Meta renunță la Oculus. Dispozitivele deja lansate vor fi redenumite în Meta Quest 2

30.10.2021
Meta renunță la Oculus. Dispozitivele deja lansate vor fi redenumite în Meta Quest 2

Mark Zuckerberg a promis că operațiunile companiei sale vor rămâne la fel și după trecerea de la numele Facebook la Meta, însă se pare că partea de dispozitive hardware va suferi o serie de schimbări. De exemplu, divizia sa de realitate virtuală, Oculus VR, va renunța la numele său original și va lua numele noii companii. Această mișcare este neașteptată, întrucât Oculus Rift, primul produs al companiei a fost unul dintre primele dispozitive de realitate virtuală modernă de pe piață, care a adus acest concept în atenția publicului.

Numele Oculus va fi înlocuit cu Meta

Numele Oculus va fi retras, iar în locul său va fi folosit „Meta”. Astfel, dispozitivele de realitate virtuală de sine stătătoare, singurele care mai sunt vândute astăzi de companie, vor purta numele de „Meta Quest”. Schimbarea de nume va avea loc în 2022, când vor apărea și alte schimbări la nivelul integrării dispozitivelor cu rețeaua de socializare Facebook. După mai bine de un an de critici pe baza obligativității folosirii unui cont de Facebook pentru a folosi dispozitivele Oculus, reprezentanții Meta anunță acum că acest lucru se va termina anul viitor.

Motivul pentru care Oculus devine Meta este strategia pe termen lung a companiei, care a promis că în următorii 10-15 ani va dezvolta un metaverse, un univers virtual, iar dispozitivele de realitate virtuală vor fi cele mai bune pentru astfel de experiențe. Astfel, asocierea numelui Meta cu cel al dispozitivelor este justificată.

„Cu toții avem un atașament puternic de brand-ul Oculus, iar această decizie a fost foarte greu de luat. În timp ce retragem numele, vă pot asigura că viziunea originală Oculus rămâne puternic înrădăcinată în felul în care Meta va continua să împingă adopția de masă a tehnologiei VR”, a declarat Andrew Bosworth, CTO-ul Meta.

Odată cu Oculus, și dispozitivele din gama Portal vor fi incluse în gama „Meta”. Acestea se vor redenumi în Meta Portal.

Ambițiile în domeniul VR ale companiei sunt din ce în ce mai mari

Referitor la următoarea versiune de headset de realitate virtuală, Facebook a promis un nou dispozitiv high-end numit momentan Project Cambria. Acesta va folosi tehnologii noi, mult mai avansate decât cele de pe Quest 2, și va fi lansat de asemenea în 2022. Mark Zuckerberg a spus în cadrul prezentării Facebook Connect că acesta va fi un model superior, cu un preț mult mai mare decât cel al dispozitivelor Quest.

Printre capabilitățile noi s-ar putea regăsi și urmărirea ochilor în headset pentru transpunerea mișcărilor pe fețele avatarelor virtuale, urmărirea buzelor pentru a reda animații faciale realiste în VR, cât și lentile mai avansate, pe model „pancake”, care oferă o claritate îmbunătățită și un nivel scăzut de distorsiuni, la dimensiuni semnificativ mai mici decât cele de tip Fresnel din dispozitivele anterioare.

sursa: Gizmodo, Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult