Fondatorii Instagram pregătesc Artifact, o rețea de socializare pentru știri

04.02.2023
Fondatorii Instagram pregătesc Artifact, o rețea de socializare pentru știri

Fondatorii Instagram, Kevin Systrom și Mike Krieger, au părăsit de ceva vreme compania Meta (de pe vremea când încă se numea Facebook) și pare că au investit acest timp în dezvoltarea unei noi platforme. Aceasta se numește Artifact și pare să fie o rețea concentrată mai degrabă pe text, chiar dacă succesul lor anterior era concentrat mai degrabă pe elementele vizuale. Asta pentru că ideea din spatele Artifact este să ofere utilizatorilor acces la un flux de știri personalizat.

Artifact ar putea fi rețeaua de socializare fără fake news

Practic, Artifact ar putea fi prima rețea de socializare concentrată exclusiv pe livrarea de conținut din presă. Sună ca un soi de reader RSS, precum Feedly, combinat cu componenta socială și algoritmi AI care să livreze conținut cât mai bine mulat pe interesele reale ale utilizatorilor. Pentru a evita fake news-ul, care este extrem de popular pe rețelele tradiționale de social media, în ciuda eforturilor de a-l opri, Artifact va livra doar conținut verificat, atât de la publicații cu renume mondial, cât și de la publicații locale sau regionale.

Funcțiile de socializare vor fi concentrate în jurul discuțiilor în comentarii pe baza subiectelor, și partajarea de articole pe profilul personal. Vei putea vedea astfel un flux de știri personalizat, pe baza intereselor, dar și un flux de știri pe care le-au republicat prietenii din listă. Se pare că va exista și posibilitatea de a discuta subiecte în privat cu prietenii pornind de la unul dintre articolele publicate pe profilurile personale.

Rămâne de văzut dacă un concept concentrat pe știri, precum Artifact, are un loc în piață, întrucât multe dintre interacțiunile de pe Facebook și Twitter sunt deja concentrate în jurul articolelor din presă. Totuși, o parte din publicul ambelor rețele ar putea să încerce măcar Artifact, în primul rând din cauza faptului că este mult fake news pe Facebook și Twitter și apoi pentru că Elon Musk pare că a cam destabilizat echilibrul de pe rețeaua pe care tocmai a cumpărat-o și revocând reguli mai vechi care țineau discuțiile în contradictoriu în frâu.

În prezent, Artifact permite înscrierea pe stie-ul oficial cu numărul de telefon, urmând ca o parte dintre cei înscriși să primească acces prioritar atunci când platforma se va lansa. Probabil că numărul de telefon va fi cel folosit pentru a înscrie un cont, spre diferență de multe alte servicii, care preferă o adresă de e-mail.

sursa: TechCrunch

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult