Aplicaţia săptămânii: MeteoEarth

07.02.2015
Aplicaţia săptămânii: MeteoEarth

Platformă software: Android, iOS, Windows 8

Aplicaţiile meteo sunt unele dintre cele mai populare produse software pentru telefoane sau tablete, acestea fiind descărcate şi instalate de către foarte mulţi utilizatori în ciuda ironiilor celor care ţin morţiş să ne amintească frecvent că putem vedea starea vremii dacă ne uităm pe geam. În cazul în care sunteţi însă interesat de informaţii mai bogate decât banala utilitate a unei umbrele în cursul zilei următoare, MeteoEarth este o aplicaţie care oferă o privire globală de ansamblu asupra vremii şi parametrilor meteo importanţi.

Aplicaţia MeteoEarth este publicată de către MeteoGroup, acelaşi furnizor de servicii meteo care oferă şi excelenta aplicaţie de informaţii şi prognoză meteo WeatherPro.  Dacă acest ultim produs oferă deja o serie de informaţii suplimentare despre ariile de precipitaţii sau fronturile de presiune, MeteoEarth le completează cu detalii mult mai bogate care sunt prezentate într-un mod grafic bogat şi uşor de înţeles.

Interfaţa aplicaţiei este simplă, acesta folosind bare de butoane de mici dimensiuni pentru a putea lăsa un spaţiu util de ecran cât mai mare posibil. În funcţie de preferinţe, utilizatorul poate opta pentru o vizualizare plană Mercator sau pentru un glob tridimensional similar celui din Google Earth şi are la dispoziţie opţiuni pentru deplasarea, rotirea şi mărirea hărţii după preferinţe pentru a putea plonja într-un mediu virtual extrem de atractiv din punct de vedere vizual. Aplicaţia plusează şi cu detalii mărunte dar impresionante din punct de vedere vizual, MeteoEarth afişând de pildă ciclul zi-noapte sau luminile marilor centre urbane.

MeteoEarth oferă informaţii actualizate în timp real despre direcţia, puterea sau temperatura vânturilor, în acest caz utilizatorul putând opta să vizualizeze starea la nivelul solului sau a treptelor succesive din 1000 în 1000 de metri până la o altitudine de 10 kilometri. Informaţiile despre fronturile noroase oferă şi ele un mod de afişare particularizabil, utilizatorul putând vizualiza în parte grosimea staturilor de nori la joasă, medie şi mare altitudine sau fronturile cu descărcări electrice.

Informaţiile despre temperatură şi precipitaţii sunt ceva mai simple, acestea permiţând doar afişarea suplimentară a temperaturilor de deasupra mărilor, respectiv tipul de precipitaţii: ploaie, ninsoare sau lapoviţă. Pe lângă aceste tipuri de informaţii, aplicaţia mai oferă informaţii despre fronturile de presiune şi uragane, cea din urmă opţiune fiind, din fericire, inutilă pentru noi. În cazul în care cel mai mare nivel de mărire a hărţii nu este suficient de explicit, aplicaţia oferă un mic instrument care poate fi amplasat oriunde pe hartă şi care oferă date exacte despre temperatură, acoperire noroasă şi aşa mai departe.

Toate aceste tipuri de informaţii pot fi suprapuse după dorinţă, utilizatorii pasionaţi de meteorologie având astfel la dispoziţie un instrument puternic pentru vizualizarea combinată a condiţiilor actuale şi a evoluţiei din zilele următoare. În plus, aceste moduri de vizualizare pot fi salvate cu tot cu nivelul de zoom şi coordonatele geografice pentru o regăsire uşoară. La fel ca în cazul oricărei aplicaţii meteo care se respectă, MeteoEarth oferă o prognoză pe cinci zile care poate fi eventual animată pentru a ne face o idee despre mişcările fronturile atmosferice, schimbările de temperatură şi evoluţia precipitaţiilor.

MeteoEarth nu este un produs tot atât de util ca o aplicaţie obişnuită pentru vreme, specificul ei fiind ceva mai limitat iar informaţiile având o natură oarecum diferită. În cazul în care sunteţi însă pasionat de meteorologie, MeteoEarth este un produs auxiliar foarte atractiv care pune la dispoziţie un mediu 3D elegant şi uşor de înţeles. La fel ca în cazul WeatherPro, aplicaţia este însă penalizată de preţul puţin cam mare şi de necesitatea achiziţiei unui abonament anual (comun pentru toate produsele MeteoGroup) pentru deblocarea opţiunilor de combinare a straturilor sau pentru afişarea evoluţiei pentru mai mult de 24 de ore.

MeteoEarth este disponibilă pe platformele Android, iOS (iPhone, iPad) şi Windows 8.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News