Aplicaţia săptămânii: SHAREit

Aplicaţia săptămânii: SHAREit

Platformă software: iOS, Android, Windows Phone, Windows

Din momentul în care conexiunile de date, aplicaţiile de mesagerie instantanee şi serviciile de stocare cloud au devenit o banalitate, partajarea directă a fişierelor între telefoane a devenit mai rară decât era pe vremea când conexiunea Bluetooth figură încă printre tehnologiile mobile de vârf. Există însă situaţii în care partajarea datelor este îngreunată de dimensiuni, disponibilitate sau confidenţialitate, iar SHAREit este o opţiune interesantă şi simplă.

Aplicaţia SHAREit a celor de la Lenovo nu este nici primul şi nici ultimul produs care oferă transfer direct de fişiere, însă aceasta este interesantă deoarece acoperă cam toate platformele software importante în acest moment şi s-ar putea dovedi utilă  în momentele în care nu aveţi conexiuni mobile de date la dispoziţie, doriţi mai multă intimitate sau dimensiunile fişierelor transferate ar mări prea mult nota de plată. În plus, şi dimensiunea aplicaţiei este redusă, deci poate fi descărcată fără nici o problemă prin intermediul unei conexiuni de date atunci când aveţi nevoie de ea.

Aplicaţia este disponibilă pe platformele mobile iOS, Android şi Windows Phone precum şi pe platforma desktop Windows, Lenovo acoperind astfel cam toate sistemele de operare importante în acest moment cu excepţia OS X. Cum scopul principal este însă partajarea între telefoane, lipsa sistemului de operare desktop Apple nu este chiar cel mai drastic handicap.

SHAREit foloseşte doar conexiunile wireless, aplicaţia putând utiliza fie o reţea Wi-Fi deja existentă la care se conectează toţi amatorii de transfer, fie un hotspot local. În cazul versiunii Android, aplicaţia este capabilă să iniţializeze singură acest hotspot, însă utilizatorii iOS şi Windows Phone sunt îndrumaţi către modulele dedicate ale sistemului de operare deoarece Apple şi Microsoft nu oferă acces direct la această funcţie. Aplicaţia Windows este cea mai îngăduitoare, aceasta putând folosi orice conexiune de reţea disponibilă.

Odată cu utilizatorii şi-au rezolvat problema de conectivitate, aplicaţia este gata de lucru. În ciuda diferenţelor între platforme, mediul de lucru oferit de SHAREit este similar. Utilizatorul care doreşte să transfere fişiere trebuie să selecteze conţinutul dorit şi să apese butonul Send, iar cei care vor să le primească vor trebui să activeze modul Receive. Toţi clienţii posibili vor apărea într-un ecran, iar expeditorul va putea trimite fişierele printr-o simplă atingere de ecran. Din păcate, aplicaţia nu permite transferuri concomitente către mai mulţi utilizatori, însă vitezele ridicate de transfer oferite de conexiunea Wi-Fi fac mai puţin deranjantă transmiterea repetată a aceluiaşi set de date.

Datele care pot fi transferate diferă în funcţie de platformă. Astfel, utilizatorii Apple pot transfera imagini, înregistrări video, contacte din agendă, muzică şi fişierele transferate în prealabil din alte aplicaţii către SHAREit prin intermediul meniului Open In. Utilizatorii Windows Phone pot transfera toate tipurile de fişiere disponibile în directoarele liber accesibile Pictures, Music, Videos, Documents, Downloads şi Ringtones precum şi cele stocate în OneDrive. Utilizatorii Android pot transfera contractele din agendă şi orice fel de fişier local pe care-l doresc, această ultimă observaţie fiind valabilă şi pentru clientul Windows.

Aplicaţia nu este perfect finisată, remarcându-se uşor unele greşeli de scriere din meniuri sau comportamentul enervant al versiunii Android care insistă să activeze un hotspot local deşi este deja conectată la o reţea wireless. Impresia rămâne însă una favorabilă deoarece SHAREit este foarte rapidă, stabilă şi atât de simplu de folosit încât nu utilizarea ei nu va fi o problemă pentru nici un utilizator.

Aplicaţia Lenovo SHAREit este un produs gratuit şi este disponibilă pe platformele iOS, Android, Windows Phone şi Windows.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News