Tapo RV30 review: TP-Link își completează ecosistemul smart home

29.08.2023
Tapo RV30 review: TP-Link își completează ecosistemul smart home

Piața de aspiratoare robot nu duce lipsă de produse, dar TP-Link crede că există loc și pentru gama sa de modele din gama Tapo. Deși compania produce deja de câțiva ani aspiratoare robot, modelele Tapo RV30 și Tapo RV30 Plus sunt primele care ajung și în magazinele din România, spre bucuria celor care sunt deja în ecosistemul smart Tapo. Acesta pare să fie cel mai mare avantaj al acestor aspiratoare, putând fi integrate și controlate direct în aplicația smart pe care o folosești deja.

Tapo RV30 este livrat și cu rezerve pentru anumite consumabile

Singura diferență notabilă între varianta Tapo RV30„standard” și modelul Plus este prezența unui recipient de colectare automată a deșeurilor la finalul unui program de curățare. În rest, cele două modele par a fi identice în dotări și capabilități.

Tapo RV30 accessories

Pachetul lui Tapo RV30 include tot ceea ce ai nevoie pentru a pune aspiratorul robot în funcțiune, dar și pentru a-l folosi pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, TP-Link include nu doar accesoriile de bază, ci și câteva de rezervă. Pe lângă aspiratorul propriu-zis, pachetul Tapo RV30 este livrat cu o perie de schimb, un filtru HEPA pentru rezervorul de murdărie de schimb, și cu o lavetă extra pentru funcția de mop. Avem în rest de a face cu un dock pentru încărcare standard și un adaptor de priză de culoare albă, care se potrivește cu design-ul aspiratorului. Există însă o singură perie cilindrică care adună murdăria și părul de pe jos, și un singur dispozitiv multifuncțional cu lamă și perie pentru curățare. Pentru aceste accesorii, care sunt de asemenea consumabile vor trebui înlocuite cu unele din comerț.

Am testat anterior și aspiratoare de culoare neagră și pot spune că cele albe sunt de preferat, întrucât nu se vede atât de repede praful care se va strânge, inevitabil pe acesta. Singura parte neagră este ca din față, unde sunt amplasați senzorii de coliziune și cei infraroșu, iar imediat după prima funcționare am observat urme de praf, de la impactul cu obiectele din casă.

Tapo RV30 bottom

Procesul de set-up este foarte simplu

Procesul de setup al aspiratorului este foarte simplu. Trebuie să ai instalată pe smartphone aplicația Tapo, pe care probabil că o ai deja dacă deții alte dispozitive smart home de la TP-Link, precum becuri, prize inteligente sau sisteme de securitate și automatizare. De asemenea, este necesar un cont online, pentru a te putea conecta la sistemul smart home de la distanță.

Tapo RV30 Pairing

Apoi, aspiratorul trebuie pus în pairing mode, conectat la o rețea Wi-Fi pe 2,4 GHz și totul este gata. Operațiunea durează mai puțin de 5 minute. Singurul lucru care mai rămâne de făcut este să creezi o hartă nouă, pe care aspiratorul o înregistrează automat la prima pornire, când aspiratorul doar se plimbă destul de haotic prin casă pentru a detecta limitele în care poate să opereze. La final, ai planul casei și poți edita camerele și zonele în care aspiratorul nu are acces. Pot fi salvate până la patru hărți, funcție utilă pentru cei care au case cu etaj, în special. Abia după ce ai planul stabilit, poți porni un prim ciclu de curățare.

Zona dedicată aspiratoarelor din aplicația Tapo este foarte simplă și intuitivă, oferind acces la toate opțiunile normale ale unui aspirator robot într-o interfață foarte aerisită, în comparație cu alte modele din piață. Poți din trei apăsări să configurezi numărul de curățări succesive, puterea de aspirare și cantitatea de apă folosită pentru mop direct din interfața principală.

Există și posibilitatea de a seta rutine personalizate per cameră. Dacă știi că într-o anumită cameră este mai puțină murdărie, poți folosi un profil mai economic de aspirare, sau mai puțină apă pentru mop. În timp ce în camere unde podelele ar putea fi mai murdare, poți seta și o curățare secundară, pe profiluri mai puternice.

Există și setări avansate precum partajarea aspiratorului cu alți utilizatori, pentru a-l putea controla de pe mai multe dispozitive, sau blocarea butoanelor fizice pentru a nu fi apăsate din greșeală de către copii sau animale.

Tapo RV30 se dovedește a fi un aspirator robot performant în curățare și destul de rapid

Am folosit aspiratorul în ultimele câteva săptămâni de vreo 4-5 ori pentru a curăța un apartament de 2 camere de 55m2, dintre care doar vreo 30 sunt accesibili aspiratorului. Harta a fost aproape perfectă încă de prima dată. Tapo RV30 beneficiază de cartografiere cu senzori gyro, adică prin mișcare până întâmpină obstacole, dar și prin LiDAR, pentru a identifica obiectele din jur și limitele. Astfel, procesul de înregistrare al hărții durează mai puțin decât un ciclu normal de curățare.

Tapo RV30 docked

Senzorii săi sunt utili și pentru a detecta suprafețele pe care funcționează. De exemplu, atunci când se urcă pe un covor, funcția de mop este oprită și este automat pornită atunci când se întoarce pe gresie sau parchet. Din păcate, neavând covoare pe nicăieri în casă, nu am putut testa această funcție.

Am observat că un ciclu normal de curățare durează cam un minut pentru fiecare metru pătrat al casei, deci pentru 30 de metri pătrați de curățenie, durează cam 30 de minute un ciclu complet, fie că este folosit doar aspiratorul sau și funcția de mop. De altfel, și autonomia pare să fie una foarte bună. TP-Link spune că Tapo RV30 poate aspira până la 5 ore la o singură încărcare, cu bateria de 5.000 mAh.

Tapo RV30 cleaning

Acest lucru ar putea fi posibil în modul cel mai silențios, cu puterea cea mai mică de aspirare. Din experiența proprie, folosind aspiratorul pe putere maximă, „Turbo”, care are putere de 4.200 Pa, am observat că se consumă cam 1% pentru fiecare metru pătrat, sau pentru fiecare minut de operare. Practic, dacă crești puterea la maximum, ajungem la puțin sub 2 ore de aspirare, mai mult decât de ajuns pentru a curăța cam orice tip de apartament.

Și încărcarea mi s-a părut destul de rapidă. De obicei, prefer să dau cu aspiratorul de două ori: o dată fără funcția de mop activă, doar pentru a colecta praful, firele de păr și bucățile mai mari de murdărie, iar a două oară, tot cu aspirare, dar și cu spălare simultan. În timpul dintre programe, cât am alimentat recipientul cu apă și am conectat laveta de spălare, aspiratorul deja încărca cu o valoare între 3 și 5% din baterie stând pe dock-ul său. Astfel, chiar și într-o casă mare, cu mai multe etaje, nu ar trebui să apară mulți timpi „morți” între curățări. Desigur, dacă bateria se consumă pe parcursul operării, aspiratorul se întoarce la dock și continuă automat ciclul odată ce ajunge la o valoare suficient de înaltă de încărcare.

Tapo RV30 dustbin

Personal, folosesc deja un aspirator robot, deci am un termen de comparație. Fiind însă un model care nu este „de brand”, suportul său software este limitat, iar integrarea cu sisteme smart home este complet absentă. Tapo RV30 beneficiază însă de integrare cu asistenți vocal precum Alexa și Google Assistant, și poți porni sau opri aspiratorul cu o simplă comandă, odată integrat în Google Home, de exemplu. Și nici nu trebuie să îl comanzi din telefon, întrucât Assistant funcționează și cu dispozitive din gama Nest, precum Home Hub sau boxele Nest Mini.

Desigur, toate aceste tehnologii nu ar însemna mare lucru dacă aspiratorul nu și-ar face treaba de a curăța casa așa cum promite. Tehnologia aspiratoarelor roboți nu mai este însă nouă, iar majoritatea produselor de acest gen își fac treaba ca la carte. Inițial mi s-a părut că RV30 face un traseu ciudat prin casă, dar acesta este unul dintre cele mai rapide aspiratoare robot pe care le-am folosit până acum. Alte modele terminau treaba în peste 40 de minute, cu rezultate similare la final. Se pare că algoritmul de curățare face trasee eficiente pentru a salva și timp și pentru a termina treaba cu un consum mai mic de energie.

Tapo RV30 vacuuming kitchen

Desigur, trebuie să știi la ce să te aștepți de la un astfel de aspirator. În timp ce adună majoritatea murdăriei de pe jos și va spăla praful și anumite pete mai superficiale, acesta nu va înlocui un mop „clasic” atunci când ai pete persistente pe podea. Poți să pui aspiratorul să insiste pe o anumită zonă sau într-o anumită cameră, dar uneori o lavetă textilă și puțină apă nu sunt de ajuns. De asemenea, aspiratorul robot nu poate intra sub mobilă care are spațiu în partea de jos mai puțin decât înălțimea lui și nici în spații mai înguste decât lățimea lui. Anumite colțuri vor rămâne în continuare neacoperite. Iar dacă aveți un prag mai înalt, așa cum am eu la baie, acesta nu va putea ajunge acolo.

Aspiratoarele robot sunt metode foarte bune de a menține curățenia în casă (iar Tapo RV30 are și funcție de programare la ore fixe pentru a intra în funcțiune), dar, din când în când, tot va trebui să mai cureți anumite zone în care acestea nu ajung. Din fericire, zonele în care acestea ajung sunt foarte bine curățate. În special bucățile mai mari de murdărie sunt colectate rapid, praful de pe jos este aspirat și spălat, iar firele păr și de blană de la animalele de casă sunt strânse eficient de cele două perii.

Tapo RV30 mop water

Concluzii

TP-Link a creat o serie de aspiratoare robot performante și simplu de folosit de către oricine. Fie că îl pornești din aplicație, de la butoanele fizice sau prin control vocal, Tapo RV30 își va face treaba fără alte comenzi din partea utilizatorului. Cel mai mare avantaj este integrarea în ecosistemul Tapo, pentru cei care se regăsesc deja în el, putând avea control deplin asupra dispozitivelor Smart Home dintr-un singur loc. Acest lucru asigură posibilitatea de a realiza rutine automatizate care să implice întregul ecosistem de produse, de la becuri și prize, și până la aspirator.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult