După agențiile de stat americane, a venit rândul universităților să interzică TikTok

22.01.2023
După agențiile de stat americane, a venit rândul universităților să interzică TikTok

Universitățile din Texas au luat măsuri pentru a interzice accesul la aplicația TikTok pe rețelele și dispozitivele care aparțin campusului. Decizia vine ca urmare a ordinelor executive emise de guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, care a invocat îngrijorări referitoare la confidențialitatea și securitatea din cauza originii chineze a aplicației.

TikTok, inaccesibil pe rețelele și computerele universităților din Texas

„Universitatea ia aceste măsuri importante pentru a elimina riscurile la informațiile conținute în rețeaua universității și la infrastructura critică”, a declarat Jeff Neyland, consilier al președintelui Universității din Texas.

TikTok, deținut de compania ByteDance, este o aplicație socială populară printre tineri, cu miliarde de utilizatori activi din întreaga lume. Cu toate acestea, preocupările privind securitatea și confidențialitatea, datorită proprietății chinezești a aplicației, au dus la interdicții similare ale accesului la aplicație la mai multe universități din SUA.

„Așa cum este descris în directivele guvernatorului, TikTok culege cantități uriașe de date de la dispozitivele utilizatorilor – inclusiv când, unde și cum efectuează activități pe internet – și pune la dispoziție aceste informații potențial sensibile guvernului chinez” a declarat un purtător de cuvânt al Texas A&M University.

Guvernatorul Abbott a emis o ordonanță executivă în decembrie, cerând agențiilor guvernamentale să interzică accesul la aplicație pe dispozitivele guvernamentale din cauza preocupărilor privind securitatea și confidențialitatea. Agențiile au termen până în luna februarie pentru a se adapta la aceste schimbări.

În plus față de Universitatea din Texas și Texas A&M, universități publice din state precum Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Oklahoma și South Dakota au luat măsuri similare pentru a restricționa accesul la aplicație, blocând-o pe rețelele Wi-Fi ale campusului și pe dispozitivele deținute de școală.

Desi TikTok ramane una dintre cele mai populare aplicatii sociale printre tineri, aceste interdictii arata ca institutiile de invatamant si guvernul american se arata tot mai preocupati de problemele de securitate si confidentialitate legate de originea chinezeasca a aplicatiei.

Desigur, nici descoperirile recente, care demonstrau că TikTok a urmărit activitatea unor jurnaliști din SUA, nu pun compania într-o imagine favorabilă, alimentând astfel îngrijorările autorităților.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult