De ce au fost oprite serviciile Facebook timp de șase ore

05.10.2021
De ce au fost oprite serviciile Facebook timp de șase ore

Serviciile Facebook au fost oprite luni seară timp de șase ore, problema afectând toate componentele rețelelor de socializare ale companiei. Rețelele Facebook și Instagram, alături de serviciile de chat Messenger și WhatsApp, împreună cu platforma de realitate virtuală Oculus au fost inaccesibile, iar compania nu a oferit detalii pe parcursul celor șase ore. Acum, după ce problemele au fost rezolvate, Facebook a venit cu o explicație, care nu dezvăluie întregul scenariu, însă scoate din discuție un atac extern.

Facebook nu crede că este vorba despre un hack

Chiar dacă părea inițial că serverele Facebook au fost atacate de grupări de hackeri, care fie au folosit un atac masiv de tip DDoS sau au folosit o vulnerabilitate încă necunoscută în infrastructura companiei pentru a aglomera serverele peste limite.

Oficial însă, Facebook spune că problema a fost internă. Schimbările de configurare în infrastructura internă a companiei, care făcea legătura între centrele de date au cauzat un efect în cascadă care au dus la oprirea tuturor serviciilor:

„Echipele noastre de ingineri au învățat că schimbările de configurare în infrastructura de routing, care coordonează traficul de internet între centrele noastre de date, au cauzat probleme care au întrerupt această comunicare. Această problemă în traficul de date a avut un efect în cascadă în modul în care centrele noastre de date comunică, oprind serviciile noastre complet.

Serviciile noastre sunt acum înapoi online și lucrăm activ pentru a ne întoarce la operațiunile obișnuite. Vrem să clarificăm faptul că la acest moment credem că problema a fost cauzată de o configurație greșită. Nu există nicio dovadă că datele utilizatorilor au fost compromise în timpul în care serviciile au fost offline.”

Această declarație ar trebui să liniștească utilizatorii, dar și investitorii, care ar putea crede că a fost vorba despre un atac în care ar fi putut fi compromise datele utilizatorilor serviciilor Facebook.

Utilizatorii s-au mutat temporar pe Twitter

Mark Zuckerberg a anunțat revenirea serviciilor pe pagina sa de Facebook:

„Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger revin online acum. Îmi cer scuze pentru problemele de astăzi, știu cât de mult vă bazați pe serviciile noastre pentru a vă conecta cu oamenii la care țineți.”

Această situație a subliniat și faptul că Facebook aproape că devine un monopol asupra social media, iar criticii companiei s-au folosit de această situație pentru a sugera din nou dezbinarea serviciilor sale în companii separate. Mulți dintre utilizatorii de Facebook și Instagram au folosit Twitter și Reddit pe parcursul celor șase ore.

sursa: Facebook

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult