Symbo Weebot W130 review: robotul pentru spălat geamuri de care nu știai că ai nevoie. VIDEO

02.11.2020

Symbo Weebot W130 face parte din gama dispozitivelor de care nu știai că ai nevoie până când nu le folosești. Acesta este un robot care spală automat geamurile, fiind potrivit atât pentru utilizare într-un apartament, cât și într-o casă, unde geamurile ar putea fi semnificativ mai mari și mai greu de curățat altfel. Am avut ocazia să testăm acest model de curând și am rămas foarte mulțumiți de rezultate.

Accesorii

Robotul Weebot W130 de la Symbo vine echipat cu tot ceea ce este necesar în pachet. Pe lângă dispozitivul propriu-zis, avem o telecomandă, care permite controlul robotului de la distanță, două seturi de lavete pentru curățarea geamurilor, lichidul de curățare, un cablu prelungitor, un adaptor de priză și, foarte important, o cordelină elastică cu lasou și ventuză, pentru siguranță.

Chiar dacă robotul nu ar avea cum să se dezlipească în utilizare normală de geam, există un sistem de siguranță în cazul în care se întâmplă asta. Asamblarea robotului este destul de simplă, în primul rând pentru că nu implică foarte mulți pași.

symbo weebot w130 accesorii

Prima dată, poți atașa cele două lavete de partea de jos a robotului, acestea sunt susținute de material velcro (arici) și pot fi ușor detașate, la nevoie. Apoi, pui ventuza pe geam, conectezi lasoul la cablul de alimentare și robotul la priză și ești aproape gata de a porni dispozitivul.

Experiența de utilizare

Atenție însă, prima dată când scoți Weebot W130 din cutie, s-ar putea să nu îl poți folosi imediat. Robotul are o baterie internă, care poate să îl alimenteze timp de 15 minute, în cazul în care este deconectat de la priză, sau în cazul în care cade curentul. Fără această baterie alimentată la maximum, robotul nu pornește.

Acesta este un sistem de siguranță, gândit special pentru a evita accidentele. Atașarea robotului de geam se face printr-un sistem care creează vid între robot și geam. Astfel, este necesar un motor care să tragă permanent aerul de sub robot pentru a-l ține în poziție verticală pe geam. Dacă ar cădea curentul și robotul nu ar avea baterie, acesta ar putea să cadă, iar în cazul celor care stau la bloc sau la o casă cu etaj, ar putea pune alte persoane în pericol.

weebot w130

Asta înseamnă că avem un sistem de siguranță dublu: atât o baterie de rezervă, cât și cordelina elastică. Totuși ar fi o idee bună să stați cu ochii pe robot chiar și atunci când faceți altceva prin jur, să evitați pe cât posibil situațiile neplăcute. În utilizare nu am găsit vreo posibilitate de a detașa robotul atunci când este în funcțiune, dar nu se știe niciodată.

Dacă totul este încărcat, nu mai este necesar decât să aplici soluția spray pe laveta robotului, să pui robotul pe geam și să apeși pe butonul start/stop, fie de pe dispozitiv, fie de pe telecomandă. În modul de operare standard, robotul se plimbă pe suprafața geamului de unul singur, pe baza unui program predefinit și la final se întoarce de fiecare dată în locul de unde a pornit. De altfel, acesta poate detecta cu senzorii săi atunci când este atașat pe geam, dar și limitele geamului.

Weebot W130 back

Din telecomandă poți controla robotul fie manual, asemeni unei mașini cu telecomandă, fie îl poți programa să meargă în anumite direcții: sus-jos, stânga dreapta, sau în zig-zag. Orice tip de program folosești însă, doar pentru geamuri fără ramă acest robot va acoperi 100% din suprafață. Pentru geamurile cu ramă ieșită în relief, aproximativ 5mm de geam nu vor fi curățați. Este un mic dezavantaj pe care trebuie să îl accepți, în această situație, însă curățarea este foarte eficientă.

Robotul curăță un geam normal în aproximativ 5 minute, trecând de mai multe ori prin fiecare loc. Asta înseamnă cam 10 minute pentru fiecare geam în parte și cam o oră pentru un apartament. În acest timp însă poți face complet altceva, fiind necesară intervenția doar atunci când schimbi geamul sau partea geamului.

Weebot W130 remote

Per total, am fost foarte mulțumiți de rezultatele de spălarea ale Weebot W130. Ba chiar am rămas surprinși când am văzut că nu lasă urme pe suprafața geamului. În funcție de nivelul de murdărie însă, s-ar putea să rămână o mică urmă atunci când dezlipești robotul de geam la finalul programului, întrucât anumite particule pot rămâne lipite de lamela din cauciuc care șterge în urma lavetei cu soluție.

Există însă și câteva mici dezavantaje, pe care probabil că majoritatea utilizatorilor le vor accepta având în vedere că scapă de o treabă în plus și salvează niște timp, plus că poți să eviți niște riscuri, întrucât spălatul geamurilor nu este tocmai o acțiune foarte sigură, mai ales la etajele superioare. În primul rând, avem zgomotul. Motorul care lipește robotul de geam face un zgomot similar cu cel al unui uscător de păr sau al unui aspirator. Asta pentru că funcționează pe același principiu. Împinge aerul dintr-o direcție în alta.

Weebot W130 laveta

Iar cel de-al doilea aspect puțin enervant este faptul că depinde de alimentare de la priză. S-ar putea să nu ai o priză în imediata apropiere a geamurilor, iar asta înseamnă că vei avea un cablu de care te poți împiedica în timpul funcționării. Dacă priza este prea departe, chiar și după utilizarea cablului prelungire, probabil că ar trebui să folosiți un prelungitor.

Sunt incluse două seturi de lavete în pachet, deci atunci când una se murdărește, o poți folosi pe cea de rezervă. Acestea pot fi spălate la mașină, deci nu sunt obligatoriu accesorii consumabile. Desigur, acestea pot fi cumpărate separat, alături de soluția de curățare, care este recomandată de către producătorul Symbo pentru funcționare optimă.

Dacă vreți să vedeți exact ceea ce include în pachet robotul Symbo Weebot W130 și cum funcționează, puteți urmări și clipul video de mai sus, în care l-am despachetat și l-am pus la treabă.

Concluzii

Weebot W130 este un robot surprinzător, care automatizează încă una dintre treburile casnice. După roboți care aspiră și care dau cu mopul, trebuia să existe și ceva asemănător care spală geamurile.

Robotul Weebot W130 de la Symbo ne-a fost oferit spre testare de către magazinul Robot World, de unde îl puteți și achiziționa.

Părţi pozitive

+ Un pachet complet, cu toate accesoriile necesare
+ Ușor de asamblat și utilizat
+ Are multiple sisteme de siguranță
+ Poate fi controlat din telecomandă

Părţi negative

- Scoate zgomot în utilizare
- Funcționează doar conectat la priză

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult