HUAWEI Watch GT 3: smartwatch performant cu autonomie mare. VIDEO

01.03.2022

HUAWEI a reușit să se remarce pe piața de ceasuri inteligente în ultimii ani în special cu seria GT, care a promis încă de la început capabilități de top și design atrăgător la prețuri competitive. Asta încearcă să facă și noul HUAWEI Watch GT 3, care împrumută câteva elemente de la seria Watch 3 de anul trecut, pentru ceea ce ar putea fi una dintre cele mai bune experiențe de smartwatch din gama sa de preț.

HUAWEI Watch GT3 oferă o construcție premium

Unul dintre motivele pentru care HUAWEI pare să atragă mulți utilizatori în zona sa smartwatch-uri este design-ul, iar Watch GT 3 la fel ca modelul Watch 3 Pro, adoptă forma unui ceas „obișnuit”, mecanic. Modelul de 46mm are un ecran mare și foarte luminos, bazat pe un panel OLED, în timp ce carcasa metalică este foarte atent lucrată. Pentru prima dată pe seria GT, apare și o coroană metalică, similară cu cea de pe Watch 3, care permite navigarea prin meniuri și controlarea anumitor funcții fără a folosi ecranul tactil. Celălalt buton fizic este însă programabil, și poate fi setat să ofere rapid accesul la anumite funcții. Eu am setat aici funcția lanterna, de exemplu.

GT3 este rece la atingere, la fel ca un ceas mecanic, iar oțelul din care este realizată carcasa oferă o senzație de rezistență. De altfel, aceste ceasuri au multe funcții pentru monitorizarea activităților sportive, deci ar trebui să asigure și rezistența necesară unor medii nu tocmai „prietenoase”.

Huawei Watch GT 3 04

De aceea, ceasul este rezistent la apă și praf și poate fi folosit pentru activități acvatice la adâncime de până la 50 de metri. HUAWEI oferă o selecție de curele, pentru diverse tipuri de activități. Am avut spre testare varianta cu brățară metalică, care nu este tocmai potrivită pentru a lua ceasul la sală. Din fericire, aceasta poate fi rapid schimbată, datorită unui sistem cu quick release al telescoapelor. Ba chiar și brățara vine cu un sistem similar pentru zale, putând să o faci mai îngustă sau mai largă, pentru a se potrivi pe mâna ta, în doar câteva secunde, și fără a fi necesare alte instrumente.

Sistemul de operare HarmonyOS 2.1 este optimizat pentru autonomie de lungă durată

Software-ul Lite OS care se regăsea pe modelele anterioare de ceasuri HUAWEI a fost schimbat cu noul HamonyOS 2.1, tot într-o versiune Lite care este optimizată pentru autonomie de lungă durată. În mare parte, aceasta oferă acces la cam toate funcțiile pe care le-am întâlnit și pe Watch 3 Pro. Asta pentru că ambele dețin aceiași senzori, de la cel de puls și de măsurarea saturației oxigenului din sânge, la senzorul care poate monitoriza temperatura la nivelul pielii utilizatorului. De asemenea, există și alți senzori care pot fi folosiți în monitorizarea activităților sportive, precum și senzorul de presiune atmosferică și GPS-ul.

Huawei Watch GT 3 05

Renunți însă la câteva avantaje față de HarmonyOS-ul în non-Lite, iar acestea sunt în mare parte aplicațiile de pe AppGallery. Chiar dacă și versiunea Lite permite instalarea de noi aplicații din partea altor dezvoltatori, oferta este destul de limitată în comparație. Cei care vor acces la cele mai noi și mai complexe aplicații, vor trebui să apeleze la modelele Watch 3 sau Watch 3 Pro, în continuare.

Ecranul este excelent, oferind o rezoluție care face imposibilă identificarea pixelilor independenți în utilizare, în timp ce autonomia este printre cele mai bune din piață. Oferind acces la atât de mulți senzori, monitorizare non-stop pentru puls și saturația de oxigen, cât și monitorizare a somnului, ceasul chiar livrează cele 14 zile de autonomie promise de HUAWEI. Desigur, poți descărca ceasul și mai repede, dacă îl folosești pentru activități sportive monitorizate prin GPS, însă va fi greu să găsești un ceas în această zonă de preț cu aceleași funcții avansate care să ofere autonomie comparabilă. Iar încărcarea se face atât prin adaptorul magnetic, oferit în pachet, cât și prin încărcare wireless, pe un pad Qi sau, de ce nu, pe un telefon care oferă încărcare wireless bilaterală.

Huawei Watch GT 3 06

HUAWEI Watch GT3 este compatibil cu toate platformele principale de mobil de pe piață

Desigur, un motiv pentru succesul seriei GT a fost întotdeauna compatibilitatea cu mai multe tipuri de telefoane. Fie că vorbim despre modele echipate cu HarmonyOS sau EMUI de la HUAWEI , fie că vorbim despre dispozitive cu servicii Google, sau iOS, poți conecta fără probleme Watch GT3 și poți avea acces la întreaga funcționalitate a ceasului. Ba mai mult, dacă te hotărăști să schimbi platforma mobilă, nu va trebui să renunți și la HUAWEI Watch GT 3, întrucât acesta poate să meargă cu tine pe toate celelalte.

Conectarea se face prin intermediul aplicației HUAWEI Health, care vine deja instalată pe dispozitivele mobile HUAWEI , sau poate fi instalată separat pe iOS prin App Store, sau pe Android prin instalarea magazinului App Gallery de la HUAWEI .

Huawei Watch GT 3 07

Tot prin intermediul aplicației HUAWEI Health se fac și actualizările software ale ceasului, cât și anumite configurări, precum instalarea de noi design-uri pentru cadran. Există și un magazin de cadrane, unde sunt disponibile sute sau chiar mii de design-uri, dar majoritatea sunt disponibile contra cost, doar o câteva modele fiind gratuite. Cel mai probabil însă, mulți utilizatori se vor mulțumi cu cele incluse. De asemenea, prin aplicația Health poți adăuga muzică pentru a fi stocată direct pe ceas, pentru redare nativă în timpul exercițiilor, fără să iei telefonul cu tine.

Un update software a adăugat de curând posibilitatea de a răspunde rapid la notificări de pe servicii de mesagerie, precum SMS, WhatsApp și Facebook Messenger, folosind mesaje predefinite. Acest lucru asigură că Watch GT 3 se apropie și mai mult de modelul Watch 3 în termeni de funcționalitate. De altfel, acesta era unul dintre cele mai mari minusuri ale generației GT 2, întrucât și acelea integrează multe dintre capabilitățile noului model.

HUAWEI Watch GT3 este un ceas inteligent dedicat în special celor care vor autonomie de lungă durată, o selecție impresionantă de activități sportive care pot fi monitorizate, compatibilitate cu toate sistemele de operare majore de mobil și una dintre cele mai complete selecții de senzori din piață. Este în primul rând un ceas „cinstit”, care nu promite mai mult decât poate să ofere, dar nici nu dezamăgește. Ba chiar merge puțin mai departe decât m-aș fi așteptat, cu o construcție premium, pe care o vedeam anterior doar pe variantele „Pro”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult