Facebook anunță Portal Go și Portal+, noi ecrane inteligente care vor să „invadeze” casele și birourile utilizatorilor

22.09.2021
Facebook anunță Portal Go și Portal+, noi ecrane inteligente care vor să „invadeze” casele și birourile utilizatorilor

Dispozitivele Facebook Portal sunt deja disponibile de câțiva ani pe piață, însă nu auzim foarte multe lucruri despre ele. Asta pentru că acestea sunt vândute în SUA și alte câteva regiuni, nu și în România sau multe țări din Europa. Totuși, Facebook pare să aibă încredere destul de mare în aceste dispozitive, iar acestea au destul de mult succes, întrucât au ajuns la generația a treia. Mark Zuckerberg, CEO-ul și fondatorul Facebook, a anunțat pe profilul său două noi dispozitive din gama Portal: Portal Go și Portal+.

Facebook Portal Go este o soluție „portabilă”

Facebook Portal este o alternativă la dispozitivele Nest Hub de la Google sau Echo Show de la Amazon, oferind un ecran inteligent. Diferența este că Portal nu se bazează pe funcții smart home, ci pe capabilitățile de comunicare prin rețelele de socializare de la Facebook și nu numai. Toate dispozitivele Portal sunt echipate cu camere și microfoane, funcția de chat video fiind cea mai importantă pentru acestea.

Zuckerberg spunea că cele două noi produse Portal pe care Facebook le introduce, au fost realizate pe baza feedback-ului utilizatorilor existenți. Modelele anterioare erau realizate pentru a fi folosite în sufragerie sau în bucătărie, însă mulți utilizatori spuneau că și-ar dori un model portabil. Astfel, Facebook a creat Portal Go. Acesta nu este o tabletă, întrucât are în continuare un corp de dimensiuni generoase și poate să stea pe o masă fără un suport, având o bază de dimensiuni mari.

Dispozitivul este echipat însă cu un ecran de 10” cu rezoluție HD (1280 x 800 pixeli) și beneficiază de o cameră de 12 megapixeli cu obiectiv wide. La fel ca în cazul altor dispozitive Portal, această cameră poate să urmărească inteligent persoana în cadru. Zuckerberg nu a oferit specificații hardware și nici nu a spus câte ore de funcționare poate bateria să asigure. Ce ne-a arătat este însă un mâner, care poate fi folosit pentru transportarea dispozitivului prin casă. De asemenea, acesta este alimentat de o bază cu conector magnetic. Portal Go va costa 199 dolari americani în SUA.

Modelul „plus” este dedicat celor care lucrează de acasă

Cel de-al doilea dispozitiv Portal este Portal+, într-un nou format, realizat special pentru videoconferințe. Noul Portal+  înlocuiește modelul original, care folosea un sistem care permitea orientarea în mod portret sau landscape. Acesta funcționează doar în landscape, are un ecran de 14” și rezoluție QHD (2.160 x 1.440 pixeli). Acesta este realizat pentru a funcționa cu Zoom, Teams, Webex și alte aplicații de videoconferințe folosite în companii, dar și cu toate serviciile Facebook, precum WhatsApp, Messenger sau Workspace. De altfel, și modelul Go este compatibil cu toate acestea. Portal+ costă însă 349 dolari și vine la pachet și cu un sistem audio cu două difuzoare de 5W și un woofer de 20W.

Facebook spune că toate îmbunătățirile software de pe noile dispozitive vor fi lansate și pe generațiile anterioare Portal. De asemenea, update-ul pentru compatibilitate cu Teams va veni abia în decembrie. Ambele vin din fabrică și cu funcții de intimitate precum capace pentru camerele video și buton pentru oprirea microfoanelor. Lansarea este pe 19 octombrie.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult