Android 11 a fost lansat oficial pe modele Pixel, OnePlus, Xiaomi, Oppo și Realme

08.09.2020
Android 11 a fost lansat oficial pe modele Pixel, OnePlus, Xiaomi, Oppo și Realme

Android 11 a fost în sfârșit lansat, după multe luni de așteptare și testare din partea utilizatorilor și dezvoltatorilor software. Spre diferență de anii precedenți, în care doar telefoanele Pixel primeau actualizarea în prima zi, Google oferă astăzi acest update și pentru telefoanele câtorva parteneri, care au ajutat la testarea sistemului de operare. Astfel, modele Pixel, OnePlus, Xiaomi, Realme și Oppo primesc începând de astăzi update-ul la Android 11 în varianta finală.

Pe care telefoane se lansează Android 11

Lista modelelor pe care Android 11 se lansează astăzi este destul de restrânsă, dar cu siguranță va crește foarte repede. Avem momentan 10 modele de smartphone-uri compatibile, cu alte câteva care se vor alătura în următoarele câteva săptămâni și luni. La fel ca anul trecut, OnePlus este prima companie care oferă actualizarea finală:

  • Google Pixel 2
  • Google Pixel 2 XL
  • Google Pixel 3
  • Google Pixel 3 XL
  • Google Pixel 3A
  • Google Pixel 3A XL
  • Google Pixel 4
  • Google Pixel 4 XL
  • Google Pixel 4a
  • OnePlus 8
  • OnePlus 8 Pro

Teoretic, update-ul ar trebui să fie lansat și pe câteva modele de la Xiaomi, Realme și Oppo, însă momentan acestea nu au fost încă confirmate.

Ce aduce nou Android pe smartphone-uri

Noutățile la nivelul interfeței Android 11 nu sunt majore. Navigația prin gesturi este încă acolo, în timp ce meniurile arată în mare parte la fel. Totuși, Google a adăugat două noi elemente importante.

În primul rând, au apărut noi opțiuni de control rapid atunci când apeși lung pe butonul power. De aici ai acces la cardurile de credit pentru plăți contactless, dar și acces rapid la controlul dispozitivelor smart home înscrise în Google Home.

De asemenea, în notificări, discuțiile pot fi acum ordonate mai bine, mesajele putând fi grupate în funcție de conversație, iar unele pot fi lipite în partea de sus a notificărilor, deasupra celorlalte. Desigur, există acum și posibilitatea de a transforma oricare aplicație de chat, fie că vorbim despre mesajele SMS, sau WhatsApp și altele în bule care pot pluti deasupra altor aplicații, așa cum face Facebook Messenger. Desigur, vor fi necesare actualizări din partea dezvoltatorilor pentru a putea folosi această funcție.

Nu în ultimul rând, permisiunile din Android sunt acum mult mai bine organizate, iar pentru aplicațiile folosite mai rar sunt dezactivate anumite permisiuni pentru a nu avea acces la datele utilizatorilor pe termen lung.

Ne putem aștepta la actualizări la Android 11 pentru majoritatea telefoanelor de top lansate în ultimii 2-3 ani pe piață. Totuși, multe companii oferă deja astfel de funcții în interfețele lor, în timp ce altele vor putea să aleagă să nu integreze chiar toate noutățile oferite de Google. Rămâne de văzut pentru fiecare companie în parte ce este considerat important sau mai puțin important din Android 11.

sursa: The Verge, Google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult