Meta anunță Quest Pro, noul său dispozitiv VR „premium” de 1.500 de dolari

12.10.2022

Compania Meta a anunțat noul Quest Pro, cel de-al treilea dispozitiv din seria sa de căști de realitate virtuală de sine stătătoare. După două modele Quest, dedicate publicului larg și echipate cu hardware performant, la un preț accesibil, noul Quest Pro încearcă reorientarea gamei de produse și către zona premium și business. Cu un preț de 1.500 de dolari, ne-am aștepta cu siguranță la o experiență cu mult îmbunătățită, însă prețul mai mult decât triplu față de Meta Quest 2 nu pare să fie pe deplin justificat.

Meta Quest Pro oferă 50% mai multă performanță decât Quest 2

La nivel hardware, Meta Quest Pro adoptă un nou procesor Snapdragon XR2+ de la Qualcomm, un procesor care promite cu 50% mai multă performanță decât Meta Quest 2-ul lansat acum doi ani. Acesta este și mai bine răcit, iar cu 12 GB RAM și 256 GB stocare standard, ar trebui să facă o diferență în majoritatea aplicațiilor. Quest Pro integrează atât 5 senzori exteriori pentru detectarea mediului înconjurător, cât și 5 senzori la interior, care monitorizează expresiile faciale, ochii și alte elemente importante pentru a transpune utilizatorul în mediul virtual.

La nivel de calitate vizuală oferită, Quest Pro rămâne însă pe ecrane LCD, în defavoarea OLED. Acestea au rezoluție cu 37% îmbunătățită decât Quest 2 (Densitate a pixelilor cu 37% mai mare) și folosesc noi lentile în stil „clătită”, care sunt semnificativ mai mici decât cele Fresnel din Quest 2, dar oferă claritate cu 40% îmbunătățită. Ecranele LCD au și local dimming, cu 500 de zone, care asigură un contrast îmbunătățit cu 75%, dar și gamut de culoare de 1,3 ori mai mare. De asemenea, lentilele oferă un câmp vizual mai mare cu 25%, pentru experiențe cât mai captivante.

Camerele exterioare de pe Meta Quest Pro sunt acum complet color și permit afișarea mediului înconjurător pe display-urile dispozitivului pentru momentele în care ai nevoie să faci ceva în afara VR și nu vrei să dai casca jos.

Cu toate că acest dispozitiv pare să fie bine echipat pentru gaming în VR, Meta îl prezintă mai degrabă drept un computer de productivitate, care permite rularea de software specializat precum Microsoft Office, sau software de creație 2D și 3D pentru utilizatori. În consecință, design-ul exterior a fost îmbunătățit pentru confort crescut, de la integrarea unui sistem de ajustare a distanței dintre lentile mai bun, la sistemul de prindere, care așază dispozitivul pe fruntea utilizatorului și îl prinde mai bine de ceafă. Zonele care ating capul sunt realizate din spumă moale, plăcută atingerii.

Accesoriile sunt de asemenea foarte scumpe

Tot noi sunt și noile Meta Quest Pro Controllers, un set de două dispozitive echipate cu procesoare avansate și senzori. Acestea pot de asemenea să detecteze mediul înconjurător și au un fiecare câte procesor Qualcomm integrat pentru a procesa datele. Acestea se pot conecta și la Quest 2, de exemplu.

meta quest pro controllers

Totuși, prețurile sunt extrem de mari. Pentru 50% mai multă performanță și ecrane puțin mai bune, Quest Pro se vinde la 1.500 de dolari, față de 400 dolari pentru Quest 2. Ambele dispozitive includ în pachet controller-ele aferente. Separat, controller-ele Quest Pro costă 300 de dolari americani, în timp ce Meta nu oferă multe alte accesorii în pachet în afara unui dock de încărcare.

Accesorii precum căști, husă de protecție pentru transport, sau un sistem care să blocheze complet lumina din exterior pot costa între 50 și 120 de dolari extra. Pentru un dispozitiv care are o autonomie de aproximativ două ore, aceste prețuri nu sunt foarte justificate, mai ales când luăm în calcul că în doi ani, performanța a crescut cu doar 50%, componentele interne fiind în continuare similare cu cele ale unui smartphone.

Meta Quest Pro se lansează pe 25 octombrie.

sursa: Oculus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult