5 schimbări pe care tehnologia le-a adus în domeniul contabil

28.02.2022
5 schimbări pe care tehnologia le-a adus în domeniul contabil
foto: Pexels

În ultimii ani a avut loc o adevărată revoluție tehnologică, având un impact puternic asupra operațiunilor din domeniul afacerilor. Contabilitatea nu a scăpat nici ea și a fost influențată de tehnologia informației, având o dinamică orientată spre productivitate. Teancurile de hârtii au fost înlocuite de aplicații analitice și programe software care i-au ajutat pe experții contabili să-și dezvolte activitatea și să devină adevărați consilieri în afaceri. Află în continuare ce schimbări benefice a adus tehnologia în domeniul contabilității.

1. Îmbunătățirea serviciilor publice

Pentru instituțiile publice, progresul tehnologic pe linia contabilă a avut un rol de reorganizare. De exemplu, soluțiile software bazate pe tehnologia ERP (Enterprise Resource Planning) au venit cu multe funcții ce permit gestionarea automată a datelor despre bugete, a proiectelor pe fonduri europene, pot crea balanțe sintetice, analitice, jurnale de achiziții și multe altele. Ele ajută foarte mult în gestionarea activelor fixe (corporale şi necorporale) și a declarațiilor fiscale 394 si 300, atât pentru ministere, cât și pentru administrațiile locale. Implementarea digitală în gestionarea contabil-financiară a domeniului public contribuie la furnizarea de date exacte, corecte și transparente, ușurând astfel relaționarea cu contribuabilul.

2. Ușurarea proceselor contabile

Un element important pe care tehnologia l-a adus a fost restructurarea la un nivel profund a proceselor de contabilitate. Sunt programe care pe baza datelor și a documentelor introduse realizează întregul workflow contabil. Toate taskurile pot fi realizate la un click distanță, iar experții contabili se pot focaliza mai mult pe analize de date, analize care îi ajută pe antreprenori să ia decizii în afaceri, mult mai bune și mai strategice.

3. Comunicarea mult mai ușoară între contabil și client

Există aplicații prietenoase ce permit accesul persoanelor non-profesioniste din punct de vedere contabil, care doresc să înțeleagă structura și logica procesului contabil din compania în care activează. Astfel, relația dintre client și contabil este într-o continuă schimbare, deoarece ambii pot accesa în timp real aceste aplicații și pot vedea stadiul în care se află compania din punct de vedere financiar, ce pierderi are, ce costuri și ce profit poate avea.

4. Eliminarea erorii umane

Un alt aspect pozitiv pentru contabilitate este că aceste instrumente tehnologice elimină eroarea umană. Nu se mai produc greșeli, astfel că informațiile financiare pot fi obținute foarte ușor, sunt corecte și se pot transmite la bugetul de stat la un click distanță. În felul acesta, compania își scade costurile de administrare, dar și evită să plătească penalizări sau taxe în plus.

5. Cloud computing

În acest moment, tehnologia a oferit contabilității și sisteme bazate pe cloud. Este o funcție populară printre contabili deoarece facilitează accesul ușor la informații și date, fără restricții de spațiu și timp. Astfel, este posibilă analiza datelor în timp real, și conform accounting.uworld.com, cloud computing oferă spațiu de stocare nelimitat.

Tehnologia a transformat mult domeniul contabilității prin folosirea de software nou și avansat. El are capacitatea de a reduce erorile umane, de a fi exacte și corecte și, mai mult, de a ușura mult activitatea contabilă.

Sursa foto: pexels.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult