Donald Trump: ordin prezidențial pentru a împiedica „cenzura” pe rețele de socializare

29.05.2020
Donald Trump: ordin prezidențial pentru a împiedica „cenzura” pe rețele de socializare

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a semnat un ordin prezidențial prin care dorește să tragă la răspundere platformele de socializare online pentru „cenzurarea” conținutului. Acesta a luat măsuri după ce două dintre mesajele sale postate pe Twitter au fost marcate drept „fake news”. Fiecare dintre mesaje aveau sub ele link-uri care să verifice informațiile publicate de Trump, care sugera că votul prin corespondență va fi fraudat de către Partidul Democrat în California.

Donald Trump dorește schimbarea legislației prin ordin prezidențial

Ordinul prezidențial dorește să înlăture protecțiile legale de care platformele online dispun. Acestea sunt acoperite de Secțiunea 230 a Actului pentru Decență în Comunicare. Acest document datează din 1996, când platformele online au început să ia amploare. Sub acest act, legea SUA protejează companiile de riscul de a fi trase la răspundere pentru conținutul publicat pe platformele lor online de alte persoane decât angajații săi.

Acest lucru permite platformelor de social media să funcționeze și totodată le permite să modereze conținutul. Dacă acest Act nu ar fi în vigoare, cetățenii americani ar putea chema în instanță orice platformă pentru conținutul care se găsește pe platformă. În același timp, moderarea conținutului ar putea fi considerată o încălcare al dreptului la liberă exprimare. Practic, din punct de vedere legal, aceste platforme nu ar mai putea opera fără să riște acțiuni legale interminabile.

Experții spun că ordinul este neconstituțional

Trump dorește ca acest Act să fie modificat. Acesta pune asupra FCC responsabilitatea de a determina dacă platformele cenzurează cu „bună credință” sau nu. Specialiștii în drept din SUA spun că în primul rând ordinul este neconstituțional, întrucât platformele nu sunt acoperite doar de către acel Act ci și de amendamentul întâi al constituției, care garantează dreptul la liberă exprimare în public. Platformele online nu sunt însă obligatoriu spații publice, acestea fiind deținute de către companii private.

De altfel, FCC-ul nu are autoritatea necesară pentru a putea obliga aceste platforme să se conformeze la ordinul prezidențial. Această autoritate trebuie garantată de Congres.

Probabil că Donald Trump dorește mai degrabă să intimideze companiile de social media, în special Twitter. Mark Zuckerberg a ieșit deja în public și a spus că rețelele de socializare nu ar trebui să fie „arbitrii adevărului”. Acest punct de vedere susține cumva punctul de vedere al lui Trump.

După ce ordinul prezidențial a fost semnat, Twitter a luat noi acțiuni de moderare pe contul lui Donald Trump. Unul dintre mesajele sale a fost ascuns și marcat drept „periculos”, întrucât includea o instigare la violență. În mod normal, un astfel de mesaj ar fi fost șters de pe platformă. Fiind un mesaj publicat de președintele Americii, acesta rămâne vizibil la cerere, întrucât este de interes public.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult