Adobe Photoshop primește funcția „uncrop”, pentru reconstruirea imaginilor decupate folosind AI

29.07.2023
Adobe Photoshop primește funcția „uncrop”, pentru reconstruirea imaginilor decupate folosind AI

Adobe continuă extinderea familiei Firefly de modele AI generative, anunțând pentru utilizatorii Photoshop funcția „uncrop”.

Promițând nimic mai puțin decât să ”extindă imaginile peste limitele originale”, noua funcționalitate duce la un nivel superior tehnologiile AI folosite deja pentru decuparea inteligentă a pozelor, umplând golul lăsat cu detalii auto-generate pe baza imaginii-sursă. Dar în cazul de față vorbim despre ceva ce ar trebui să fie imposibil, anume, reconstruirea unei poze decupate dintr-o scenă mai mare. Odată decupate, detaliile omise sunt pierdute definitiv, sau poate că nu.

Referită deocamdată folosind denumirea mai degrabă tehnică, Generative Expand, capabilitatea oferită spre testare în versiune beta ia forma unei implementări a funcției crop ce funcționează în sens invers. Astfel, după lărgirea selecției în afara limitelor inițiale ale imaginii, rămâne doar să dai click pe butonul Generate, și să aștepți ca algoritmii AI dezvoltați de Adobe să umple detaliile lipsă. Cel puțin în anumite situații ușor predictibile, cum ar fi extinderea unei poze cu o barcă în mijlocul unui lac, AI-ul ar putea crea un veritabil ocean pentru completarea imaginii. Însă pentru scene care includ elemente de arhitectură ale unor clădiri sau alte detalii nerepetitive, rezultatele ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor:

„Să presupunem că subiectul dvs. este tăiat din imagine, poza nu a fost obținută în raportul de aspect dorit sau un obiect focalizat este aliniat greșit cu alte părți ale imaginii”, scrie Adobe într-o postare pe blog. „Puteți folosi Generative Expand pentru a vă extinde pânza și pentru a face ca imaginea să arate ca orice vă puteți imagina.”

Totuși, de la imaginație la realitate este cale lungă, pozele astfel reconstruite ținând mai degrabă de „imaginația” AI-ului decât de orice altceva.

Conținutul astfel generat este adăugat ca strat nou în Photoshop, permițând utilizatorilor să-l elimine dacă nu sunt

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult