Tenda CP7 review: cameră de supraveghere ieftină pentru acasă

31.08.2022
Tenda CP7 review: cameră de supraveghere ieftină pentru acasă

Am tot testat soluții de conectivitate de la Tenda, iar acelea s-au cam impus pe piață drept modele ieftine și foarte performante în ultimii câțiva ani. Compania chineză investește mult în ultima perioadă și în zona smart home, iar recent a lansat și o cameră de supraveghere pentru acasă: Tenda CP7. Sigur, acesta nu este cel mai atrăgător nume din lume, însă pentru prețul pe care îl cere, această cameră conectată la internet cu funcții pan & tilt și mod nocturn are multe de oferit.

Tenda CP7 adoptă un design „clasic” pentru produse din această categorie

Design-ul Tenda CP7 nu este unul ieșit din comun pentru produse din această categorie. Avem de a face practic cu o cameră în formă de „pinguin”, cu un corp alb compact și o cameră montată în partea de sus, încadrată într-o bilă neagră. Partea de jos, care include un port Ethernet și mufa de alimentare este statică, pe când jumătatea de sus poate fi rotită la 360 de grade în jurul axului (panning). Bila în care este integrată camera poate face mișcări pe verticală (tilt) și include și un slot microSD, cât și un buton de reset, atunci când ridici camera în sus. În restul timpului, aceste elemente sunt ascunse.

Tenda CP7 back

Alte lucruri care nu se văd rapid ar fi microfonul de pe suprafața bilei, care este foarte subtil integrat în partea de jos, un LED de status, care este vizibil doar în funcționare, LED-uri cu infraroșu pentru modul nocturn și chiar și un difuzor, amplasat în partea din spate. Practic, la nivel hardware, nu lipsește nimic in acest pachet, nici măcar un sistem de montură pe perete.

Camera vine cu un disc care poate fi prins în șuruburi pe orice tip de suprafață, fie că vorbim despre un perete din beton, rigips sau de o grindă de lemn și cu un suport în partea de jos pentru atașarea de acest disc.

Tenda CP7 accessories

Aplicația TDSEE oferă acces la multe funcții avansate

Pentru instalarea camerei Tenda CP7 este necesară instalarea aplicației TDSEE din App Store sau Google Play Store. Aceasta implică înscrierea unui cont cu o adresă de e-mail validă și permite conectarea de la distanță la cameră. Tot din aplicație se fac toate setările necesare, iar pentru o cameră atât de ieftină, acestea sunt multiple.

În primul rând, Conexiunea camerei se face exclusiv la rețele WiFi de 2,4 GHz, nu și la cele de 5 GHz. Poți controla camera pentru a putea monitoriza întreaga cameră de la distanță, datorită sistemului pan & tilt integrat. Ba chiar poți seta mai multe puncte între care poți mișca automat camera. De exemplu, dacă pui camera în mijlocul unei camere, poți să o îndrepți înspre ușă, înspre geam sau orice alt element dorești, doar printr-o apăsare de buton. Pentru control manual, există un soi de joystick virtual pe ecranul telefonului. Atunci când ești în aceeași cameră, poate fi sesizat un scurt „lag” între acțiunea de pe telefon și cea a camerei, însă de la distanță, întârzierea nu poate fi sesizată.

Tenda CP7 card

Tenda CP7 are un buton de intimitate în aplicație, care îndreaptă automat camera în jos, există opțiuni de captură foto sau video, cât și pornirea sau oprirea sunetului captat. Poți vedea fluxul în timp real atât în HD, cât și într-o rezoluție mai mică, pentru consum redus dee date, sau poți folosi funcția de „interfon”, pentru a transmite un mesaj cuiva care este în jurul camerei.

TDSEE integrează și un sistem de stocare în cloud contra-cost, dar camera vine cu câteva luni de stocare gratuită. Personal, am folosit un card microSD, care este de ajuns pentru înregistrări de siguranță. Am folosit-o în luna iulie, când am fost plecat aproape două săptămâni în concediu și am putut monitoriza casa de la distanță fără întreruperi. Ba chiar am testat și funcțiile de alerte, care s-au dovedit a fi cam prea sensibile. Camera poate începe înregistrarea atunci când detectează mișcare, sau atunci când detectează oameni. Funcția este utilă, însă pe nivelul „High” este prea sensibilă la mișcări, inclusiv particulele de praf care se puteau vedea cu modul nocturn activând camera.

 

Este util însă faptul că atunci când Tenda CP7 detectează mișcare în oricare zonă a cadrului, camera se mișcă imediat în direcția respectivă și începe să filmeze. Detecția umană funcționează bine, fiind utilă pentru cei care au acasă animale de companie și nu doresc să primească alerte pe telefon de fiecare dată când acestea se mișcă prin casă. Există și un mod numit Sound & Light Alarm, care pornește o alertă în cameră, pentru a speria eventualii hoți care ar putea intra în casă.

Aplicația permite și setarea de perioade în camera să se activeze sau dezactiveze manual, precum pe timp de zi, sau pe timp de noapte, sau chiar în anumite intervale setate manual. Ba chiar există și un mod de „patrulă”, pentru a se roti în anumite intervale pentru a verifica întreaga cameră.

Pentru prețul cerut, Tenda CP7 oferă o calitate bună a imaginii

Pentru o cameră care costă doar 250 lei, calitatea înregistrărilor video este neașteptat de bună. Tenda CP7 vine cu un senzor de 4 megapixeli, capabil să filmeze la rezoluție QHD, adică 2.560 x 1.440 pixeli și să fotografieze la 4 megapixeli. Desigur, sunt folosite tehnici de postprocesare pentru îmbunătățirea imaginilor, precum algoritmi de reducere al zgomotului de imagine și adăugarea unui filtru de sharpness, dar pentru scopul de a monitoriza de la distanță și pentru a capta imagini de securitate, acestea sunt mai mult decât de ajuns. Cu siguranță, calitatea acestei camere este mai bună decât majoritatea materialelor video surprinse de camere de securitate pe care le vedem online sau la televizor.

Tenda CP7 detail

Iar performanța nu este bună doar atunci când există lumină naturală, în condiții în care cam toate camerele se descurcă decent. Imaginile oferă o calitate bună chiar și atunci când este folosită lumină artificială, sau chiar și pe întuneric, folosind modul nocturn. Singurul inconvenient este faptul că doar local, pe microSD și în cloud-ul Tenda materialele sunt înregistrate la 1440p. Atunci când înregistrezi din aplicația de mobil manual, materialele sunt înregistrate în SD sau 720p, în funcție de rezoluția preview-ului fluxului video live. Astfel, poți avea calitate maximă doar dacă alegi să înregistrezi în buclă, sau doar atunci când apar alerte și pornește înregistrarea automată.

Per total, Tenda CP7 este o cameră care face exact ceea ce spune că face, vine cu un software neașteptat de performant, cu multiple setări și funcții, și vine la un preț mai mult decât corect pentru ceea ce oferă. Singurul dezavantaj pentru cei pasionați de sisteme smart home integrate este faptul că nu oferă nici integrare cu Google Home și Google Assistant și nici cu Siri/Apple Home. Astfel, este o cameră tot timpul dependentă de aplicația producătorului.

Concluzii

Dacă aveți nevoie de o cameră de supraveghere pentru acasă, sau chiar și pentru o afacere de familie, de dimensiuni mici, Tenda CP7 este un produs accesibil și performant. Camera face parte din familia de produse Tenda din zona smart home, precum prizele Beli Smart Wi-Fi Plug, pe care le-am testat deja și întrerupătorul inteligent Beli Wi-Fi Dimmer Switch, pe care l-am primit la test, dar pe care nu îl pot testa, din păcate.

În cazul întrerupătorului cu Wi-Fi, este necesară o instalație electrică mai modernă, cu împământare, care să permită instalarea lui în locul unuia obișnuit. Prizele, cât și întrerupătorul oferă însă integrare cu Google Assistant și Amazon Alexa.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult