Antivirus gratuit – care este cel mai bun antivirus gratuit

Antivirus gratuit - care este cel mai bun antivirus gratuit

Nu este deloc dificil să găseşti un antivirus gratuit şi bun. Oferta este bogată iar funcţiile oferite de un antivirus gratuit acoperă stricutul necesar oricărui utilizator.

Un calculator fără antivirus este ca o invitaţie pentru tot felul de aplicaţii periculoase. În plus, dacă nu ai un antivirus bun, acest lucru te afectează atât pe tine, cât şi pe cei cu care intri în contact prin intermediul reţelei locale sau Internetului. Dacă nu eşti dispus să plăteşti o anumită sumă de bani pentru un nivel de protecţie avansat, atunci poţi alege din lista de mai jos un antivirus gratuit bun. Ea a fost compusă în urma consultării mai multor topuri realizate de companii ce testează eficienţa antiviruşilor.

Un antivirus gratuit bun oferă în principiu o protecţie de bază eficientă pentru utilizatorii obişnuiţi. Îi lipsesc însă facilităţile avansate oferite de dezvoltatori pentru versiunile contra cost. S-ar putea să nu aveţi la dispoziţie modalităţi de programare a scanărilor, funcţii de control parental sau un firewall personalizabil. Recomandările de mai jos sunt valabile pentru Windows 7, acesta fiind cel mai popular sistem de operare de pe piaţă. Antiviruşii gratuiţi de mai jos au fost testaţi în ultimele luni ale anului 2013 şi au obţinut performanţe foarte bune.

Avast Free Antivirus

Pentru cei ce doresc un antivirus gratuit uşor de utilizat, Avast Free reprezintă o soluţie foarte atractivă. Cu o rată de protecţie de 98.7% în utlimele teste, el oferă protecţie împotriva viruşilor şi a programelor de tip malware, spyware şi rootkit. Poate că nu este cel mai rapid şi mai performant antivirus de pe piaţă, însă pentru cei ce doresc o protecţie constantă, fără bătăi de cap, el este o alegere potrivită. Cele două versiuni contra cost ale lui Avast Antivirus vin cu o serie întreagă de facilităţi în plus. Avast Free Antivirus poate fi descărcat de aici.

Avast Free Antivirus

Panda Cloud Antivirus Free

Acesta este un antivirus gratuit bazat pe un serviciu de tip cloud. Fişierele sau părţi din ele sunt trimise către un server pentru a fi scanate. Acest fapt vine atât cu avantaje, cât şi cu dezavantaje pentru utilizator. În primul rând, antivirusul gratuit are o rată foarte bună de protecţie, de aproximativ 99,8% conform unul test recent realizat de AV Comparatives. Interfaţa este simplă şi uşor de folosit, iar performanţele sunt destul de bune. Din păcate, o scanare completă s-ar putea să dureze destul de mult, iar conexiunea la Internet este foarte importantă. El poate fi descărcat de aici.

Panda Cloud Antivirus Free

BitDefender Antivirus Free Edition

Având motorul de scanare şi definiţiile uneia dintre cele mai apreciate aplicaţii antivirus de pe piaţă, BitDefender Antivirus Free Edition este o soluţie cât se poate de simplă. Nici măcar nu putem vorbi despre o interfaţă în adevăratul sens al cuvântului. Aplicaţia vine cu o fereastră mică de interacţiune, ce poate fi accesată la nevoie. Am spus la nevoie deoarece acest antivirus gratuit poate fi lăsat pur şi simplu să lucreze în fundal, fără a da bătăi de cap. El va funcţiona foarte bine şi pe calculatoare mai lente. Cei interesaţi pot să descarce noua versiune de aici.

Interfaţa minimalistă a lui BitDefender Antivirus Free Edition

AVG AntiVirus Free

Această aplicaţie de tip antivirus este destul de cunoscută. Deşi nu a avut de-a lungul timpului cele mai bune performanţe la nivel de detecţie, ea rămâne totuşi o soluţie bună pentru utilizatorul obişnuit. Pe lângă protecţia pentru viruşi, aplicaţii spyware şi malware, ea verifică link-urile accesate şi poate fi folosită pentru ştergerea sigură a fişierelor. Interfaţa este prietenoasă cu utilizatorii, iar PC-urile mai vechi nu vor fi afectate din punct de vedere al performanţei. Cei ce doresc să descarce acest antivirus gratuit pot accesa această pagină.

AVG AntiVirus Free

Microsoft Security Essentials

Antivirusul gratuit oferit de Microsoft a avut de-a lungul timpului performanţe variate. În urmă cu ceva timp el era un antivirus suficient de bun pentru utilizatorii fără pretenţii. Din păcate, în ultima jumătate de an el nu s-a mai ridicat la nivelul aşteptărilor. Ne este greu să-l recomandăm utilizatorilor fără experienţă, ce pot accesa fişiere sau instala aplicaţii din surse nesigure. Acest antivirus gratuit poate fi instalat ca un update al sistemului de operare Windows 7.

Microsoft Security Essentials

Concluzie

Dacă nu vreţi să plătiţi pentru un antivirus cu multe funcţii şi facilităţi, puteţi găsi un antivirus gratuit bun în lista de mai sus. Dacă aţi mai folosit un antivirus similar în trecut, veţi fi destul de familiari cu interfaţa aplicaţiei. Chiar şi atunci când folosiţi un antivirus gratuit bun vă recomandăm să fiţi atenţi la sursele fişierelor şi aplicaţiilor. De asemenea, evitaţi accesarea paginilor web cu conţinut dubios.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News