„Împreună pentru mâine”: inițiativa pentru conectivitate smart home și sustenabilitate de la Samsung

18.01.2022
„Împreună pentru mâine”: inițiativa pentru conectivitate smart home și sustenabilitate de la Samsung

În cadrul ediției din 2022 a Consumer Electronics Show, Samsung a venit cu o viziune pentru viitorul dispozitivelor electronice din casele noastre. Numită „Împreună pentru mâine”, noua direcție în care Samsung își va concentra eforturile este către conectivitate, sustenabilitate și simplitate. Astfel, compania sud coreeană a prezentat noi produse din categoria caselor inteligente, a pus bazele unei noi alianțe pentru a conecta cât mai ușor dispozitivele din casă între ele, și a anunțat planuri pentru reducerea emisiilor de carbon atât în producție, cât și pe durata utilizării noilor sale dispozitive.

Samsung Home Hub – centrul de comandă al casei inteligente

Primul pas important pe care Samsung îl face în 2022 pentru conectarea tuturor dispozitivelor din casă între ele este lansarea Home Hub. Aceasta este o tabletă cu ecran de 8,4”, care servește drept centrul de control al ecosistemului de dispozitive SmartThings. Tableta va putea controla și monitoriza toate dispozitivele din rețeaua de acasă, de la televizoare inteligente, la aspiratoare robot, frigidere și tot ce mai are Samsung în gama de dispozitive inteligente.

Home Hub este gândit drept un dispozitiv pe care toți membrii familiei îl pot folosi pentru a verifica sau controla dispozitivele din casă. Acesta este construit pentru a sta pe un dock  pe care să îl pui într-un loc accesibil, însă, la bază este tot o tabletă, așa că îl poți lua cu tine prin casă pentru a realiza diverse activități.

„Samsung Home Hub oferă o conectivitate perfectă pentru casa inteligentă și ușurează viața utilizatorilor, înțelegându-le preferințele și setându-și dispozitivele de acasă și aparatele inteligente în mod corespunzător. Conectivitatea dispozitivelor noastre și interfața intuitivă a Samsung Home Hub le permit tuturor celor din casă să treacă rapid prin lista de sarcini”, a declarat Hyesoon Yang, Executive Vice President and Head of Customer Experience at the Digital Appliances Business în cadrul Samsung Electronics.

Samsung-Home-Hub
Samsung Home Hub – Ecran 8,4″

Pe lângă hardware-ul familiar și ușurința în utilizare prin intermediul unei interfețe touch, Smart Home Hub vine și cu multe rutine inteligente cu AI pentru dispozitivele SmartThings. Există câțiva algoritmi care pot să învețe din comportamentul utilizatorului, dar care pot oferi și sugestii de utilizare pentru dispozitivele inteligente pe baza unor criterii care țin de anotimp sau momentul zilei. Astfel, fie că dorești să gătești ceva, să speli rufele și să le menții, să ai grijă de animalul de companie sau să economisești energie, Smart Home Hub va oferi sugestii pentru activități cât mai eficiente.

Acesta poate, de exemplu, să te ajute să cauți o rețetă, să cumperi tot ce este necesar pentru ea și să o prepari. Sau poate să te anunțe că a venit momentul să speli rufe, sau să seteze automat dispozitive inteligente precum mașina de spălat și uscătorul Bespoke pentru a avea programele sincronizate.

În funcție de condițiile din casă, temperatura ambientală și anotimp, Smart Home Hub poate acționa automat aparatul de aer condiționat, purificatoare de aer sau aparate pentru controlul umidității din casă, pentru a asigura un confort optim, cât și pentru a reduce consumul de energie. Ba chiar poate monitoriza și nivelul de uzură al consumabilelor pentru fiecare dintre aceste dispozitive și te poate anunța atunci când trebuie schimbate, sau când necesită intervenția utilizatorului.

Samsung este co-fondator Home Connectivity Alliance

În timp ce Samsung oferă deja o gamă largă de dispozitive SmartThings care poate fi controlată cu noul Home Hub, compania promite ca în viitorul apropiat să ofere și mai multe dispozitive care pot fi controlate astfel. Iar Hub-ul va evolua în timp. În curând, acesta va putea controla nu doar dispozitivele inteligente produse de Samsung, ci și produse ale altor companii, precum becuri sau încuietori inteligente. Compania promite compatibilitate și cu Matter pentru dispozitivele sale care integrează software-ul SmartThings Hub, iar prin atașarea unui accesoriu USB, Home Hub poate deveni compatibil chiar și cu dispozitivele care folosesc standardul Zigbee.

Dar compatibilitatea cu anumite standarde de conectivitate nu este tot. Samsung a anunțat la CES și faptul că se alătură Home Connectivity Alliance. Această nouă organizație, la care aderă și Arçelik, Electrolux Group, Haier, GE Appliances și Trane Technologies, promite ca dispozitivele lor să se poată conecta între ele fără bariere. Toate aceste branduri vor oferi dispozitive compatibile cu SmartThings, iar platformele software vor fi sincronizate.

Home Connectivity Alliance

Astfel, dacă folosești oricare dintre aplicațiile de control pentru dispozitive inteligente ale acestor companii, vei putea controla și dispozitivele Samsung SmartThings, dar și invers.

„Pe măsură ce tehnologia digitală devine mai integrată în viața de zi cu zi, noi, cei de la Samsung, credem că este esențial să aducem mai multă deschidere ecosistemului nostru de casă inteligentă și să le oferim consumatorilor mai multe opțiuni pentru a crea experiențe cu adevărat personalizate pentru acasă. Suntem încântați să lucrăm cu alți membri ai HCA, colaborând pentru a transforma stilul de viață într-unul mai ușor și mai inteligent, cu inovații semnificative pentru aparatele inteligente și conectivitate”, a declarat Chanwoo Park, Executive Vice President and Head of IoT Business group de la Samsung Electronics.

Samsung dorește să ofere utilizatorilor experiențele personalizate

Scopul tuturor acestor dispozitive interconectate este să ofere utilizatorilor experiența de utilizare pe care și-o doresc. Samsung promite personalizarea experiențelor după bunul plac al clienților, iar totul se face printr-o combinație de software și hardware.

De exemplu, noul proiector portabil The Freestyle îți permite să ai un ecran cu diagonală de până la 100” oriunde îți dorești. Fie că ești acasă și proiectezi pe un perete, în grădină sau în camping, poți avea propriul ecran cu sunet îmbunătățit cu AI, imagine de calitate înaltă și chiar funcții de Smart TV, precum aplicații de streaming pentru filme și seriale.

proiector samsung the freestyle
The Freestyle – Proiector portabil

Pentru cei care preferă experiența de utilizare pe un televizor, interfața SmartThings Hub poate să controleze dispozitivele din casă, în timp ce zona Samsung Gaming Hub din cadrul sistemului de operare pentru televizoare poate să îți ofere o experiență de gaming personalizată. Fie că preferi gaming-ul pe console, PC sau că o faci prin streaming, vei putea să faci totul printr-o interfață simplă, integrată în televizoarele Samsung din 2022.

Iar pentru dispozitivele din casă, precum frigidere, mașini de spălat vase, cuptoare cu microunde sau aspiratoare, Samsung oferă diverse culori și chiar posibilitatea de a combina mai multe culori pentru a asigura un „look” unic pentru fiecare casă.

personalizare samsung

Sustenabilitatea este un pilon important pentru Samsung

Pe lângă conectivitate simplificată, personalizare a experiențelor și un spațiu comun pentru controlul tuturor dispozitivelor inteligente din casă, Samsung ia foarte în serios zona de sustenabilitate. Deja compania a început în 2021 să folosească materiale reciclate pentru pachetele în care livrează diverse produse, precum televizoarele. În continuare, compania va începe să folosească materiale reciclabile și pentru alte părți ale pachetelor, precum pungile, spuma și alte ambalaje care protejează produsele la transport. De altfel, programul de pachete „Eco” va continua. Astfel, cutiile de carton vor putea fi ușor transformate în căsuțe pentru pisici, mese de cafea sau alte obiecte utile în casă. Primul pas a fost făcut anul trecut în cazul cutiilor de televizoare, dar va continua și pentru cutii de aspiratoare, aparate de microunde, purificatoare de aer și altele.

Samsung dorește să reducă și consumul de baterii de unică folosință. Astfel, compania a venit cu telecomanda SolarCell Remote anul trecut, care putea fi încărcată de la lumina soarelui. Anul acesta, generația a doua a telecomenzii, Eco Remote, poate fi încărcată folosind chiar și undele radio ale antenelor unui router Wi-Fi, pentru încărcare în orice condiții de iluminare.

samsung sustenabilitate

Iar reducerea amprentei de carbon va fi transmisă și către utilizatorii de produse Samsung. Până în 2025, compania promite să dezvolte televizoare și adaptoare de priză pentru smartphone-uri care pot sta în stand-by fără să consume energie. Samsung spune că acestea vor opera pe consum „aproape-zero” atunci când sunt oprite și sunt doar în priză, așteptând să fie utilizate.

În încercarea de a împinge întreaga industrie către sustenabilitate și consum de energie redus, Samsung a anunțat că tehnologiile sale dezvoltate în scopuri ecologice vor fi disponibile la liber pentru alte companii. Astfel, SolarCell Remote și alte astfel de tehnologii vor fi „open source” și vor putea fi adoptate și folosite pentru dezvoltarea de alte produse.

Un nou parteneriat cu Patagonia va asigura de asemenea limitarea microparticulelor de plastic, care ajung de obicei în oceane. Mașinile de spălat de la Samsung vor fi realizate special pentru a împiedica pătrunderea acestor particule în canalizare, în urma ciclurilor de spălare.

Deși multe companii vin la CES cu tot felul concepte abstracte și produse de tip concept, Samsung a oferit o direcție clară, produse reale și cazuri de utilizare realiste. 2022 va reprezenta un an plin de lansări de produse inteligente, care se vor concentra pe asigurarea unor experiențe de utilizare personalizate, iar toate vor fi realizate în jurul ideii de sustenabilitate, cu un accent ridicat pe reducerea amprentei de carbon a companiei, dar și a clienților.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult