AltStore: alternativa la AppStore pentru iOS care nu necesită jailbreak. Este dedicat aplicaţiilor „interzise” de Apple

26.09.2019
AltStore: alternativa la AppStore pentru iOS care nu necesită jailbreak. Este dedicat aplicaţiilor „interzise” de Apple

Un dezvoltator de aplicaţii pentru iOS pe nume Riley Testut propune un concept care până de curând era de neimaginat: lansarea AltStore, un magazin de aplicaţii alternativ pentru platforma iOS, care să funcţioneze fără jailbreaking. Practic, poţi avea acces la o selecţie complet nouă de aplicaţii pe care Apple nu le acceptă în AppStore din varii motive, fără să compromiţi securitatea dispozitivului şi fără ca acest proces să poată fi detectat sau blocat de Apple. Această ultimă parte este puţin incertă, însă Testut este destul de sigur pe faptul că metoda sa de operare este greu de blocat.

AltStore este disponibil chiar acum pentru download în variantă de test, urmând  ca lansarea oficială să aibă loc sâmbătă, 28 septembrie. Aici, cei interesaţi vor putea descărca aplicaţii „interzise” de către Apple, precum emulatoare de console vechi şi alte tipuri de aplicaţii care oferă acces la conţinut mai mult sau mai puţin legal. Întrucât momentan avem de a face cu o variantă de test, selecţia de aplicaţii este redusă, magazinul fiind momentan popular doar de către aplicaţiile dezvoltate de Testut. În timp însă, AltStore ar putea primi aplicaţii şi de la alţi dezvoltatori, probabil şi pe bani.

Cum funcţionează însă o astfel de aplicaţie fără a necesita acces root (jailbreak), de neconceput în cadrul unui sistem de operare închis precum AppStore? Relativ simplu. Testut foloseşte programul de testare al aplicaţiilor, care este accesibil tuturor dezvoltatorilor. Acesta a realizat aplicaţia AltServer, care emulează sincronizarea aplicaţiilor prin iTunes la telefon, fie prin Wi-Fi, fie prin cablu. Astfel, telefonul crede că primeşte aplicaţii de test adevărate. Desigur, aplicaţiile de test au un termen de expirare de şapte zile, însă AltServer poate să reseteze această valoare ori de câte ori telefonul şi computerul sunt pe aceeaşi reţea Wi-Fi.

Prima aplicaţie importantă, care pare să fie şi motivul pentru care AltStore există, este emulatorul de console Delta. Acesta poate emula momentan doar consola Nintendo Entertainment System, din anii `80, însă Testut speră ca în versiunea finală să ofere emulare şi pentru SNES, Game Boy, Game Boy Advance şi Nintendo 64. Toate jocurile vor putea fi jucate şi cu controller, acum că platforma iOS permite conectarea acestora.

Conform mesajelor pe care Testut le-a publicat pe contul său de Twitter, pentru ca Apple să poată bloca AltStore, va trebui să limiteze accesul dezvoltatorilor legitimi la platforma de test. Practic, ar trebui blocată sincronizarea aplicaţiilor pe telefoane pentru toţi cei care folosesc platforma iOS pentru dezvoltare independentă. Pentru a putea lansa aplicaţii pe AppStore, este necesară plata unei taxe anuale de 100 de dolari. Totuşi, dacă vrei doar să dezvolţi independent, fără acces la AppStore, o poţi face de pe orice Apple cont „gratuit”. Aceasta este metoda pe care Testut o foloseşte şi care pare să fie infailibilă.

Desigur, Apple ar putea găsi o metodă prin care să detecteze instalarea AltStore şi să o blocheze, iar următorul update de iOS ar putea fi cel care va „ucide” această nouă platformă. Totuşi, Riley Testut este încrezător că atât timp cât iTunes poate să trimită aplicaţii către telefon, AltStore poate să existe.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult