Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget

16.05.2018
Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget
Construcţie, design şi ergonomie

Razer este un nume sinonim cu produse de gaming de top, echipate cu cele mai noi tehnologii, care vin de obicei la preţuri pe măsură. Astfel, când s-a ivit ocazia pentru a testa două dintre produsele sale din gama mai ieftină, mouse-ul Abyssus Essential şi mouse pad-ul Goliathus Chroma, nu am refuzat, întrucât suntem curioşi să vedem cât de mult din ADN-ul modelelor superioare se regăseşte în variantele mai accesibile. Compania încearcă să ne distragă atenţia spre sistemul de iluminare Chroma, prezent pe ambele dispozitive, însă adevărul este că şi fără LED-urile RGB, cele două produse pot fi uşor de recomandat gamerilor cu bugete limitate.

Construcţie, design şi ergonomie

Abyssus Essential şi Goliathus Chroma sunt realizate ca un punct de intrare în gama de produse cu LED-uri RGB de la Razer, fiind compatibile 100% cu funcţiile de iluminare dezvoltate în ultimii ani de către companie. Mouse-ul nu pare să fie decât o variantă actualizată a modelului Abyssus lansat în urmă cu câţiva ani, diferenţele între modele fiind mai degrabă la interior decât la exterior.

Mouse-ul beneficiază de aceeaşi formă oarecum plată a modelului original (Abyssus v2 este diferit la exterior), cu două butoane principale lungi, care nu sunt separate de corpul principal al mouse-ului. Acesta este simetric, deci poate fi folosit atât de dreptaci, cât şi de stângaci, iar dimensiunile sale nu sunt nici prea mari, nici prea mici. Întreaga construcţie este realizată dintr-un plastic mat, plăcut atingerii, care nu este vopsit şi nici acoperit cu un strat cauciucat.

În partea de jos, care este în utilizare acoperită de palma utilizatorului, avem logo-ul Razer cu iluminare RGB, în timp ce în partea inferioară, care stă pe mouse pad, avem o bandă de iluminare care aduce un contur luminos, mult mai subtil decât ar părea la prima vedere. Butoanele fizice din partea de jos ale originalului Abyssus au dispărut complet, acestea fiind înlocuite cu funcţii controlate direct din software-ul Razer Synapse. Tot aici putem observa cele două patine de dimensiuni mari, poziţionate sus şi jos, cât şi o patină intermediară, în jurul senzorului, care va asigura alunecarea lină pe mouse pad.

Forma plată este plăcută pentru cei care folosesc mouse-ul în modul palm grip sau finger grip, însă lipsa unei „cocoaşe” mai pronunţate va da bătăi de cap celor care sunt mai degrabă familiarizaţi cu claw grip, zona de contact a palmei fiind insuficientă pentru o experienţă de utilizare plăcută în acest mod. Scroll-ul este acoperit cu un material cauciucat, iar rotirea sa este silenţioasă, însă treptele de mişcare oferă un feedback foarte bun şi precis. Cele două butoane pentru click sunt destul de silenţioase, în comparaţie cu alte modele de pe piaţă, iar acestea fac sunete diferite, click-ul dreapta fiind sensibil mai zgomotos.

În comparaţie cu alţi mouşi Razer mai scumpi, putem vedea câteva aspecte unde au fost făcute anumite compromisuri. Abysssus Essential vine echipat cu un număr mai mic de butoane, acesta fiind lipsit atât de un buton pentru setările de DPI, cât şi de butoane laterale, în timp ce construcţia este din plastic mat simplu. Scroll-ul nu este iluminat, iar iluminarea este vizibilă doar la baza mouse-ului şi pe logo-ul Razer. În afară de lipsa butoanelor, aspectul mai simplist nu este obligatoriu un dezavantaj, mulţi fiind în căutarea unor produse de gaming cât mai simple, iar iluminarea în cazul acestor produse este întotdeauna opţională. De asemenea, cablul este acoperit cu un strat subţire de plastic moale, care ar putea să nu fie la fel de rezistent precum unul îmbrăcat în material textil.

Mousepad-ul Goliathus Chroma este însă o adevărată ciudăţenie. Acesta este primul mousepad textil flexibil echipat cu un sistem de iluminare. Această capabilitate este însă atât un avantaj, cât şi un dezavantaj. Avantajul este faptul că există acum o alternativă mai ieftină la modelele iluminate Firefly, însă totodată este mult mai mic (25,5 x 35,5 cm), iar sistemul de iluminare nu este la fel de avansat. Nu în ultimul rând, construcţia sa nu pare să fie la fel de rezistentă.

Practic, Razer a luat un mouse pad Goliathus standard, cu o textură moale care oferă o alunecare uniformă, şi a pus în locul unui tiv din aţă o bandă de plastic transparentă. Aceasta se conectează la o cutiuţă de „control”, unde se regăsesc LED-urile care luminează marginile. Din acest motiv, pad-ul nu poate afişa decât o singură culoare pe întregul contur şi nu are zone colorate individual. De asemenea, plasticul este „cusut” de pad cu fire foarte subţiri de plastic, care în timp s-ar putea deteriora datorită frecării, în special în partea de sus, unde cablul mouse-ului se va freca constant. Razer a încercat să limiteze acest lucru integrând un sistem prin care poţi prinde cablul pentru a se mişca mai puţin, însă această soluţie nu este la fel de eficientă precum un „bungee” pentru cablu şi nici la fel de confortabilă.

Cutiuţa electronică de pe Razer Goliathus Chroma este poziţionată în partea din stânga sus, deci cei care obişnuiesc să îşi pună partea din dreapta a tastaturii peste mouse pad nu vor putea face asta (problemă pe care am întâmpinat-o şi la sistemul PowerPlay de la Logitech), iar aceasta nu oferă nici măcar un port USB în plus, deci pad-ul va ocupa un port USB doar pentru iluminare, fără posibilitatea de a conecta mouse-ul direct la el sau alte accesorii. Practic, pentru a avea iluminare în jurul mouse pad-ului trebuie făcute câteva sacrificii, care pentru unii pot părea minore, iar pentru alţii majore. Spre diferenţă de Abyssus Essential, mouse pad-ul vine cu un cablu îmbrăcat în material textil. Acesta nu este însă detaşabil, deci deteriorarea lui duce la pierderea funcţiilor de iluminare.

Partea de jos a pad-ului este acoperită într-un strat texturat de cauciuc, care ar putea oferi o aderenţă bună în mod normal. Problema apare atunci când luăm în considerare că la margini avem un material de plastic alunecos (banda de lumini şi firele din plastic care o ţin ataşată de pad), deci acesta nu va sta fix tot timpul. Mişcările obişnuite de mouse nu vor duce la alunecarea pe birou, însă pad-ul poate fi cu uşurinţă împins de mişcarea tastaturii pe birou sau de o mişcare accidentală a mâinii. De altfel, dimensiunile lui scăzute nu permit poziţionarea altor dispozitive pe suprafaţa lui şi nici nu pare să fie foarte confortabil de utilizat pentru cei care folosesc mouse-ul pe o setare de DPI mică.

Părţi pozitive

Mouse-ul este plăcut în utilizare şi performant
Luminiţele RGB oferă multe opţiuni de personalizare
Senzorul mouse-ului este foarte bun
Suprafaţa textilă a pad-ului este plăcută în utilizare

Părţi negative

Aplicaţia Razer Synapse necesită cont online
Mouse pad-ul ocupă un port USB doar pentru luminiţe
Se simte lipsa butoanelor în plus pe mouse
Cablul mouse-ului nu este întărit cu material textil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult