Facebook pregăteşte reclame în timpul clipurilor video şi transmisiilor live

24.02.2017
Facebook pregăteşte reclame în timpul clipurilor video şi transmisiilor live

Până în prezent, vizionarea de clipuri video pe Facebook obişnuia să fie o experienţă destul de plăcută, întrucât acestea erau lipsite de reclame, în comparaţie cu cele de pe YouTube. Se pare însă că aceste vremuri apun, întrucât Facebook porneşte afişarea de reclame video în timpul redării, cu o serie de reguli foarte stricte pentru publisheri şi cu o marjă de profit destul de mare pentru Facebook, în comparaţie cu alte servicii.

În curând, multe dintre clipurile video publicate pe Facebook vor începe să fie întrerupte de reclame video. Acestea vor putea avea durată de până la 20 de secunde şi vor putea fi inserate doar în interiorul clipurilor, nu şi înaintea lor. Pentru a putea afişa o reclamă, clipul trebuie să fi rulat măcar 20 de secunde, iar spaţiul dintre reclame trebuie să fie de minimum două minute. Având în vedere că multe dintre clipurile de pe Facebook au parte de o durată scurtă, reclamele nu vor apărea chiar peste tot şi nici în toate clipurile.

Reclamele vor putea apărea doar în clipurile video şi livestream-urile publicate de pagini, nu şi de către utilizatori. În cazul livestream-urilor, pagina respectivă trebuie să fie urmărită de cel puţin 2.000 de conturi de Facebook, iar măcar unul dintre livestream-urile recente trebuie să fi avut măcar 300 de spectatori îsimultan. Pentru livestream-uri, prima reclamă poate apărea abia după primele 4 minute, iar stream-ul trebuie să aibă fi fost accesat de măcar 300 de utilizatori.

Când vine vorba despre banii care vor putea fi câştigaţi de cei care vor insera reclame în clipurile de pe pagini, Facebook va aborda o strategie diferită faţă de alte servicii. În timp ce unele companii preferă să ofere publisherilor 70% dintre venituri şi să păstreze 30%, compania lui Zuckerberg încearcă să ia o parte mai mare. Doar 55% dintre încasări vor ajunge la publisher, restul fiind reţinut de către Facebook. Această strategie este foarte diferită chiar şi faţă de planul de reclame de pe serviciul Instant Articles, care oferă două variante de împărţire a veniturilor. Fie 70/30 pentru cei care apelează la serviciile de advertisment de la Facebook, fie 100% pentru publisher dacă îşi implementează propriul sistem, cu proprii clienţi.

Momentan reclamele nu au început să apară, însă vor fi lansate foarte curând, conform Recode. Probabil că pentru început vor fi testate în anumite regiuni, urmând ca treptat să ajungă în toată lumea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult