Iriver E100 nu străluceşte dar e ieftin

30.05.2008
Iriver E100 nu străluceşte dar e ieftin
Meniu, audio, dotări

Meniu

Meniul principal arată bine şi include cât o pictogramă pentru fiecare funcţie a dispozitivului: audio, video, foto, text, FM, File Manager şi Settings. Legat de file mananger trebuie spus că este posibilă ştergerea fişierelor direct de pe player, fără ajutorul conexiunii la PC.

Navigarea se face pe orizontală, apăsarea controller-ului dreapata sau stângă realizează trecerea de la o funcţie la alta, sau de la o fereastră la alta, iar prin apăsarea în centrul controller-ului se accesează opţiunea selectată.

În fereastra Now Playing sunt afişate durata melodiei, artistul, albumul, titlul şi coperta albumului (când aceasta este stocată în acelaşi director). Dacă se ţine apăsat mai mult de două secunde pe butonul din dreapta, sunt accesate opţiunile audio.

Iriver E100

Audio, dotări

Dată fiind construcţia şi calitatea precară a ecranului, funcţia de bază a lui Iriver E100 este redarea melodiilor în format MP3. Însă player-ul poate reda şi alte formate, printre acestea WMA, ASF, OGG şi FLAC.

Calitatea sunetului nu este extraordinară dar nici proastă. Pentru un utilizator normal, fără pretenţii exagerate, este suficient de bună. Căştile în schimb lasă mult de dorit, de aceea înlocuirea lor este o opţiune bună.

Opţiunile audio care pot fi accesate din fereastra Now Playing apăsând mai mult de două secunce butonul din dreapta includ mai multe elemente. Primul pe listă este modul de redare (normal, repeat, shuffle), urmat de egalizator. Există 9 preset-uri, alături de cele standard regăsindu-se SRS WOW HD şi Custom EQ (care poate fi setat şi salvat de utilizator). Tot din acest meniu utilizatorul poate opta pentru afişarea versurilor în meniul Now Playing (dacă în director se află un fişier în format TXT cu acelaşi nume ca melodia vizată).

Librăria media organizează melodiile stocate pe mai multe criterii. Pe de o parte muzica este organizată pe baza tag-urilor ID3 (artist, album, gen etc.). Pe de altă parte, se poate naviga şi pe structura de directoare. O modalitate suplimentară de organizare a melodiilor este funcţia Bookmarks. Exact ca în browserele Web, anumite melodii pot fi adăugate la bookmarks.

Transfer, alte funcţii

Transferul fişierelor

Iriver E100 are două moduri de conectare la calculator: UMS şi MTP. În traducere liberă, transferul fişierelor poate fi făcut fie prin sincronizare cu un player audio software gen Windows Media Player sau Winamp, fie printr-o simplă copiere.

Marea mea nemulţumire, la acest capitol, este legată de viteza de transfer. Chiar dacă dispune de USB 2.0, la transferarea melodiilor pe Iriver E100 viteza de copiere nu a atins decât rar 3 Mbps.

Iriver E100

Video, radio, foto, text

Pe partea video, iRiver E100 poate reda filme în format MPEG-4, WMV şi XVID dar numai dacă sunt îndeplinite anumite specificaţii legate de codare. De aceea, e o idee bună ca pentru transferul fişierelor video pe dispozitiv să fie folosită aplicaţia iRiver Plus, inclusă în pachet. Aceasta realizează automat conversia în formatul corect, înainte de transferul fişierelor de pe PC.

Exeprienţa video nu este de neuitat. Calitatea imaginii este este direct proporţională cu cea a ecranului.

Iriver E100

Modulul FM permite memorarea a maxim 20 de posturi, iar scanarea poate fi realizată şi automat. Căştile joacă rolul antenei. Iriver E100 permite vizualizarea imaginilor în formatele JPEG, BMP, PNG şi GIF precum şi a fişierelor text.

Baterie, firmware, concluzii

Baterie

Producătorul spune în specificaţii că Iriver E100 poate face faţă la 25 de ore în cazul redării audio sau 5 ore pentru video. În condiţiile testării noastre, în mare parte muzică (volum 30 din 40, SRS WOW HD activat), câteva zeci de minute de video şi folosirea masivă a opţiunilor, E100 a rezistat aproximativ 16 ore. Doar pe muzică ajunge la 20 de ore.

Software cu probleme

Primul lucru pe care l-aş recomanda unui proaspăt utilizator de Iriver E100 ar fi să facă un update de firmware. Recent Iriver a lansat versiunea 1.06, care rezolvă o parte din problemele pe care firmware-ul actual le are. Actualizarea se poate face cu iRiver Plus de pe CD-ul din pachet sau cu utilitarul special de update pentru firmware care poate fi descărcat de aici.

Iriver E100

Problemele pe care le-am întâmpinat în cele câteva zile în care l-am avut la dispoziţie au variat de la simpla întârziere în trecerea la melodia următoare, la blocarea completă a dispozitivului, caz în care doar o resetare rezolvă situaţia. Acestea sunt probleme software care pot fi rezolvate printr-un update de firmware.

Concluzie

Un lucru este clar: Iriver E100 nu este player-ul MP3 perfect. Dar este ieftin şi parcă îşi merită banii. Costă sub 3 milioane, are 4 GB spaţiu de stocare şi slot microSD. Durata de viaţă a bateriei este satisfăcătoare.

Iriver E100 îşi arată limitele pe partea de video, dar – cu o versiune nouă de firmware – va fi un bun player MP3.

Plusuri:

[+] preţ
[+] 4 GB stocare + card micro SD
[+] calitate bună a sunetului
[+] durata de viaţă a bateriei

Minusuri:

[-] calitatea ecranului nu-l recomandă pentru redare video
[-] căşti de slabă calitate
[-] prea mult plastic
[-] probleme de stabilitate la versiunea de firmware cu care vine

Iriver E100 ne-a fost oferit spre testare de SKIN, importatorul unic pentru România al produselor iRiver.

Construcţie, ecran, controller

Pentru cei care au cât de cât habar de playere MP3, numele iRiver înseamnă ceva. Înseamnă că produsele acestora sunt printre cele mai bune, de obicei, chiar dacă nu se bucură de notorietatea de brand de care o are Apple. De-a lungul timpului, iRiver ne-a obişnuit cu playere high end, cu un design atrăgător şi funcţii pe măsură. Iriver E100 este însă atipic. Sud coreenii au realizat probabil că un produs ieftin aduce mult mai mult profit decât unul de top. Aşa se face că E100 încearcă să atragă utilizatorii prin preţ (raportat la capacitatea de stocare) şi mai puţin prin calitatea produsului.

Construit din plastic

Iriver E100 este 100% din plastic. De aici şi impresia de "ieftin" pe care o lasă. Nu că nu ar fi ieftin, costă sub 3 milioane şi oferă 4 GB memorie plus slot microSD. Dar cei care pun mare preţ pe aspect, vor fi dezamăgiţi.

În afară de plastic, E100 este potrivit ca dimensiuni, nici prea mare, nici prea mic.

Iriver E100 este decorat pe fiecare latură cu câte o funcţie. În stânga sunt plasate butonul de blocare şi mecanismul de resetare (de care am făcut uz de mai multe ori pe parcursul testului), în dreapta are butonul de pornit/oprit, microfonul şi volumul, sus e slotul microSD iar jos are portul USB, intrările pentru căşti şiline in.

Iriver E100

Pe spate se regăsesc două mici difuzoare pe care nu e bine să te bazezi dacă vrei să dai vreo petrecere.

Ecranul bată-l vina

Ecranul este motivul pentru care evit să numesc acest E100 Player Multimedia Portabil şi îi spun simplu, player MP3. Nu neapărat că este mic (are totuşi 2.4 inch), ci pentru că este de slabă calitate. Luminozitatea, contrastul şi mai ales unghiul de vizualizare lasă mult de dorit. Asta din punctul de vedere al unui utilizator pretenţios, pentru că dacă mă gândesc la preţ nu ar trebui să-i fac prea multe reproşuri.

Controller comod dar atipic

La început nu mi-a plăcut deloc controller-ul lul Iriver E100. Mă aşteptam poate la ceva mai avansat, mai pretenţios, nu la un simplu mecanism cu 5 direcţii. Şi mi s-a mai părut incomod la el modul în care i-au fost atribuite funcţiile. Adică în loc să treci de la o melodie la alta apăsând în dreapta respectiv stânga, trebui să apeşi jos pentru a trece la melodia următoare şi sus pentru cea anterioară.

După ce m-am obişnuit cu acest sistem, nu am avut nicio problemă, mai ales că navigarea în meniu este gândită foarte bine şi că unul din butoane (impropriu spus butoane, este un sistem D-Click) te duce direct la opţiunile audio din fereastra Now Playing.