Android Lollipop este în creştere. Jelly Bean şi KitKat sunt în continuare majoritare

04.08.2015
Android Lollipop este în creştere. Jelly Bean şi KitKat sunt în continuare majoritare

În ciuda faptului că în curând vom aniversa un an de la lansarea versiunii 5.0 Lollipop a sistemului de operare Android, în continuare smartphone-urile şi tabletele bazate pe variante mai vechi ale sale sunt predominante în piaţă. Cel mai recent raport referitor la cota de piaţă a fiecărei versiuni de Android dezvăluie că Jelly Bean şi KitKat sunt în continuare majoritare, ba chiar în creştere faţă de luna iunie, la ultima actualizare a clasamentului.

Cea mai veche versiune de Android care a ajuns pe listă este 2.2 Froyo, care este pe cale de a dispărea aproape complet. Doar 0,3% dintre dispozitive mai au în acest moment acest sistem de operare instalat, fiind la acelaşi nivel ca în urmă cu două luni. Gingerbread în schimb a scăzut cu un procent, la 4,6%, la fel ca Ice Cream Sandwitch, care deţine acum 4,1% în rândul utilizatorilor. Jelly Bean şi KitKat sunt cele mai extinse. 33,6% rulează Android 4.1.x, 4.2.x sau 4.3, în timp ce 39,3% încă folosesc 4.4 KitKat, singura versiune care a reuşit să crească (cu doar 0,1%) în afară de variantele Lollipop.

În cele din urmă, 15,5% dintre utilizatorii de Android folosesc varianta 5.0, iar numai 2,6% versiunea 5.1. Astfel, Lollipop a acaparat în cele zece luni de la lansare doar 18,1% din piaţă. În această toamnă este aşteptat update-ul la versiunea 5.2, care poartă momentan numele de cod Android M. Acesta va aduce modificări minore din punct de vedere vizual, păstrând acelaşi Material Design care a debutat odată cu Lollipop. Diferenţele se vor vedea însă în utilizare, acesta aducând multe funcţii noi şi îmbunătăţiri precum Android Pay, Doze şi integrare a aplicaţiilor cu Google Chrome.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult