Meta se pregătește de „metavers”. Va lansa patru dispozitive VR în următorii 2 ani

03.05.2022
Meta se pregătește de „metavers”. Va lansa patru dispozitive VR în următorii 2 ani

Pariul pe metavers din partea companiei Meta (fostă Facebook) pare să fie costisitor, fiind așteptate pierderi de miliarde de dolari pentru următorii câțiva ani pentru construirea bazei pentru acest nou tip de spațiu virtual. La baza succesului metaversului este însă divizia de realitate virtuală a companiei, redenumită de curând din Oculus VR în Meta VR. Astfel, compania pregătește patru noi dispozitive VR pentru lansare în următorii doi ani, iar primul model va veni chiar în cursul acestui an.

Meta Quest „Pro” va fi un dispozitiv VR pentru productivitate

Un raport The Information sugerează că Meta se pregătește să „inunde” piața cu nu mai puțin de patru dispozitive noi de realitate virtuală din prezent și până în 2024. În trecut, lansările dispozitivelor din seria Oculus aveau loc o dată la doi sau trei ani, însă, acum, vom vedea noi generații aproape în fiecare an.

Primul model nou, care va fi lansat de la început sub brandul Meta VR va fi varianta finală a prototipului prezentat anul trecut în cadrul evenimentului Connect, Project Cambria. Acesta este așteptat drept un headset VR „high-end”, cu un preț pe măsură. Dacă Meta Quest 2 pornește în prezent de la 299 dolari, acest model este așteptat să coste cel puțin 800 de dolari, fiind echipat cu câte un ecran avansat petru fiecare ochi, cu rezoluție 2 .160 x 2.160, urmărire a ochilor, cât și camere color pentru tracking exterior și pass-through.

Acest model este considerat însă un dispozitiv de muncă, nu obligatoriu unul pentru entertainment. Este gândit ca un „laptop” pe care ți-l poți atașa de față, având puterea de procesare necesară pentru a asigura o experiență bună în aplicații de productivitate. De altfel, acesta va rula Android și va avea la bază un chipset Qualcomm. Lansarea este așteptată cel târziu în luna septembrie.

Modelele mai ieftine vor veni din 2023

În 2023, este așteptat un nou model Meta Quest „standard”, care va înlocui modelul Quest 2 în ofertă. Acesta va mai primi un upgrade hardware în 2024. Se pare că modelele „standard” ar putea fi înlocuite de la an la an de acum înainte, la fel ca smartphone-urile. Modelele Pro, în schimb, vor fi actualizate la 2 ani. Project Cambria va fi upgradat abia în 2024 de Project Funston.

În timp ce dispozitivele Meta Quest ar putea deveni populare dacă vin la prețuri destul de mici și dacă oferă experiențe de calitate pentru clienți, modelele mai scumpe s-ar putea confrunta cu probleme în piață, întrucât vor trebui realizate noi tipuri de aplicații de productivitate care să funcționeze la fel, sau mai bine decât cele de pe computerele tradiționale în spațiul virtual pentru a justifica cumpărarea unui dispozitiv atât de scump.

sursa: The Information (necesita abonament), via Android Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult