Meta: comisioane de aproape 50% pentru vânzările din metaversul Horizon Worlds

13.04.2022
Meta: comisioane de aproape 50% pentru vânzările din metaversul Horizon Worlds

Compania Facebook s-a transformat anul trecut în „Meta”, cu o nouă direcție pentru viitor: realizarea unui metavers care va combina rețelele de socializare, cu munca în spații virtuale și gaming-ul într-o singură platformă coerentă, accesibilă de pe orice tip de dispozitiv. Primele eforturi ale companiei în această direcție este Horizon Worlds, un soi de „Facebook în VR”, iar acum, compania a dezvăluit planurile sale de monetizare în Horizon. Se pare că pentru metavers, compania are de gând să păstreze jumătate din costul fiecărui bun digital care va fi vândut în interiorul platformei.

Meta păstrează jumătate din sumă pentru fiecare vânzare din metavers

Horizon Worlds, rețeaua de socializare în VR, disponibilă pe dispozitivele Meta Quest, permite acum creatorilor de conținut să populeze lumea virtuală cu obiecte personalizate. Acestea pot fi vândute către alți utilizatori, însă pentru a face acest lucru, trebuie să treci prin sistemul de distribuție al companiei. Practic, este un soi de „App Store”, care percepe un comision din fiecare vânzare. Totuși, în cadrul Horizon Worlds, Meta va taxa dublu fiecare tranzacție. Există un comision pentru magazinul de aplicații Meta Quest, cât și un comision pentru Horizon Worlds, separat. La final, creatorul rămâne cu puțin peste jumătate din suma cerută de la clienți.

Comisionul pentru magazinul de aplicații este standard, la 30%, la fel cum se întâmplă pe majoritatea magazinelor de acest gen, inclusiv App Store de la Apple. Pe lângă acesta, din suma rămasă, Meta va mai lua încă 25% pentru obiectele vândute în cadrul Horizon Worlds. În exemplul dat de companie, creatorul rămâne cu 52,5% din banii ceruți, în timp ce 47,5 se duc la Meta. Totuși, acei 52,5% sunt înainte de aplicarea taxelor, deci la final, vânzătorul rămâne cu mai puțin de jumătate.

horizon worlds meta

„Dacă un creator vinde un obiect cu un dolar, atunci Meta Quest Store păstrează comisionul de 0,30 dolari, iar Platforma Horizon păstrează un comision de 0,17 dolari, lăsând 0,53 dolari pentru creator, înainte de a aplica taxele.”, au explicat reprezentanții Meta.

Desigur, Horizon Worlds nu este (încă) metaversul promis în cadrul conferinței Connect 2021. Acesta pare mai degrabă să fie un soi de test pentru tehnologiile care vor fi folosite eventual pentru acel metavers prezentat de Mark Zuckerberg. Este posibil ca aceste comisioane să fie ajustate în timp. Momentan însă, creatorii de conținut vor trebui să vândă obiectele virtuale la prețuri foarte mari pentru a putea păstra cât mai mult din acei bani.

sursa: roadtovr

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult