Tenda Beli Smart Wi-Fi Plug SP-9 (2-Pack): prize inteligente ușor de folosit

31.08.2021
Tenda Beli Smart Wi-Fi Plug SP-9 (2-Pack): prize inteligente ușor de folosit

Brandul Tenda este mai degrabă recunoscut pentru dispozitivele sale de conectivitate Wi-Fi pentru acasă, compania chineză oferind unele dintre cele mai accesibile routere performante de pe piață. De ceva vreme însă, Tenda activează și în domeniul „Smart Home” și am testat în trecut deja prima sa priză inteligentă, Beli Smart Plug Wi-Fi. Astăzi avem un set nou de prize inteligente de la Tenda la test, cu câteva funcții în plus, dar cu același design exterior și simplitate în utilizare: Beli SP-9.

Pachetul Tenda Beli SP-9 include doar ceea ce ai nevoie

Beli Smart Wi-Fi Plug with Energy Monitoring este numele complet al noilor prize SP-9. Acesta dezvăluie astfel și ceea ce au în plus noile prize față de modelul original: posibilitatea de a monitoriza consumul în timp real sau pe perioade mai lungi de timp. Este de ajuns să conectezi un dispozitiv la oricare dintre cele două prize, iar consumul este raportat instant în aplicația de mobil.

Pachetul este extrem de simplu, fiind compus din cele două prize și un mic ghid rapid de pornire. Prizele sunt destul de mari, deci va trebui să vă orientați bine înainte de a le instala, pentru a nu acoperi alte prize alăturate. Singurul element care iese în evidență pe corpul acestora este un buton, poziționat în partea de jos. Acesta este folosit pentru pornirea și oprirea manuală a prizelor, fără aplicație, dar și la resetarea lor, în cazul în care este acest lucru este necesar.

Tenda Beli SP-9 box

Configurarea este simplă și rapidă

Configurarea acestor prize este extrem de simplă. Primul pas este să descarci aplicația Tenda Beli de pe App Store sau Google Play Store. Este necesar un cont, deci trebuie să faci unul dacă nu îl ai deja. Este de ajuns ca prizele Beli SP-9 să fie conectate la o priză din perete pentru a fi pornite, iar aplicația de mobil te ghidează rapid pentru a le conecta.

Tenda Beli SP-9 quickstart

Fiecare priză în parte creează o rețea Wi-Fi proprie, te conectezi la ea din setările telefonului, după care îndrumi priza către rețeaua Wi-Fi din casă. Foarte important este însă faptul că prizele funcționează doar pe rețele de 2,4 GHz, nu și pe cele de 5 GHz. Sugestia mea ar fi ca prizele să fie conectate la curent pe rând, pentru a le putea deosebi la configurare, înainte ca fiecare să primească un nume și o iconiță proprie.

Odată conectate la Wi-Fi-ul casei, prizele sunt complet funcționale. Poți din aplicație să le pornești sau să le oprești, poți să le programezi să se aprindă sau să se stingă la anumite intervale orare, în funcție de zile, de asemenea poți să le programezi să se pornească sau să se oprească după un anumit timp. Aceste funcții sunt uzuale pentru astfel de dispozitive.

Desigur, aplicația permite realizarea de grupuri, putând controla ambele prize (sau mai multe) simultan, în timp ce secțiunea de „scene” permite acces rapid la anumite funcții predefinite. De exemplu, poți seta o scenă de mers la culcare, care odată activată, stinge ambele prize simultan.

Prizele Beli de la Tenda pot fi de asemenea integrate cu asistenții vocali Google Assistant și Amazon Alexa, însă nu și cu Siri. Poți astfel să le pornești și să le oprești doar cu control vocal, dacă folosești asistenții pe telefon sau pe boxe inteligente.

Cazurile de utilizare pentru prizele Beli SP-9 sunt multiple

Prizele inteligente sunt genul de dispozitive pe care le setezi o dată și apoi uiți complet că există. Tenda sugerează că pot fi folosite pentru a controla dispozitive non-smart din casă, precum veioze, ventilatoare, lumini din bradul de Crăciun umidificatoare de aer sau aparate de cafea.

Cei care au filtru de cafea, de exemplu, pot pune cafeaua de seara, și pot lăsa butonul aparatului în poziția „pornit”. Priza poate fi setată să pornească cu 10 minute înainte de alarma de trezire, așa că atunci când te trezești găsești o cană de cafea plină, deja gata. În cazul luminilor de Crăciun, prizele pot evita chiar și accidente, în cazul în care apare o problemă cu instalația pe timpul nopții.

Tenda Beli SP-9 buton

Există chiar și un mod în aplicația Beli care se numește „away”. Aceasta sugerează conectarea prizelor la becuri din casă, acestea putând fi pornite și oprite, pentru a da impresia că este cineva acasă.

Prizele inteligente te pot ajuta chiar și în situații în care uiți dacă ai oprit ceva. Dacă ai cuptor electric, de exemplu, poți verifica de la distanță dacă ai oprit sau nu cuptorul, prin verificarea consumului instant din aplicație, sau poți lăsa mâncarea gata de a fi preparată în cuptor și poți porni cuptorul de la serviciu, pentru a te asigura că este gata când ajungi.

Ce mi-a plăcut la prizele Beli SP-9 este că nu au niciun fel de întârziere în comenzi. Odată ce ai apăsat pe butonul din aplicație, priza se aprinde instant. Am verificat asta cu un set de lumini de studio LED, care se porneau fără niciun fel de întârziere.

Cei care sunt interesați de consumul real al electrocasnicelor sau dispozitivelor din casă, pot pune o astfel de priză între dispozitiv și priza din perete pentru a verifica consumul instant sau pe o anumită perioadă. Tenda spune că poate rezista până la 16 A și 3600W, deci poți pune în priză chiar și un computer, o mașină de spălat, cuptor electric sau frigiderul, fără probleme.

Concluzii

Sunt puține lucruri de spus despre prizele Beli SP-9 de la Tenda. Acestea fac exact ceea ce spun, iar configurarea este simplă și rapidă. Opțiunile disponibile în aplicația de mobil sunt de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor, iar compatibilitatea cu asistenți vocali va ușura integrarea lor în casele celor care au deja și alte produse inteligente instalate deja.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult