Android P ar putea permite operatorilor de telefonie să „ajusteze” nivelul semnalului raportat de telefonul mobil

Android P ar putea permite operatorilor de telefonie să „ajusteze” nivelul semnalului raportat de telefonul mobil

Folosit de utilizatori pentru a evalua „calitatea” reţelei de telefonie mobilă pe baza intensităţii semnalului raportată de telefonul mobil pentru locaţia în care se află, indicatorul afişat la partea de sus a ecranului ar putea deveni doar o „unealtă” de marketing pentru operatorii reţelelor LTE.

În prezent, nivelul semnalului raportat de telefoanele cu sistem Android este calculat pe baza puterii efective a semnalului radio recepţionat din locaţia în care te afli, măsurată în dBM (decibeli per miliwatt). Deşi acest indicator poate fi ajustat „din fabrică” de către producătorul echipamentului, compensând pentru particularităţile hardware-ului folosit, în prezent nivelul afişat pe ecran nu este influenţat de factori externi şi poate fi folosit pentru a compara acoperirea reţelelor de telefonie mobilă.

Cel puţin în cazul reţelelor LTE, nivelul semnalului ar putea deveni un indicator pur subiectiv, expus manipulări de către administratorii reţelelor respective. Modificarea a fost expusă în codul sursă Android de către membrii ai forumului XDA Developers şi par a fi introduse la solicitarea unor operatori ca Vodafone Libertel, Verizon şi Telstra. Momentan, nu este clar dacă „ajustarea” indicatorului pentru semnal va fi pusă la dispoziţia tuturor operatorilor de reţele LTE, sau va rămâne o exclusivitate rezervată operatorilor mai sus menţionaţi.

Dincolo de posibile abuzuri, concretizarea acestui scenariu ar putea deschide o nişă pentru producătorii de aplicaţii Android, specializate în raportarea nivelului „real” al semnalului LTE.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult