Apple renunță la ochelarii AR, lucrează și la un headset VR mai „accesibil”

18.01.2023
Apple renunță la ochelarii AR, lucrează și la un headset VR mai

Conform unui nou articol publicat de Bloomberg, planurile Apple pentru zona de realitate virtuală par să primească o atenție deosebită în ultimele luni, o mare parte dintre inginerii companiei fiind ocupați cu acest proiect. Acest lucru are însă consecințe care pot afecta celelalte divizii ale companiei, iar prima „victimă” a dispozitivelor VR sunt chiar cele „înfrățite” din zona AR. Ochelarii Apple par să fi fost momentan abandonați.

Dispozitivul VR Apple vor fi foarte scump, dar compania lucrează și la unul mai ieftin

Mark Gurman de la Bloomberg, sursă de încredere pentru informații despre compania Apple, spune că Apple se pregătește să dezvăluie în această primăvară primul său dispozitiv de realitate virtuală. Acesta va fi însă unul „premium”, care va integra hardware performant precum procesorul M2 și o multitudine de senzori și funcții speciale, care nu se găsesc pe alte dispozitive concurente. În consecință, prețul acestuia ar putea atinge 3.000 de dolari americani la lansare, adică un preț dublu decât cel al concurenței directe: Meta Quest Pro.

Pentru a încerca să ofere și un dispozitiv mai accesibil, Apple pare că a început dezvoltarea unui headset VR mai puțin capabil, care va ajunge pe piață probabil anul viitor. Pentru a dezvolta această versiune, compania a ales să renunțe la ochelarii AR, cel puțin pentru viitorul apropiat. Resursele merg acum în miniaturizarea tehnologiei și renunțarea la elementele care adaugă costuri la modelul de top.

Astfel, sunt ateptate compromisuri la nivelul ecranelor. Modelul din 2023 va folosi două ecrane 4K, câte unul pentru fiecare ochi, alături de un sistem de răcire activ și lentile montate pe un sistem automat care măsoară distanța dintre ochi și poziționează lentilele automat. Varianta ieftină nu va avea nicio astfel de funcție specială. Totuși, chiar și fără acestea, dispozitivul mai ieftin va rămâne tot scump, probabil mai apropiat însă de zona lui Meta Quest Pro. Acel model va avea hardware mai apropiat de cel al unui iPhone, decât al unui MacBook.

Ochelarii AR nu vor fi lansați în viitorul apropiat

Pe lângă forța de muncă limitată, Apple ar fi preferat să renunțe la ochelarii AR momentan și din cauza unor limitări tehnologice. Se pare că Apple dorește ca acei ochelari să devină cumva „următorul iPhone”, iar acest lucru înseamnă că ar trebui să revoluționeze domeniul wearables, ceea ce nu este momentan posibil cu tehnologia disponibilă.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult