Android 4.4: optimizări pentru platforme hardware slabe şi senzori noi pentru accesorii inteligente

31.10.2013
Android 4.4: optimizări pentru platforme hardware slabe şi senzori noi pentru accesorii inteligente

Android 4.4 a fost anunţat de către Google de o bună bucată de vreme şi, cu toate ca lansarea sa ar trebui să fie iminentă, detaliile despre noutăţile pe care acesta le va aduce s-au rezumat doar la câteva capturi de ecran. Conform unor informaţii noi, versiunea 4.4 va aduce ca noutăţi principale compatibilitatea mai bună cu platformele hardware slabe şi suport pentru viitoare accesorii inteligente Android.

Pe lângă indiferenţa producătorilor, numărul mare de telefoane care încă rulează versiuni mai vechi ale platformei mobile Google este cauzat şi de consumul din ce în ce mai mare de resurse, aspect care i-a determinat pe producători să opteze pentru versiuni mai vechi pe care nu le-au mai actualizat. Conform datelor apărute în presă, Android 4.4 va rezolva aceasta problemă prin optimizarea consumului de resurse, acesta urmând să ruleze optim şi pe configuraţii cu numai 512 MB de memorie RAM.

Astfel, Android 4.4 va fi însoţit atât de instrumentele de dezvoltare necesare optimizării aplicaţiilor pentru o rulare satisfăcătoare pentru telefoanele cu resurse modeste, dar va oferi şi rutine software interne superioare de gestionare a memoriei.

Cea de-a doua noutate interesantă este apariţia compatibilităţii cu noi tipuri de senzori, cum ar fi pedometre sau magnetometre vectoriale, nu doar scalare ca până acum. În plus, senzorii vor avea posibilitatea de a transmite datele şi în pachete, nu doar continuu ca până acum, ceea ce va aduce o eficienţă energetică superioară. Combinată cu optimizările pentru platformele hardware cu putere, această noutate sugerează că optimizări sunt concepute special pentru diverse accesorii inteligente care vor rula Android.

Modul în care Android lucrează cu datele securizate şi conexiunea NFC se pare că va fi şi el ajustat, telefoanele nemaifiind obligate să deţină un modul de securitate hardware restrictiv, ceea ce a dus şi la eşecul Google Wallet. În locul acestui cip, Android 4.4 va oferi rutine software flexibile, care vor emula cărţile de credit sau alte forme de plată electronică într-un mod mai uşor de programat şi integrat în aplicaţii.

În final, Android 4.4 se pare că va integra suport nativ pentru senzorii infraroşii pe care i-am văzut recent la lucru pe HTC One sau Samsung Galaxy S 4, ceea ce va permite scrierea de aplicaţii menite să controleze modele specifice de echipamente Home Cinema sau de altă natură. Stiva Bluetooth va fi şi ea actualizată cu suport pentru periferice de control Bluetooth (HID over GATT) şi suport pentru conectarea la sistemele inteligente din maşini prin Message Access Profile.

Ce alte noutăţi ascunde Google vom vedea în curând, zvonurile afirmând că lansarea Android 4.4 şi a noilor produse Nexus este iminentă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News