Aplicaţia săptămânii: Meerkat

08.08.2015
Aplicaţia săptămânii: Meerkat

Platforma software: iOS

Multă vreme ne-am bazat pe televiziune pentru a transmite imagini în timp real de la faţa locului, însă odată cu răspândirea internetului, aceste capabilităţi sunt la îndemâna oricui. Meerkat este una dintre aplicaţiile care pune în mâna oricărui utilizator de smartphone posibilitatea de a deveni reporter live în cadrul oricărui eveniment, sau poate aduce prietenii mai aproape, graţie funcţiilor avansate de socializare.

Deşi iniţial serviciul era strâns legat de contul de Twitter al utilizatorului, Meerkat a făcut tranziţia la un sistem propriu de înregistrare. Pentru a putea utiliza aplicaţia, este necesar un număr de telefon valid şi un cont de Facebook. Un cont de Twitter este opţional, serviciul fiind folosit doar pentru a publica un link către transmisia video, odată ce aceasta este pornită.

Interfaţa principală a aplicaţiei este simplă şi oferă un flux de ştiri vertical. Acesta include transmisii live care sunt realizate prin intermediul Meerkat în toată lumea, fiind puse în prim-plan cele mai populare.  Odată deschis un flux video, utilizatorii pot interacţiona în timp real cu cel care a pornit filmarea folosind mesaje text şi pictograme emoji, pot să retransmită pe contul lor de Meerkat acelaşi flux video, pot să distribuie link-ul pe Facebook şi Twitter, pot să lase un „like” sau să urmărească utilizatorul pentru alte astfel de transmisii.

Iniţializarea unei transmisii proprii este foarte simplă. Deasupra fluxului de ştiri se găseşte un mic formular care include o căsuţă de text şi două butoane: Schedule şi Stream. Căsuţa de text serveşte drept titlul transmisiei, iar ambele butoane au funcţia de a porni transmisia. Schedule programează o transmisie la o anumită oră şi poate include o imagine ca thumbnail pentru a atrage mai mulţi spectatori, în timp ce Stream porneşte transmisia instant şi publică link-ul pe reţelele de socializare. La finalul „programului”, există posibilitatea de a lăsa un buton personalizat pentru cei care privesc, care să includă un mesaj, alături de un link către un site sau un cont pe un alt serviciu.

Integrarea cu alte servicii de socializare îi oferă lui Meerkat posibilitatea de a poziţiona transmisiile prietenilor mai sus în listă şi de a oferi sugestii despre utilizatori pe care ar trebui să îi urmăreşti în funcţie de preferinţele prietenilor. Tab-ul „Explore” include trei secţiuni, fiecare populate cu persoane care folosesc Meerkat. „Suggested” este funcţia despre care am amintit anterior, „All Time” este un clasament al celor mai populari utilizatori ai serviciului din lume, în timp ce „Past Week” prezintă cei mai populari utilizatori din ultimele şapte zile. În funcţie de numărul de vizualizări şi interacţiuni pe transmisii, fiecare utilizator poate câştiga puncte, care sunt folosite pentru înscrierea în aceste clasamente.

Meerkat a luat lumea prin surprindere şi se bucură de o popularitate imensă la nivel global. Aceasta a devenit atât de populară încât Twitter a lansat la scurt timp o aplicaţie similară, iar Facebook a început să ofere capabilităţi de transmisie live tuturor vedetelor prin serviciul propriu „Mentions”. Meerkat este disponibil gratuit în iOS AppStore şi Google Play Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult