Facebook te plătește pentru înregistrări vocale, dar nu te aștepta să te îmbogățești din asta

13.04.2020
Facebook te plătește pentru înregistrări vocale, dar nu te aștepta să te îmbogățești din asta

Facebook a pornit un program prin care plătește utilizatorii pentru câteva înregistrări vocale. Scopul este ca un eșantion cât mai mare de utilizatori să își „vândă” înregistrările pentru a antrena un algoritm de recunoaștere vocală al companiei, pe care îl folosește pe dispozitivele Portal, lansate în urmă cu câțiva ani. Fiecare dintre cei care participă pot primi 5 dolari, pe care îi primesc apoi direct pe contul personal de PayPal.

Procesul de înregistrare este destul de simplu. Trebuie să accesezi aplicația Viewpoints și să accesezi programul „Pronunciations” de acolo. Practic, algoritmul are nevoie să fie antrenat pentru diverse moduri în care utilizatorii pronunță anumite cuvinte, iar fiecare trebuie să ofere înregistrări vocale în propriul stil.

Tot procesul durează aproximativ 5 minute. Trebuie să înregistrezi de zece ori „Hey Portal, call…” urmat de un nume al uni „prieten”. Pentru fiecare nume este necesar să spui toată fraza de două ori. În total, oferi douăzeci de înregistrări vocale pentru Facebook, proces care ar putea dura până la 5 minute. Compania va lua aceste înregistrări și îți va livra pe PayPal pentru deranj 5 dolari. Nu este o sumă foarte mare, însă cu siguranță mulți utilizatori se vor bucura de acesta, fiind valoarea un meniu la un restaurant fast-food, de exemplu.

Având în vedere că Facebook nu deține o platformă mobilă pe care să poată înregistra vocile utilizatorilor pentru anumite comenzi, așa cum face Apple cu Siri sau Google cu Google Assistant, compania trebuie să apeleze la ajutorul utilizatorilor. De altfel, și Google a apelat la utilizatori pentru a-și îmbunătăți algoritmul de recunoaștere facială, necesar telefoanelor Pixel 4, de exemplu. Compania a mers prin New York și i-a plătit cu o sumă similară pe cei care permiteau reprezentanților companiei să le facă câte o fotografie.

Poate că nu te vei îmbogăți din astfel de experimente, însă vei putea ajuta la îmbunătățirea unor produse sau servicii pe care s-ar putea să le folosești în viitor și totodată primești și bani pentru efortul depus. Dacă ai în plan să cumperi un Facebook Portal, ai numai de câștigat de pe urma acestui program.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult