Android 14 ar putea limita permisiunile de acces la fișiere media, după exemplul iOS

10.02.2023
Android 14 ar putea limita permisiunile de acces la fișiere media, după exemplul iOS

Google „împrumută” una dintre inovațiile iOS, Android 14 renunțând la acordarea pe de-a-ntregul permisiunilor de acces la fișiere media în favoarea unui sistem care permite bifarea selectivă a permisiunilor, doar pentru anumite colecții de poze sau clipuri video.

Modificările prezente în noul API Photo Picker, inclus cu prima versiune Android 14 Developer Preview, vin să amelioreze unul dintre marile neajunsuri ale platformei Android, pe partea de securitate. Astfel, utilizatorii neatenți nu vor mai ajunge la fel de ușor să dea aplicațiilor nu tocmai de încredere permisiuni nelimitate pentru accesarea pozelor sau clipurilor video păstrate pe dispozitiv.

Componenta Photo Picker face parte din pachetul de Google Play Services și este folosită inclusiv de versiuni anterioare de OS, până la Android 4.4. Astfel, de aceste modificări vor beneficia în cele din urmă și posesorii de dispozitive neactualizate la cea mai recentă versiune de Android, noua versiune de API fiind aplicată cu ajutorul actualizărilor Play Store. Mai departe, aplicațiile care folosesc meniul Android Photo Picker pentru vizualizare sau încărcare de fișiere media se vor conforma automat cu noul sistem de acordare a permisiunilor.

Momentan, doar câțiva dezvoltatori de aplicații au trecut la utilizarea implicită a API-ului Photo Picker, adaptarea aplicațiilor existente presupunând modificări destul de consistente la nivel de cod. Deși cea mai recentă versiune Android 14 DP1 obligă aplicațiile să folosească API-ul Photo Picker pentru acces la fișiere media, măsura nu se aplică retroactiv și pentru celelalte versiuni Android. Astfel, este puțin probabil ca noul sistem de acordare a permisiunilor să fie adoptat la scară largă înainte de lansarea oficială Android 14, programată pentru luna august.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult