Aplicaţia săptămânii: Metal for Facebook

29.08.2015
Aplicaţia săptămânii: Metal for Facebook

Platformă software: Android

Mare consumatoare de resurse şi cu un impact semnificativ asupra autonomiei dispozitivelor, Facebook for Android rămâne totuşi printre cele mai răspândite aplicaţii pentru smartphone, utilizatorii alegând să o folosească pentru accesarea reţelei de socializare preferate în ciuda neplăcerilor pe care le creează.

Mai ales în cazul telefoanelor entry-level, consumul crescut de memorie RAM poate reduce performanţele dispozitivului, iar ocuparea memoriei interne va împiedica în cele din urmă instalarea de noi aplicaţii şi chiar funcţionarea corectă a telefonului mobil. Complicând şi mai mult lucrurile, funcţia de mesagerie instant necesită instalarea separată a aplicaţiei Facebook Messenger, ducând şi mai sus consumul de memorie RAM şi gradul de utilizare a memoriei interne.

În timp ce utilizatorii de telefoane high-end vor resimţi mai puţin efectul celor două aplicaţii rulând simultan, cei mai puţin norocoşi pot încerca alternative cum este Metal For Facebook, o aplicaţie de Android cu un consum mult redus de memorie, propusă ca înlocuitor pentru clientul Facebook oficial şi aplicaţia Facebook Messenger.

Recent ieşită din stadiul beta, Metal For Facebook este o aplicaţie surprinzător de compactă, kit-ul de instalare disponibil în magazinul Play Store măsurând doar 1.4MB. Aplicaţia se prezintă cu o interfaţă prietenoasă, adaptată la conceptul Material Design, în care se face remarcat sidebar-ul lateral din care accesăm principalele secţiuni ale reţelei de socializare: mesagerie, notificări, news feed, pagina de profil, solicitări de prietenie şi funcţia de căutare.

Cu interfaţă nu foarte diferită de cea a clientului Facebook oficial, dar parcă mai bine cizelată, Metal For Facebook include buton Check In şi Add Photos, respectiv casetă pentru postarea rapidă a mesajelor de status. Există şi un buton Compose în colţul dreapta-jos, a cărui folosire ne aduce la începutul listei pentru editarea mesajului de status.

Spre deosebire de clientul Facebook oficial, Metal For Facebook integrează şi funcţia de mesagerie, astfel că poţi răspunde la mesaje direct din interfaţa aplicaţiei. Nu lipseşte nici suportul pentru stickere, respectiv butonul pentru încărcarea de imagini.

În privinţa opţiunilor pentru personalizare, aplicaţia pune la dispoziţie 3 teme de interfaţă, însă modificările vizează doar aspectul sidebar-ului şi culoarea de fundal a interfeţei, beneficiul estetic fiind minim.

În funcţie de preferinţe, link-urile prezentate în News Feed pot fi deschise în web browser, sau direct în interfaţa aplicaţiei, a doua variantă fiind recomandată pentru dispozitivele cu resurse limitate de memorie RAM. Cei care doresc să limiteze traficul de date sau să reducă timpii de aşteptare la încărcarea conţinutului prin conexiuni lente pot alege să oprească încărcarea imaginilor. Setarea funcţionează atât pentru conţinutul afişat în news feed, cât şi pentru link-urile către website-uri deschise în cadrul aplicaţiei.

Economisind peste 300MB din memoria internă a telefonului după dezinstalarea aplicaţiilor Facebook şi Messenger, Metal For Facebook este o alegere tentantă pentru utilizatorii nemulţumiţi de consumul crescut de memorie şi performanţele obţinute la folosirea cu dispozitive mai puţin performante.

Metal for Facebook este o aplicaţie pentru dispozitive cu sistem de operare Android, disponibilă pentru instalare gratuit în magazinul Google Play.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult