TikTok, interzis pe telefoanele unor agenții de stat din SUA

29.12.2022
TikTok, interzis pe telefoanele unor agenții de stat din SUA

TikTok este una dintre cele mai populare rețele de socializare din lume, și prima de origine chineză care a reușit să „prindă” la publicul vestic. De-a lungul ultimilor câțiva ani, TikTok s-a confruntat cu multiple controverse și chiar cu amenințarea blocării în SUA, iar acum Casa Reprezentanților din America interzice utilizarea aplicației pe telefoanele oficiale ale membrilor comisiei de administrare a instituției.

Aplicația TikTok este considerată „periculoasă”

Au existat multiple rapoarte nefavorabile despre felul în care TikTok colectează și folosește informațiile utilizatorilor. De altfel, recent s-a descoperit că angajați ai TikTok din China au accesat datele personale ale unor jurnaliști americani. Compania spune că aceștia au fost concediați, însă probabil că nu ar fi recunoscut implicarea lor sau chiar posibilitatea de accesare a acestor date, dacă acest lucru nu ar fi putut fi dovedit.

Casa Reprezentanților din SUA nu dorește să riște astfel de situații, în care actori politici din China ar putea să le acceseze datele membrilor săi. Astfel, aplicația TikTok este complet interzisă pe dispozitivele oferite de agenția de stat americană de acum înainte.

Biroul de securitate cibernetică al administrației Casei spune că TikTok reprezintă „un risc ridicat către utilizatori”. Asta pentru că ByteDance, compania-mamă din China nu oferă transparență în felul în care folosește datele colectate de la utilizatori.

Reprezentanții TikTok susțin în continuare că aceasta este o decizie politică și că astfel de pași nu sunt necesari. De altfel, rețeaua de socializare nu ar stoca datele utilizatorilor din SUA în China, ci local, pe servere americane. Acest lucru s-a întâmplat însă doar după ce Donald Trump, la acel moment președintele SUA, a amenințat cu blocarea TikTok dacă dezvoltatorul chinez nu realizează un parteneriat cu Oracle pentru a stoca datele local.

Europa nu pare să fie la fel de preocupată de activitatea TikTok precum SUA, întrucât nu există discuții de acest gen la nivelul Uniunii.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult