Smailo S1000, un sistem de navigaţie cu potenţial

Smailo S1000, un sistem de navigaţie cu potenţial
GPS, concluzii

Sistemul GPS

Smailo găseşte semnalul GPS după câteva minute de la pornire. Însă spre lauda sa, ca şi în cazul hărţilor, informaţiile sunt exacte în majoritatea cazurilor. Asta datorită cipului SIRFStar III de care beneficiază. În Bucureşti, pe rutele pe care l-am testat, s-a întâmplat o singură dată să dea rateu şi să nu indice corect artera pe care circulam.

Funcţiile pe care le-am amintit în cazul hărţilor sunt valabile şi pot fi utilizate în acelaşi fel şi în mod GPS.

Smailo S1000

Baterie

Am utilizat Smailo timp de 3 zile, în total aproximativ 2 ore şi jumătate de folosire în modurile GPS şi harta. Însă bateria nu este o problemă, în pachet fiind inclus încărcătorul auto. Din păcate,Smailo nu include în pachet şi un încărcător de la priză sau de la USB. Vine însă însoţit de încărcătorul auto şi sistemul de montare peparbriz, ceea ce îl face ideal pentru şoferi.

Una peste alta, Smailo s-a dovedit o bună soluţie de navigare pe parcursul testului. Pretenţioşii i-ar putea reproşa că nu poate fi folosit şi ca PDA, însă aici intervin nevoile fiecăruia şi preţul care ar fi fost mai mare în acest caz. Smailo costă la ora această 799 RON.

Plusuri:

[+] hărţi bune
[+] GPS precis în majoritatea cazurilor
[+] funcţie de căutare uşor de folosit
[+] montare simplă pe parbriz
[+] foarte rapid în meniuri si la deschiderea programelor
[+] ecran mare (touchscreen)

Minusuri:

[-] nu include încărcător de la priză sau USB
[-] uneori stabileşte rute fără să ţină cont de drumuri închise sau de sens unic

Sistemul de navigaţie Smailo ne-a fost oferit spre testare de AROBS Transilvania.

Harta

Meniul principal este compus din 3 butoane atribuite celor 3 funcţii principale: Find & Go, Cockpit şi Map. Find & Go şi Map folosesc harta în timp ce Cockpit face trecerea în modul GPS. În cazul în care nu există semnal şi acest buton va deschide tot harta.

Find & Go

Aşa cum sugerează şi numele, Find & Go permite căutarea anumitor zone şi stabilirea rutelor. Căutarea se poate face în funcţie adresă, coordonate sau puncte de interes (POI). În afară de acestea utilizatorul poate stabili două locaţii fixe (home şi work) între care se stabileşte ruta optimă. De asemenea, această funcţie reţine adresele, coordonatele şi POI căutate. Astfel, poţi foarte uşor accesa adrese pe care le-ai mai căutat anterior.

Smailo S1000

Căutarea după adresă se face cu ajutorul unei tastaturi onscreen. Pe parcurs ce tastezi literele adresei căutate, vei observa că unele litere nu mai sunt disponibile. Asta pentru că programul face o filtrare în timp real şi te lasă să apeşi doar literele care corespund adreselor din baza de date. De exemplu, dacă începi să cauţi o adresă după literele "tud", singura literă pe care mai poţi să o tastezi este "o". După ce ai găsit strada trebuie să specifici şi numărul. Şi aici eşti ajutat de soft, acesta afişând în paranteză numerele valabile pentru strada respectivă.

Punctele de interes după care poţi căuta se împart în mai multe categorii: transport, servicii, distracţie, cumpărături, cultură, sport, administraţie, mâncare şi băutură, cazare şi diverse puncte de atracţie.

Smailo S1000

Rute

Stabilirea rutelor este foarte simplă. Se aleg punctele de plecare şi de sosire (plus eventualele puncte intermediare) iar pe hartă va fi evidenţiată ruta cea mai scurtă. La Info sunt afişate mai multe informaţii despre ruta respectivă precum distanţa şi timpul necesar parcurgerii. Dacă de distanţa calculată nu mă îndoiesc, am mari semne de întrebare legate de timpul necesar parcurgerii rutei. Acesta se calculează în funcţie de distanţă şi viteză, în condiţii optime. Adică fără să ţină cont de trafic. De exemplu, conform Smailo, din sudul Bucureştiului până la Aeroportul Băneasa s-ar face numai aproximativ 22 de minute. Realitatea este însă mult mai crudă.

Construcţie

GPS-ul a ajuns un accesoriu necesar în zilele noastre. Cel puţin în oraşele mari din ţară şi pe parcursul excursiilor în străinătate te salvează de multă bătaie de cap. Măcar atât dacă de aglomeraţia din trafic nu scăpăm. Subiectul acestui test, Smailo, este de fapt un aşa-numit sistem de navigaţie, ceea ce înseamnă că nu poate fi folosit şi ca PDA.

Construcţie

Smailo este suficient de mare pentru a putea citi numele străzilor când stai pe scaunul şoferului iar dispozitivul este lipit pe parbriz. Are un touchscreen de 4.4 inch (rezoluţie 480 x 272 pixeli) care, teoretic, poate fi utilizat prin apăsarea cu degetul, la fel ca şi prin intermediul Styluss-ului.

Smailo S1000

Majoritatea elementelor interfeţei sunt suficient de mari pentru a putea fi apăsate cu degetul. Însă, din păcate, ecranul nu răspunde foarte bine la utilizarea tactilă. Nici apăsarea butoanelor şi nici scroll-ul hărţilor nu se face foarte bine cu degetul.

Unghiul de vizibilitate al ecranului nu este grozav, dar în poziţia în care se montează pe parbriz se vede bine.

Smailo S1000

Chiar dacă are aproximativ 200 de grame, Smailo se lipeşte foarte bine de parbriz, cu ajutorul sistemului inclus în pachet.

Navigator cu greutate

Procesorul Freescale MX21 la 266 MHz şi cei 64 MB RAM par să fie suficienţi pentru sistemul de operare Microsoft Windows CE .net 4.2 pe care se bazează Smailo. Iniţierea sistemului de operare şi deschiderea aplicaţiei IGO Europa nu durează mai mult de 30 de secunde de la apăsarea butonului de pornire.

Smailo are două componente principale: harta şi sistemul GPS.