iPod Shuffle 3G: la limita(rea) extremă

08.07.2009
iPod Shuffle 3G: la limita(rea) extremă

iPod: cel mai bine vândut player audio din istorie şi gadgetul care a surclasat celebrul Sony Walkman. Zilele acestea am testat modelul iPod Shuffle (cel mai simplu şi accesibil ca preţ), ajuns la cea de-a treia generaţie (3G).

Guma Turbo şi player-ul iPod Shuffle 3GAm rămas consternat de produsul american fabricat în China şi am să vă argumentez de ce. Suntem în anul 2009 şi a trecut mai bine de un deceniu de la apariţia primelor playere MP3. Noul iPod Shuffle impresionează cu dimensiunile reduse (este cam cât o gumă Turbo, dacă vă mai aduceţi aminte) şi, faţă de un player de acum 10 ani, are o capacitatea de stocare net superioară (4 GB); în rest, am dat peste numeroase limitări marca Apple:

  • nu poţi folosi decât căşti Apple
  • butoanele de control se află pe firul căştilor
  • exceptând cele două taste de volum, există un singur buton cu multiple întrebuinţări
  • nu are radio, nu înregistrează (nu are funcţie de reportofon)
  • nu poţi încărca piese pe el decât cu programe de sincronizare (iTunes, Winamp)
  • nu poţi derula track-urile MP3
  • lipseşte egalizatorul
  • până şi firul este foarte scurt, astfel că dacă ai cam 1,90 m înălţime şi prinzi player-ul la pantaloni, când ridici capul aproape că îţi ies căştile din urechi
  • autonomie destul de slabă şi durată de încărcare mare

Detaliez un pic observaţiile înşirate mai sus.

Nu poţi folosi decât căşti Apple

Player-ul are un cip ce detectează dacă ai conectat accesorii Apple (căşti, cablu). În momentul în care scoţi căştile, iPod-ul pune pauză la melodie şi aşteaptă reintroducerea acestora. Orice alte căşti nu vor avea absolut niciun efect asupra lui.

De aici ne putem imagina situaţii şi situaţii: fie căştile se defectează, fie vreau să mă izolez de zgomotul din exterior (în metrou de exemplu) şi să folosesc căşti intra-auriculare sau de DJ ş.a.m.d. Nicio speranţă. Apple a spus prin martie că ne oferi un adaptor pentru a putea folosi headset-uri de la alţi producători, însă momentan nu e de găsit. Extrem de neplăcută situaţia.

Butoane de control pe fir

Player-ul dispune doar de un switch cu trei poziţii (Off, On – redare ordonată şi On – redare aleatoare), de un LED minuscul care indică starea bateriei şi de jack-ul de 3,5 mm.

Controlul volumului, playlist-urilor şi pieselor se face de pe fir. Îţi ia ceva timp până te obişnuieşti cu amplasarea acestor butoane, în sensul că nu sunt în raza ta vizuală şi trebuie să pipăi firul până dai de ele.

iPod Shuffle 3G

Butonul cu prea multe întrebuinţări

Între tastele de volum se află butonul magic, fără de care iPod-ul se transformă într-o gumiţă Turbo necomestibilă. Să vedem la ce ne foloseşte şi cum:

  • Play/Pauză – click pe buton
  • Piesa următoare – dublu click
  • Piesa precedentă – triplu click
  • Informaţii vocale despre piesa în redare – click şi ţii apăsat butonul
  • Schimbarea playlist-ului – click şi ţii apăsat butonul până auzi un semnal sonor. iPod Shuffle îţi enumera playlist-urile. Când ajungi la playlist-ul dorit, iei degetul de pe buton. Nimic mai simplu, nu?

Asta îmi aduce aminte de conceptul Mactini – o ironie la adresa Apple şi a simplificării extreme pe care mizează compania din Cupertino.

Nu are radio

Oare Apple dadea faliment dacă ar fi introdus şi un amărât de receptor radio FM pe iPod-uri? Sau pe iPhone? Bag mâna în foc că nu. Dar acum să fim serioşi, eu un biet om, nu mă pot măsura cu vizionarii din cadrul companiei. Ei ştiu mai bine ce au de făcut. Dovada – vânzările şi veniturile uriaşe de care se bucură, chiar şi în vreme de criză.

Nu poţi derula piesele

Mă gândesc că tastele de volum puteau fi făcute astfel încât, dacă le ţii apăsate mai mult, să deruleze înainte/înapoi. Apple nu s-a gândit sau nu a dorit să le conceapă de aşa natură. Încă o bilă neagră, oare a câta?

Lipsă egalizator

iPod Shuffle 3GSigur, egalizatorul nu reprezintă o facilitate principală şi fără de care să nu poţi trăi. Însă nu este greu de integrat şi mulţi îl apreciază. Ei bine, uitaţi de el.

Nu am criticat faptul că iPod Shuffle nu are display, am înţeles că este un produs low-budget, cel mai ieftin player Apple. Cu toate acestea, o tastă cu care să poţi selecta diferite presetări audio (rock, pop, clasic, înalte, başi etc.), în tandem cu funcţia Voice-Over (asistare vocală), ar fi fost binevenită.

Apple s-a zgârcit până şi la lungimea firului

Înţeleg că e criză, dar rezultatele Apple pe primul trimestru al anului 2009 sunt foarte bune. Glumesc. Evident, nu motivele financiare sunt cele care l-au determinat pe Steve Jobs să ofere noul iPod Shuffle cu nişte căşti al căror fir nu măsoară nici măcar 1 metru. Mai exact, măsoară fix 90 de centimetri. Probate de indivizi mai înalţi, aceştia au declarat că firul incomodează atunci când prinzi player-ul la pantaloni.

Autonomie

iPod Shuffle 3G are o autonomie specificată de 10 ore. În practică, a funcţionat în continuu cam nouă ore şi jumătate, destul de puţin mai ales că nici măcar nu are display. Autonomia este similară cu cea a unui Creative Zen Stone, doar că acesta are ecran.

Un alt aspect deranjant este durata mare de reîncărcare, de peste trei ore. iPod Shuffle se conectează la calculator cu ajutorul unui cablu mic de doar 4,5 cm, dotat cu interfaţă USB într-un capăt şi jack de 3,5 mm în celălalt.

iPod Shuffle 3G

Starea de încărcare este descrisă de LED-ul minuscul de lângă jack: roşu intermitent semnifică faptul că bateria se încarcă, iar verdele constant indică finalizarea procesului.

Acelaşi LED îţi arată şi la drum stadiul în care se află bateria, în momentul în care porneşti player-ul:

  • verde: peste 50%
  • portocaliu: între 25% şi 50%
  • roşu: sub 25%

Un ultim indiciu oferit de LED este blocarea player-ului, fapt marcat tot de culoarea roşie. Problema se poate remedia prin conectarea player-ului la calculator, accesarea soft-ului iTunes şi selectarea opţiunii “Restore”.

Părţile bune

Să trecem acum în revistă şi aspectele pozitive ale gadgetului, mult mai puţine din păcate decât cele negative. Tocmai de aceea le-am lăsat la urmă.

  • 4 GB de muzică într-un corp minuscul, atractiv şi cu masă aproape neglijabilă (45 x17 x 7,8 mm; 11 grame)
  • Calitate audio bună, însă căştile nu sunt capabile să redea bine frecvenţele joase
  • Poate reda muzică organizată pe playlist-uri. Playlist-urile se pot crea în iTunes.
  • Funcţia de asistare vocală Voice-Over (îţi spune ce piesă rulează sau te ajută la selectarea playlist-urilor)
  • Firmware-ul poate fi actualizat rapid şi fără bătăie de cap prin iTunes
  • Logo-ul Apple te face să te simţi mândru

Concluzie: A treia generaţie de iPod Shuffle lasă de dorit la foarte multe capitole. Din punctul meu de vedere, este mai slabă decât precedenta. Iar la preţul de aproximativ 340 RON (atât costă pe iStyle.ro) ai o mulţime de alternative: fie alte playere care la aceeaşi sumă îţi oferă facilităţi superioare (Creative Zen Stone are display, radio, funcţie de reportofon, derulare ş.a.m.d., Sandisk Sansa Clip de asemenea şi exemplele pot continua) sau chiar un telefon mobil cu player MP3 şi slot pentru carduri (cum ar fi Samsung E250, Sony Ericsson W350 sau Nokia 7210 Super Nova).

iPod Shuffle 3G

Este o magie ceea ce reuşeşte să facă Apple. Şi nu se întâmplă doar în cazul de faţă ci cu mai toate produsele lor. Încă o dată, brand-ul face diferenţa. Degeaba concurenţa se străduieşte să lanseze produse mai ieftine şi mai bune, Apple câştigă. Cel puţin în Statele Unite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News