Point & Click: un dezvoltator de aplicații a transformat telefonul într-o telecomandă cu adevărat universală. VIDEO

18.12.2021

Un dezvoltator independent de aplicații a demonstrat într-un clip video ce este posibil în domeniul smart home cu tehnologiile de astăzi. Acesta și-a transformat iPhone-ul într-o telecomandă pentru toate dispozitivele inteligente din casă, fiecare putând să fie controlată rapid, doar prin îndreptarea telefonului în direcția respectivă. Din păcate, acest tip de control nu este încă posibil în acest moment, însă ar putea fi posibil în viitor, cu ajutorul companiilor producătoare de astfel de produse.

Folosind tehnologia ultra-wide band și un iPhone, Bastian Andelefski poate controla toate dispozitivele smart din casă

Bastian Andelefski, dezvoltator software, a publicat pe contul său de YouTube un clip în care demonstrează aplicația la care a lucrat. Acesta folosește niște plăci de dezvoltare ultra-wide band, pe care iPhone-ul său, care include această tehnologie, la poate detecta automat. Astfel, prin îndreptarea telefonului în direcția unui dispozitiv conectat la acel dispozitiv, telefonul știe ce dispozitiv controlează.

De asemenea, aplicația sa implică multă programare pentru a seta tipul fiecărui dispozitiv în parte, cât și butoanele de control disponibile pentru fiecare atunci când este selectat, prin îndreptarea telefonului către ele. De exemplu, pentru o veioză ai opțiunile de pornire și oprire, pentru o lustră ai putea avea control pentru temperatura de culoare sau intensitatea luminii, iar pentru altele, echipate cu becuri RGB, ai putea seta culoarea direct.

Desigur, toate aceste lucruri sunt deja posibile prin diverse aplicații, sau ecosisteme smart home, însă niciunul nu funcționează momentan la fel de simplu precum soluția demonstrată de Andelefski. Acesta explică și de ce, dar și ce posibilități pot apărea în viitor.

Momentan nu există un standard smart home care să folosească tehnologia ultra-wide band în acest mod

În primul rând, nu există un singur standard la care toți producătorii de dispozitive inteligente să se alinieze. Fiecare își creează propriile soluții independent, iar compatibilitatea între dispozitive este de multe ori inexistentă, fiind necesare multiple aplicații pentru a controla toate dispozitivele inteligente din casă.

Apoi, un astfel de sistem ar putea funcționa atât de bine doar dacă ar fi integrat nativ în sistemul de operare mobil. Apple include deja sistemul Home și SDK-ul HomeKit, dar nici măcar acela nu folosește tehnologia ultra-wide band pentru controlul dispozitivelor.

Andelefski este dispus să colaboreze cu toate companiile interesate de acest concept pentru a aduce acest viitor smart home în mâinile cât mai multor utilizatori, însă spune că ar fi bucuros și dacă companiile s-ar inspira din clipul său pentru a crea un astfel de sistem fără implicarea lui.

Momentan, aplicația este doar o demonstrație de tehnologie, care funcționează exclusiv cu sistemul dezvoltat de el. De altfel, aplicația există doar pe telefonul său și nu este nici măcar disponibilă pe App Store sau Google Play pentru a fi testată de publicul larg.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult