Android 13 va evidenția aplicațiile care consumă prea multă baterie

18.03.2022
Android 13 va evidenția aplicațiile care consumă prea multă baterie

Aplicațiile de Android slab optimizate, care consumă excesiv bateria, reprezintă o problemă atât pentru utilizatori cât și pentru producătorii dispozitivelor respective, cei din urmă încercând tot felul de „optimizări” care vizează închiderea forțată a aplicațiilor rămase neutilizate.

Majoritatea utilizatorilor de Android s-au confruntat deja cu situații în care notificări, email-uri, sau mesajele primite pe rețelele de socializare sunt anunțate cu mare întârziere. Departe de a fi vreo conspirație la mijloc, explicația ține de modul în care diversele versiuni Android gestionează aplicațiile instalate. Așa se face că, deși telefonul folosit dispune de 8GB sau chiar 12GB RAM, doar o mică parte din memoria respectivă ajunge să fie efectiv ocupată cu aplicații folosite recent, a căror activitate să poată fi reluată imediat ce sunt comutate în prim-plan. În realitate, aplicațiile sunt „purjate” cu mult înainte ca memoria să ajungă la saturație, efortul pentru optimizarea consumului bateriei anulând avantajele telefoanelor cu multă memorie RAM.

Sperând să pună capăt acestor practici, Google va introduce propriul sistem pentru gestionarea aplicațiilor ineficiente, complet cu alerte pentru aplicațiile care irosesc prea multă energie cu activitățile derulate în fundal. Pentru a evita alarmele false, sistemul gândit de inginerii Google va declanșa doar pe baza tiparului consum observat pe parcursul a 24 de ore. Mai departe, alerta afișată nu va fi repetată decât după alte 24 de ore, dacă utilizatorul alege să o ignore.

Prioritatea verificărilor realizate de Android 13 va viza în primul rând aplicațiile care rulează în prim plan, urmate de sarcinile recurente, aplicațiile rămase în memoria cache și procesele de fundal. Vor fi exceptate însă aplicațiile de sistem, aplicații asociate diferitelor accesorii (ex. căștile wireless, smartwatch), aplicații rulate în modul demo, aplicații cu setării personalizate în mod explicit de utilizator, clienți VPN și alte aplicații cu funcționalitate „în timp real”.

În plus, dacă Android 13 detectează că o aplicație este activă de cel puțin 20 de ore din 24, pe ecran va apărea un mesaj de notificare sugerând verificarea acesteia. Odată ignorat, mesajul va reapărea după 30 de zile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult