Elon Musk blochează conturile de Twitter ale unor jurnaliști americani, uitând de „libertatea de exprimare”

16.12.2022
Elon Musk blochează conturile de Twitter ale unor jurnaliști americani, uitând de
foto: Anthony Pompliano, YouTube

Mai mulți jurnaliști s-au trezit cu conturile de Twitter suspendate, la scurt timp după ce contul ElonJet, care urmărea activitatea avionului privat al lui Elon Musk a fost de asemenea închis. Motivul ar fi chiar activitatea ElonJet, care ar fi pus în pericol viața membrilor familiei lui Musk de curând. După preluarea conducerii Twitter, Musk spunea că nu va bloca contul care îi urmărește avionul, libertatea de exprimare fiind mai importantă, însă promisiunile sale nu au valorat niciodată prea mult, așa cum miliardarul a demonstrat de-a lungul anilor prin acțiunile sale. De altfel, unul dintre motivele pentru care a cumpărat Twitter a fost faptul că susținea că nu există libertate de exprimare pe platformă.

Musk susține că viața familiei sale a fost pusă în pericol de contul de Twitter ElonJet

Întrucât nu mai există un set clar de reguli pe Twitter, Elon Musk inventează noi reguli și le schimbă după cum dorește, acum că are controlul deplin al rețelei de socializare. Musk susține că în urmă cu câteva zile, mașina în care se afla fiul său a fost urmărită de la aeroport de un individ. Acela ar fi blocat strada și s-ar fi urcat cu picioarele pe capota mașinii. Totuși, în acest moment aceste declarații sunt cel puțin puse sub semnul întrebării, întrucât clipul video publicat de Musk nu este filmat în apropierea vreunui aeroport, iar o plângere la poliție nu a fost făcută.

În urma acestui incident, Musk a decis ca ElonJet și toate conturile care se ocupă cu „doxxing” să fie blocate fără drept de apel. Deși „doxxing” înseamnă în general publicarea datelor personale private, precum adresa de acasă sau numărul de telefon privat, Musk interpretează orice tip de date care oferă și informații în timp real despre locul în care cineva s-ar putea afla, întrucât pune siguranța persoanei în pericol.

Contul ElonJet este controlat de un student de facultate, care folosește un bot scris de el și date disponibile în mod public pentru a urmări activitatea avionului lui Elon Musk, deci nu ar trebui să se aplice reguli de „doxxing” asupra acestuia. Musk spune că îl va da în judecată pe Jack Sweeney, cel din spatele contului.

Musk a mers însă mai departe, blocând și toate conturile proeminente de jurnaliști de la mari publicații din SUA, care au dat în ultima perioadă link-uri către ElonJet sau care au scris articole care includeau tweet-urile lui ElonJet. Ironic este însă faptul că acele link-uri și embed-uri nu mai pot fi văzute după blocarea contului original.

Jurnaliștii nu vor primi tratament special

În urma acestui eveniment, Musk a intrat într-un Twitter Space în care se aflau mai mulți jurnaliști care discutau despre acest eveniment, unde a declarat live că jurnaliștii nu primesc tratament special și că toate regulile utilizatorilor Twitter li se aplică, iar doxxing-ul va fi pedepsit fără discuții. Acesta a ieșit rapid din acea „cameră” și la câteva minute, întreaga cameră de chat a fost închisă în mijlocul unei discuții, sugerând că a fost oprită la cererea lui Musk.

Twitter blochează acum și link-uri către Mastodon, platformă pe care ElonJet încă activează. Mastodon este o alternativă la Twitter, iar link-urile către această rețea sunt considerate acum de Twitter drept „periculoase”.

După ce scandalul blocării jurnaliștilor a ajuns în presă, Musk a realizat un sondaj între urmăritorii săi care întreba dacă să deblocheze conturile jurnaliștilor imediat, în 7 zile, mâine sau mai târziu. Întrucât majoritatea răspunsurilor spuneau să le deblocheze imediat, acesta a închis chestionarul spunând că are prea multe răspunsuri. Un nou chestionar care întreabă dacă să deblocheze acum sau peste 7 zile a fost publicat ulterior, iar răspunsurile de până acum sugerează din nou deblocarea imediată. Este posibil ca Elon Musk să repete acest chestionar până când va primi răspunsul pe care și-l dorește.

Anterior, Musk a deblocat conturi ale unor personaje cel puțin controversate, care discriminau fără perdea anumite rase sau orientări religioase, fondatori ale unor publicații online pro-naziste, iar abuzurile în această direcție au crescut semnificativ pe platformă de când Musk a renunțat la multe dintre pedepsele pentru astfel de abuzuri.

Iată lista jurnaliștilor care au fost suspendați pe Twitter:

  • Matt Binder (Mashable)
  • Drew Harwell (Washington Post)
  • Steve Herman (VOA News)
  • It’s Going Down News (Independent Site)
  • Micah Lee (The Intercept)
  • Ryan Mac (New York Times)
  • Mastadon (Social Media Site)
  • Keith Olbermann (formerly MSNBC)
  • Donie O’Sullivan (CNN)
  • Tony Webster (Minnesota Reformer)

sursa: Gizmodo, foto

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult