Android 5.0 Lollipop se lansează în curând

16.10.2014
Android 5.0 Lollipop se lansează în curând

Android L a fost redezvăluit aseară de Google ca Android 5.0 Lollipop. Acesta va debuta pe cele trei noi dispozitive Nexus 6, Nexus 9 şi Nexus Player şi va veni sub formă de update pentru dispozitivele disponibile deja pe piaţă.

Toate modelele de smartphone-uri „Google Play Edition” vor primi de asemenea update-ul 5.0, alături de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 şi Nexus 10. Prima noutate vizibilă a sistemului de operare va fi noua interfaţă Material Design, prezentată deja la evenimentul Google I/O din vară, care va oferi animaţii fluide, un design mai plat şi culori solide în toate aplicaţiile şi serviciile companiei. Aceasta a fost deja integrat într-o serie de aplicaţii şi servicii web precum Google+ şi Google Play Store.

În spatele interfeţei, Android Lollipop vine cu peste 5.000 de noi API-uri pentru dezvoltatorii de aplicaţii, noi opţiuni pentru notificări, cât şi un nou mod de prezervare a bateriei, care poate adăuga 90 de minute de utilizare în plus faţă de Android KitKat la o încărcare completă. Utilizatorii de tablete se vor bucura probabil de suportul pentru conturi de utilizatori multiple, cât şi o nouă protecţie pentru dispozitivele furate, care se blochează odată cu resetarea sistemului de operare la stadiul implicit.

Aceste funcţii nu sunt tocmai noi pentru dispozitivele cu Android, însă sunt noi pentru varianta de bază a sistemului de operare, în trecut fiind implementate de dezvoltatorii de hardware. Probabil mai important este faptul că Androidul va deveni un sistem de operare care se va găsi pe mai multe tipuri de dispozitive, de la smartphone-uri şi tablete, până la dispozitive conectate la televizoare şi monitoare.

Android 5.0 Lollipop se va lansa în viitorul foarte apropiat, mai întâi pe dispozitivele noi şi la scurt timp după pe cele mai vechi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult