Realitate sau mit: Poate energia solară să alimenteze cu adevărat o casă întreagă?

12.10.2022
Realitate sau mit: Poate energia solară să alimenteze cu adevărat o casă întreagă?

Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de către proprietarii de locuințe în ceea ce privește energia solară este: „pot panourile fotovoltaice să alimenteze cu energie întreaga mea casă?”. Răspunsul la această întrebare este, de fapt, destul de simplu: da, energia solară poate într-adevăr să alimenteze întreaga casă.

Totuși, hai să explicăm modul în care energia solară poate alimenta întreaga ta locuință, pentru a înțelege cum se poate întâmpla acest lucru.

Cercetările oamenilor de știință au arătat că cantitatea de lumină solară care lovește suprafața Pământului într-o oră și jumătate este suficientă pentru a face față consumului întregii lumi pentru un an întreg.

Având în vedere că soarele livrează o cantitate impresionantă de energie Pământului aproape în fiecare oră, este de la sine înțeles că energia solară poate într-adevăr alimenta o casă întreagă. Hai să vedem modul exact în care se întâmplă acest lucru.

Cum funcționează energia solară?

Pe scurt, panourile solare funcționează prin captarea particulelor de lumină (sau fotoni). Acești fotoni eliberează electronii din atomi, lovindu-i, și generează ceea ce cunoaștem ca fiind fluxul de electricitate.

Acum, această afirmație poate părea complicată în diferite grade, în funcție de cât de multă știință îți amintești din liceu. Totuși, principala concluzie este că lumina soarelui este transformată în energie printr-un proces aparent complex, dar de fapt surprinzător de simplu, care implică captarea energiei solare și transformarea acesteia în electricitate. Odată generată, energia este folosită pentru a alimenta dispozitive, produse și locuințe.

Cum poate energia solară să îți alimenteze întreaga casă?

Deci, pot niște panouri fotovoltaice să îți alimenteze cu adevărat întreaga casă? După cum am afirmat, da! Dar, aceasta depinde de câteva variabile pe care vei dori să le iei în considerare atunci când decizi să alegi energia solară. În mare parte, aceste variabile sunt folosite pentru a determina nivelurile de putere de ieșire și numărul de panouri fotovoltaice de care casa ta are nevoie pentru a-ți atinge obiectivele energetice.

Fiecare casă este diferită și fiecare casă va avea nevoie de o cantitate unică de panouri fotovoltaice pentru a converti în mod eficient energia soarelui în energia pe care o poți folosi pentru a alimenta casa. Instalarea de panouri fotovoltaice în locul perfect poate face o mare diferență în ceea ce privește energia.

Iată modul în care panourile solare pot alimenta o casă întreagă: panourile fotovoltaice captează orice lumină solară este disponibilă și o convertesc în curent continuu. Un invertor convertește energia de curent continuu în energie de curent alternativ (care este cea pe care o folosim pentru a alimenta dispozitivele electronice). Iar pentru persoanele care doresc să alimenteze complet o întreagă casă cu razele soarelui, există sisteme disponibile pentru a converti și stoca energia suplimentară sub formă de baterii.

Care este consumul lunar de energie al locuinței tale?

Este important de reținut că acest număr variază în funcție de mărimea locuinței tale și de activitatea de consum de energie din gospodărie. Totuși, pentru a stabili de câte panouri fotovoltaice ai nevoie, va trebui întâi să îți urmărești consumul de energie și evoluția acestuia și să calculezi câte panouri fotovoltaice acoperă acest consum și posibilitatea de a crește.

Câte ore de lumină solară primește locuința ta?

După ce ai determinat consumul lunar de energie al gospodăriei tale, vei dori, de asemenea, să îți dai seama câte ore de lumină solară de vârf ar putea primi casa ta.

Știm că acest număr variază de la o zi la alta, dar făcând o estimare vei avea o idee aproximativă a energiei necesare înainte de a consulta o companie profesionistă de instalare de panouri fotovoltaice.

De ce tip și de câte panouri fotovoltaice are nevoie casa ta?

În funcție de producător, panourile fotovoltaice au forme, dimensiuni, calități de construcție și puteri diferite. Vei dori să discuți în profunzime cu un consultant profesionist în instalarea sistemelor solare pentru a determina cele mai bune și mai eficiente panouri fotovoltaice pentru ta.

Panourile variază în funcție de capacitatea de putere, panourile fotovoltaice convenționale începând de obicei de la aproximativ 250 de wați pe panou. O casă medie va avea nevoie de câteva panouri fotovoltaice pentru a funcționa în întregime cu energie solară în condiții de vârf.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult