Adopția Windows 11 este lentă. Windows 10 rămâne cea mai populară versiune

06.12.2022
Adopția Windows 11 este lentă. Windows 10 rămâne cea mai populară versiune

Windows 11 este deja lansat de mai bine de un an pe piață, însă adopția noului sistem de operare de la Microsoft nu pare să fie la fel de mare precum s-ar fi așteptat compania. Chiar dacă upgrade-ul la noul software este gratuit pentru cei care folosesc Windows 10, mulți utilizatori se feresc de acesta, mai ales după toate problemele pe care cei care au trecut la Windows 11 le-au descoperit în ultimele luni. Astfel, Windows 10 rămâne sistemul de operare dominant în zona de PC-uri.

Windows 11 crește încet, dar sigur, datorită vânzărilor de computere noi

Conform Statcounter, Windows 10 rămâne pe primul loc cu majoritatea sistemelor active din prezent, însă este și într-o continuă scădere. Dacă în urmă cu un an, la lansarea Windows 11, acest sistem de operare reprezenta 82,45% din totalul PC-urilor active monitorizate de Statcounter, în prezent, acesta a scăzut la 69,77%. Astfel, este evidentă trecerea la Windows 11, însă nu cu o viteză foarte mare.

Pe parcursul unui an, Windows 11 a câștigat 16,12% din piață, cu o creștere mare în luna februarie, atunci când au fost lansate noi generații de laptop-uri, primele care ofereau Windows 11 preinstalat. Astfel, creșterea acestui sistem de operare va fi sigură, întrucât toate computerele noi vândute de companii vin cu Windows 11 din fabrică.

windows 10 windows 11

Pe locul al treilea se află în continuare Windows 7, care a fost depășit de Windows 11 abia în luna august. Cu 10,24%, Windows 7 este chiar într-o ușoară creștere față de luna octombrie, când reprezenta sub 10% din piață.

Printre versiunile pe care StatCounter le urmărește, încă apar și Windows 8.1, Windows 8 și Windows XP, care încă apar în statistici cu 2,53%, 0,79%, respectiv 0,4%. Aceste versiuni de software nu mai au însă suport software activ, iar orice vulnerabilitate descoperită de hackeri va putea fi folosită pentru a afecta sistemele conectate la internet. De altfel și Windows 7 se află într-o situație similară, însă acea versiune a fost atât de îndrăgită întrucât utilizatorii cu greu se îndură să renunțe la ea.

sursa: statcounter

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult