Windows 10 va putea instala și rula aplicații de Android în mod nativ

26.11.2020
Windows 10 va putea instala și rula aplicații de Android în mod nativ

„Prieten bun” cu ecosistemul Linux, Windows 10 ar putea primi și suport nativ pentru instalarea și rularea aplicațiilor de Android.

Vremurile în care Microsoft eticheta ecosistemul Linux drept un „cancer” împotriva căruia trebuie luptat cu toate armele au trecut de mult, Windows 10 permițând acum instalarea directă a distribuțiilor Linux și rularea aplicațiilor în mod nativ. Începând cu anul viitor, Microsoft ar putea oferi același tratament și aplicațiilor de Android, permițând utilizatorilor să folosească aplicațiile de mobil preferate fără penalizări de performanță și complicațiile conectării la telefonul cu Android.

Un prim pas a fost făcut deja, Microsoft oferind prin intermediul aplicației YourPhone posibilitatea de a folosi aplicațiile instalate pe telefonul mobil, rulate într-un mediu asemănător soluțiilor Remote Desktop, cu anumite restricții. Spre exemplu, telefonul trebuie să fie un model Samsung. Alternativ, poți folosi și soluții de emulare precum Bluestack, reușind să rulezi chiar și unele jocuri de Android.

Android Windows 10

Aplicațiile de Android instalate pe Windows 10 vor apărea și în Start Menu

Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, Microsoft va permite utilizatorilor Windows 10 să instaleze aplicații de Android direct din Microsoft Store, acestea apărând și în Start Menu.

Într-un fel, decizia Microsoft copiază funcționalitatea oferită deja de platforma Chrome OS, instalarea și rularea în mod nativ a aplicațiilor de Android. Totuși, în timp Android și Chrome OS sunt platforme înrudite care împart același proprietar, Microsoft rămâne să integreze nucleul open-source al platformei Android folosind drept fundație sub-sistemul Linux adus deja sub umbrela Windows. Deși nu imposibil pentru un gigant software de talia Microsoft, adaptarea Windows 10 pentru a rula în mod direct aplicați de Android nu este de ajuns pentru ca inițiativa să fie un succes.

Spre exemplu, este greu de crezut că Google va deschide pur și simplu accesul în Play Store pentru utilizatorii Windows, chiar dacă aceștia fac și dovada deținerii unui telefon cu Android. Fără acces în Play Store și pachetul de servicii Google, Microsoft va trebui fie să creeze un ecosistem paralel de servicii după modelul Huawei, sau măcar să atragă aplicații de Android în Microsoft Store. Însă niciuna dintre aceste soluții nu este ideală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult