Galaxy Watch4 și Watch4 Classic: prima generație de ceasuri cu Wear OS de la Samsung

11.08.2021
Galaxy Watch4 și Watch4 Classic: prima generație de ceasuri cu Wear OS de la Samsung

Evenimentul Galaxy Unpacked a integrat și anunțul a două noi linii de ceasuri de la Samsung: Galaxy Watch4 și Galaxy Watch4 Classic. La nivel hardware și software, cele două variante sunt foarte similare, folosind exact aceleași componente interne și același software: o nouă versiune Wear OS (fostul Android Wear), care a fost de data aceasta co-dezvoltat cu Samsung, integrând cele mai bune elemente ale vechiului Tizen în sistemul de la Google.

Galaxy Watch4: modele sport, mai compacte

Modelele Galaxy Watch4 sunt dispozitivele de bază ale noii game. Acestea folosesc un design mai degrabă apropiat de cel al dispozitivelor „Active” din trecut, cu linii minimaliste și materiale standard. Voribm despre o construcție din aluminiu și brățări din silicon. De asemenea, în jurul ecranului există o porțiune tactilă pentru navigație. Ceasul este echipat cu doar două butoane fizice, una pentru funcția de „home” și unul personalizabil.

Galaxy Watch4 este livrat în două variante: de 44mm și 40mm. Modelul mai mare integrează un ecran de 1,36” cu rezoluție 450 x 450 pixeli și cântărește doar 30,3 grame. Acesta are la interior un acumulator de 361 mAh, care ar trebui să asigure 40 de ore de utilizare la o singură încărcare, adică două zile. Și modelul mai mic promite același lucru, dar cu un ecran de 1,19” cu rezoluție 396 x 396 pixeli, baterie de 247 mAh și la doar 25,9 grame.

Aceste ceasuri sunt alimentate de noul chipset Samsung W920, realizat pe arhitectură de 5nm, care promite performanță superioară față de generațiile anterioare: 20% aport de performanță de procesare și GPU cu 10% mai puternic. Ceasurile integrează 1,5 GB memorie RAM și 16 GB stocare internă, iar anumite modele integrează și modem 4G cu eSIM.

Cel mai interesant este însă noul „super” senzor Samsung BioActive 3-in-1, format din trei senzori: senzor de puls, senzor ECG și senzor BIA într-un singur pachet. Butoanele exterioare sunt folosite drept electrozi pentru anumite teste. Ceasul beneficiază astfel de funcții precum detectarea compoziției corpului cu informații despre masa musculară, retenția de apă, nivelul de grăsime din corp și multe altele.

Galaxy Watch 4 pornește de la 269 euro și se lansează pe 27 august.

Galaxy Watch4 Classic promit materiale premium și aceleași capabilități

Modelele Galaxy Watch4 Classic sunt foarte similare din punct de vedere hardware, însă sunt puțin mai mari: de 42 și 46 mm. Cu toate acestea, ecranele au aceleași dimensiuni și rezoluții, iar bateriile sunt la fel de mari. Totuși, greutatea diferă. Galaxy Watch4 Classic de 46mm cântărește 52 de grame, iar modelul de 42mm cântărește 46,5 grame.

Asta pentru că sunt realizate din materiale „premium”, spune Samsung. Avem carcase din oțel inoxidabil și sticlă mai rezistentă. De asemenea, apare un nou element de control, pe care fanii Galaxy Watch cu siguranță îl vor aprecia: o rotiță mecanică în jurul ecranului, care este folosită la navigarea prin meniuri. Ceasul permite atașarea mai multor widget-uri în meniul principal, prin care poți naviga rapid cu rotița, în timp ce există și un „browser” de aplicații clasic, pe care îl poți controla cu ecranul tactil.

Prețul lui Galaxy Watch4 Classic pornește de la 369 euro pentru varianta de 42mm. Lansarea are loc tot pe 27 august.

Noul Wear OS este dezvoltat de Google în parteneriat cu Samsung

La capitolul software, Samsung folosește o interfață proprietară One UI, care se sincronizează cu interfața de pe telefoanele Samsung Galaxy. Astfel, alarmele, fundalurile de ecran și aplicațiile instalate pe telefon vor fi disponibile pe ambele dispozitive. Desigur, Wear OS integrează acum Samsung Pay pe ceasurile Galaxy Watch4, asistentul Bixby și capabilitățile smart home din gama SmartThings, dar și serviciile și aplicațiile Google.

O selecție largă de aplicații vor putea fi folosite pe noile ceasuri, printre care și Spotify, care va permite de la început redarea melodiilor direct pe ceas. Există și o serie de gesturi de mișcare care pot fi folosite pentru a prelua sau refuza apeluri de pe telefon.

Se pare că Samsung încearcă realizarea unui ecosistem închegat între dispozitivele Galaxy, similar cu ceea ce face Apple și începe să facă și Huawei cu soluțiile lor software integrate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult