Add-on pentru Google Chrome, te lasă să copiezi şi să editezi textul din orice imagine de pe net

23.04.2014
Add-on pentru Google Chrome, te lasă să copiezi şi să editezi textul din orice imagine de pe net

Un nou add-on pentru web browser-ul Chrome permite copierea, traducerea, editarea şi chiar ştergerea textului inserat în imagini.

Extensia numită Project Naphta foloseşte tehnologii OCR dezvoltate de Microsoft şi Google pentru a interpreta porţiunile cu text din imaginii. Mai departe, este de ajuns să selectăm din imagine textul care ne interesează folosind cursorul. Setul de unelte disponibil prin click dreapta ne permite, spre exemplu, să copiem textul din documente scanate ce au fost primite ca ataşament la mesaje email.

Add-on pentru Google Chrome, te lasă să copiezi şi să editezi textul din orice imagine de pe net

Alternativ, dacă avem de-a face cu imagini care surprind inscripţii într-o limbă străină pe care nu o cunoaştem, Naphta poate suprapune peste textul original versiunea tradusă în limba română.

Însă poate cea mai interesantă funcţie este cea de ştergere a textului. Numită Inpainting, funcţia apelează la un procedeu similar filtrului Content-Aware Fill din suita Adobe Photoshop, mascând porţiunile cu text replicând textura şi culorile adiacente din imagine. Imaginile astfel modificate pot fi salvate pe hard disk, scutind utilizatorul de retuşarea manuală cu un editor de imagini dedicat.

Potrivit dezvoltatorului Kevin Kwok, extensia disponibilă deocamdată doar pentru Google Chrome va fi adaptată şi pentru alte web browsere larg răspândite, spre exemplu Mozilla Firefox. Cei interesaţi pot testa Project Naptha instalând extensia de pe website-ul oficial, sau din magazinul Chrome Web Store.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult