SanDisk Sansa Clip – pentru urechi pretenţioase şi buzunare subţiri

21.03.2008
SanDisk Sansa Clip – pentru urechi pretenţioase şi buzunare subţiri
Introducere

Puţini ştiu că SanDisk deţine locul doi la vânzările de playere MP3 în Statele Unite, la o distanţă destul de mare totuşi de liderul Apple. Fondată în 1988 de experţi în domeniul memoriilor non-volatile, compania are în portofoliu produse bazate pe memorii flash: de la stick-uri USB şi card-uri de memorie până la playere MP3. Acestea din urmă s-au remarcat de-a lungul timpului prin sloturile pentru carduri de memorie, adoptarea rapidă a ecranului LCD şi o gamă largă de dotări.

SanDisk Sansa Clip

SanDisk Sansa Clip – vedere frontală

Mezinul familiei actuale de playere MP3 este Sansa Clip. Nu îţi trebuie multă imaginaţie să-ţi dai seama că este un concurent pentru iPod Shuffle, Creative Zen Stone Plus şi eventual iRiver S10. Numele sugerează şi încurajează utilizarea lui în aer liber sau în timpul exerciţiilor fizice, greutatea de 28 g fiind uşor susţinută de clipsul detaşabil. În lipsa lui, playerul se pierde efectiv prin buzunar, dimensiunile lui fiind de 55x34x16 mm. Trebuie să recunoaştem că este mai mare din toate punctele de vedere decât un iPod Shuffle, dar asta nu ar trebui să fie singurul element care să influenţeze decizia de cumpărare.

SanDisk Sansa Clip – clipsul detaşat

Din nefericire pentru Sansa Clip, decizia de cumpărare, în magazin, este destul de mult influenţată de prezentarea produsului. Şi la acest capitol playerul de la Sandisk nu stă prea bine. Producătorii au optat pentru un ambalaj modest, sub forma unei cutii de carton pe care Sansa Clip este pozat în dimensiune naturală. Dacă ar trebui să comparăm cutia menţionată cu ambalajele celor trei concurenţi de mai sus, rezultatul ar fi în defavoarea dispozitivului de la SanDisk. În pachet se găsesc playerul, o pereche de căşti, cablul de transfer, un ghid rapid de utilizare şi un CD cu manualul şi aplicaţia Rhapsody.

O primă impresie pe care o lasă SanDisk Sansa Clip este aceea a unui MP3 player obişnuit care a intrat la apă. Pe faţa superioară avem un ecran, care ar putea fi luat drept LCD, avem pad-ul de control rotund a cărui sursă de inspiraţie este iPod-ul şi un buton stingher suspendat între el. Plasticul folosit este unul de calitate, construcţia şi finisajul fiind bine realizate.

Construcţie

Construcţie

Este posibil că pornirea lui Sansa Clip să vă smulgă un “uau!”, verbalizat sau nu. Acţionarea butonului culisant lateral are ca efect iluminarea perimetrului pad-ului de control, a butoanelor de pe el şi vizualizarea unei animaţii pe ecran. Personal sunt de părere că acestea vor arăta cel mai spectaculos pe un player de culoare neagră, dar gusturile nu se discută. În funcţie de preferinţe se pot alege încă alte 4 culori: roşu, roz, albastru şi argintiu, dar numai pentru versiunea de 2 GB. Acelaşi buton culisant poate fi folosit pentru blocarea butoanelor. Trebuie menţionat că pornirea sau oprirea playerului cu o singură mână necesită puţină practică pentru a se evita apăsarea altor butoane.

SanDisk Sansa Clip – culori disponibile

O primă problemă de construcţie poate apărea la scurt timp după pornirea playerului. Am decis să folosesc iniţial căştile personale Sennheiser CX 300 care dispun de un jack standard în formă de L. Când am încercat să apăs pe extremitatea butonului lateral responsabilă pentru mărirea volumului, am constatat că sunt puţin împiedicat de mufa căştilor. Nu m-am mirat să descopăr că perechea de căşti din pachet are o mufă de dimensiuni mai mici, comparabile cu cele ale mufei căştilor oferite de Apple împreună cu playerele iPod. Problema nu este însă serioasă şi poate fi trecută uşor cu vederea.

SanDisk Sansa Clip –  faţa posterioară

Clipsul detaşabil poate fi util, dar şi problematic în acelaşi timp. Permite fixarea chiar şi pe haine groase, însă este destul de uşor detaşabil. În lipsa lui, playerul este cu aproximativ 3 mm mai subţire. Butoanele frontale precise şi nu li se poate imputa nimic. Asemănarea cu pad-ul de control al iPod-urilor ne face să ne fi dorit ca şi acesta să fie sensibil la atingere. O astfel de facilitate ar fi mărit însă mult prea mult preţul şi ar fi fost în discrepanţă puternică cu restul funcţiilor şi dotărilor.

SanDisk Sansa Clip – uşor de prins oriunde

Ecranul de care dispune SanDisk Sansa Clip nu este nici pe departe o noutate. Este vorba despre un display OLED în două culori, apărut cu câţiva ani în urmă şi folosit o seamă de producători, printre cei de seamă numărându-se şi TrekStor. Afişajul OLED bicolor se poate plasa între un afişaj LCD monocrom şi unul color, avantajele sale majore fiind curentul redus consumat şi vizibilitatea în orice condiţii de iluminare. Cel folosit în cazul de faţă dispune în total de 4 lini de text, suficiente pentru funcţiile oferite de player.

Performanţe şi concluzii

Performanţe

Cei familiarizaţi cu meniul playerelor SanDisk Sansa vor avea o binevenită senzaţie de de deja-vu la utilizarea lui Sansa Clip. Pentru ceilalţi, una-două zile de butonare vor fi de-ajuns pentru familiarizare. Dacă dispuneţi de un sistem de operare Windows XP cu SP2 sau Vista, playerul va fi recunoscut automat în modul MTP. Asta înseamnă că nu îl veţi putea folosi în mod direct ca mediu de stocare. Însă acest mod permite crearea playlist-urilor pentru fiecare director în parte. Această acţiune este necesară deoarece Sansa Clip, la fel ca oricare alt player din aceeaşi familie, nu permite navigarea prin memoria internă pe baza structurii de directoare. În lipsa sistemelor de operare menţionate mai sus, dispozitivul se va comporta ca un stick USB.

SanDisk Sansa Clip – în loc de breloc?

Ne-am fi dorit să prezentăm grafice şi cifre comparative pentru a susţine următoarea afirmaţie, dar cred că v-am fi plictisit pe mulţi dintre voi cu acele noţiuni preluate din limbajul comun al pasionaţilor de Hi-Fi. Pe scurt, calitatea audio oferită de SanDisk Sansa Clip este excelentă. Şi nu o spunem doar noi. Din păcate, va trebui să apelaţi la o altă pereche de căşti decât cea oferită în pachet pentru a beneficia de aceasta. Calitatea superioară a ieşirii audio nu a fost specifică playerelor SanDisk până acum. Audiofilii mai pretenţioşi pot lua în considerare acest model pentru acele momente petrecute în sala de fitness sau în aer liber, însă vor trebui să renunţe la formate precum FLAC sau OGG.

Despre modulul FM nu avem prea multe de spus. Recepţia este bună, dar calitatea sunetului este puţin peste medie. Înregistrarea melodiilor transmise în eter se face în format WAV. Înregistrarea folosind microfonul intern poate fi oprită temporar de utilizator pentru a elimina părţile irelevante, iar formatul utilizat este tot WAV. Pentru cei care adorm ascultând melodiile preferate a fost inclus un timer cu valori predefinite de 10, 20, 30, 45, 60, 90 şi 120 de minute.

SanDisk Sansa Clip – la scară reală

Bateria integrată ar trebui să aibă o autonomie de 15 ore la redarea melodiilor MP3 cu 128kbps şi a WMA-urilor cu 64kbps. În cazul unei utilizări normale, timpul a scăzut în unele cazuri sub pragul de 10 ore. Pentru utilizatorii care îl vor lua cu ei la când aleargă sau pentru cei care au contact cu calculatorul în fiecare zi, autonomia aceasta mai scăzută nu este însă o problemă. Ca majoritatea playerelor actuale încărcarea bateriei se face prin portul USB. Ar mai trebui menţionate două mici probleme întâmpinate. Datorită sistemului de navigare bazat pe playlist-uri, se pare că Sansa Clip nu se înţelege prea bine cu fişierele MP3 fără ID3 tag. În plus, playerul nu a redat corect două melodii MP3 comprimate la 192kbps care nu au creat probleme în alte cazuri. Acest fapt nu trebuie însă generalizat.

Concluzii

SanDisk Sansa Clip – mic şi performant

La final, SanDisk Sansa Clip rămâne o alegere foarte bună pentru un player de dimensiuni mignone. Calitatea audio şi dotările pot lăsa în umbră micile imperfecţiuni legate de navigare şi autonomie. Singurul concurent serios pentru el ar putea fi Creative Zen Stone Plus, dar care nu punctează la fel de bine la calitatea audio sau autonomie. Dacă ar fi să adăugăm ceva la Sansa Clip, ar fi un slot microSD cu suport SDHC. Nu ar mai fi avut concurenţi în segmentul său din perspectiva cantităţii de memorie. Preţul este mai mare decât al playerelor ordinare de prin ofertele supermarket-urilor, însă un utilizator cu urechea fină nu ar trebui să fie descurajat de acest fapt. Comparativ cu un iPod Shuffle de generaţie actuală, SanDisk Sansa Clip este însă cu mult mai ieftin.

Plusuri şi minusuri:

[+] Calitate audio excelentă

[+] Dotări generoase

[+] Dimensiuni reduse

[] Poziţionare butonului de volum

[] Căşti modeste

[] Lipsa unui slot microSD