Bitdefender Antivirus Free Edition – protecţie eficientă şi simplificată

15.11.2011
Bitdefender Antivirus Free Edition - protecţie eficientă şi simplificată

Cu toţii avem nevoie de un antivirus, iar dacă nu eşti expert IT, nu vrei să-ţi baţi capul cu setărie lui. De-a lungul timpului, dezvoltatorii de astfel de produse software a introdus funcţii noi şi au opţiuni pentru interfaţă. Utilizatorii care au multe cunoştinţe în domeniu pot selecta vizualizarea tuturor serviciilor şi opţiunilor oferite de antivirus. Cei care vor pur şi simplu să fie protejaţi au la dispoziţie interfaţa Basic, care nu-i sperie cu denumiri sofisticate ale modulelor de scanare.

Pentru aceştia din urmă, Bitdefender vine cu un nou produs. Antivirus Free Edition vrea să ofere ceea ce aproape orice utilizator îşi doreşte: un antivirus eficient, pe care să nu-l simţi în utilizarea de zi cu zi a PC-ului şi care să fie gratuit. Vom vedea în continuare cum se achită noul soft de la Bitdefender de aceste sarcini.

Bitdefender Antivirus Free Edition - interfaţa simplă

Instalare simplă

Majoritatea trecem prin rutinele de instalare apăsând butonul Next de fiecare dată, fără să ne uităm la opţiunile ce rămân bifate. Vă recomandăm să fiţi atenţi în general la fiecare pas al instalării unei aplicaţii. În cazul lui Bitdefender Antivirus Free Edition nu aveţi de ce să vă faceţi probleme. Totul este simplificat. Trebuie să acceptaţi contractul de licenţă şi apoi programul detectează dacă aveţi un alt antivirus instalat. Bitdefender recomandă ca să dezinstalaţi orice al program similar înainte de instalarea lui Antivirus Free Edition şi noi îi susţinem.

Fereastra de instalare

Conexiunea la Internet este necesară pentru actualizările antivirusului. Înainte de instalarea propriu-zisă a programului este realizată o scanare rapidă pentru aplicaţii de tip malware care ar putea compromite procesul. Pentru instalarea antivirusului este necesară crearea unui cont MyBitdefender.

Cerinţe de sistem

Bitdefender Antivirus Free Edition poate fi instalat pe sistemele de operare Windows XP cu SP3 (32 bit), Windows Vista cu SP2 şi Windows 7 cu SP1. Cerinţele minime de sistem sunt:

  • Procesor la 1 GHz
  • 512 MB RAM
  • 700 MB spaţiu liber pe HDD
  • Internet Explorer 7
  • .NET Framework 3 (disponibil şi în kitul de instalare)

Cerinţele de sistem recomandate:

  • Intel Core 2 Duo la 1,66 GHz sau echivalent
  • 1 GB RAM
  • 1 GB spaţiu liber pe HDD
  • Internet Explorer 7 sau mai recent
  • .NET Framework 3 (disponibil şi în kitul de instalare)

Interfaţă simplificată la maxim

Puteţi observa singuri cât de simplă este interfaţa acestui antivirus. Pentru un utilizator avansat, ea poate fi chiar frustrantă. Aş fi vrut să pot să dezactivez anumite servicii sau să mai bifez o facilitate pe undeva. Programatorii de la Bitdefender s-au gândit însă la toate elementele necesare unei rulări eficiente şi fără bătăi de cap.

Antivirus Free Edition - fereastra cu notificări

Tot ce poate controla utilizatorul este pornirea sau oprirea Scutului Antivirus şi a Scanării Automate. Secţiunea Jurnale ne pune la dispoziţie informaţii despre activitatea recentă a programului. Suntem informaţi când au fost realizate scanări sau au fost detectate şi dezinfectate fişiere. Şi aici apare o primă problemă. S-ar putea ca un fişier să fie considerat periculos de Bitdefender Antivirus Free Edition, dar nu şi de mine. Mi-ar fi plăcut să am măcar posibilitatea de-a controla ştergerea lui, dacă nu mutarea lui în carantină.

Noul antivirus gratuit oferă protecţie împotriva ameninţărilor venite din mediul online. El blochează acţiunile viruşilor, troienilor, programelor spion, rootkit-urilor şi aplicaţiilor de phishing. Fişierele copiate pe HDD sau descărcate de pe Internet sunt filtrate de Antivirus Free Edition.

Cum se comportă

Pentru teste, Antivirus Free Edition de la Bitdefender a fost instalat pe un sistem relativ modest. Procesorul este un Intel Core 2 Duo E2160 la 1,8 GHz, se foloseşte de 2 GB RAM şi motorizează un sistem de operare Windows 7 SP1 32 bit. În condiţiile în care PC-ul este folosit pentru navigare pe Internet şi editarea documentelor office, activitatea antivirusului a fost aproape insesizabilă. Antivirusul anterior a fost Microsoft Security Essentials şi nu pot spune că am simţit vreo diferenţă de performanţă după schimbarea lui.

Antivirus Free Edition - o scanare rapidă

Singurele momente în care am simţit că Bitdefender Antivirus Free Edition au fost atunci când HDD a început să fie accesat în continuu timp de mai bine de cinci minute. Am înţeles că era vorba de o scanare de rutină şi mi-am continuat lucrul cu o foarte uşoară scădere a performanţelor PC-ului.

Concluzie

Pentru un utilizator obişnuit, Bitdefender Antivirus Free Edition este o soluţie bună de protecţie împotriva viruşilor. Simplu de instalat, fără consum mare de resurse şi gratuit, el are multe atuuri de partea sa. Un utilizator avansat ar putea să nu fie mulţumit de numărul limitat de opţiuni. Cred însă că Bitdefender nu a creat acest antivirus pentru el. Antivirus Free Edition poate fi descărcat accesând butonul de mai jos.

Descarcă Bitdefender Antivirus Free Edition

Urmărește Go4IT.ro pe Google News