Apple a lansat iOS și iPadOS 15 Public Beta. Cum instalezi și cum „scapi” de noul software

01.07.2021
Apple a lansat iOS și iPadOS 15 Public Beta. Cum instalezi și cum „scapi” de noul software

Apple a lansat prima versiune publică pentru noile sale sisteme de operare pentru mobil: iOS 15 și iPad OS 15, anunțate luna trecută în cadrul evenimentului WWDC 21. De altfel, dezvoltatorii software aveau deja acces la iOS 15 în variantă de test încă de la eveniment. Totuși, acum oricine are un iPhone sau o tabletă iPad poate să instaleze noile sisteme de operare pentru a putea testa funcțiile noi și pentru a vedea schimbările de interfață și funcționalitate. Iată cum te poți înscrie să testezi iOS 15 și iPadOS 15.

Cum instalezi iOS 15 sau iPadOS 15 beta

Apple are de câțiva ani deja un program numit „Apple Beta Software Program”. Astfel, utilizatorii obișnuiți se pot înscrie pentru a testa noi variante software, atât majore, cât și minore, înainte de lansare. iOS 15 este programat să fie lansat cândva în luna septembrie, însă deja de acum poți testa prima versiune beta, care va primi de-a lungul următoarelor săptămâni noi actualizări.

Înainte de a începe, asigură-te că faci o copie de siguranță (Backup) a sistemului de operare în forma actuală, de pe iOS 14, fie în iCloud, fie local, pe un computer.

Tot ce trebuie să faci pentru a începe procesul de instalare este să accesezi site-ul dedicat și să te înscrii în program cu propriul Apple ID: beta.apple.com/sp/betaprogram. Este important să accesezi site-ul de pe dispozitivul pe care vrei să îl înscrii în program, pentru că de aici poți descărca certificatul de configurare pentru beta. Astfel, telefonul sau tableta știe să „ceară” versiunea beta a software-ului de pe serverele Apple.

Instalarea actualizării apoi este foarte simplă. Trebuie doar să mergi în aplicația de Configurări, la categoria General> Actualizări software și să instalezi noul update la iOS 15 Beta 1. Desigur, telefonul sau tableta se va restarta în timpul procesului, iar când repornește rulează deja noua versiune software.

Este indicat să instalezi versiunea beta doar pe dispozitive pe care nu le folosești zi de zi. Astfel, în cazul unor probleme cauzate de noul software, precum incompatibilitate cu anumite aplicații sau funcții, nu ești afectat în utilizarea de zi cu zi. Desigur, cel mai bine este să aștepți versiunea finală, care, în teorie, va fi lansată cu mult mai puține probleme software.

Dar, dacă ai instalat deja o versiune beta de iOS sau iPadOS și vrei să o dezinstalezi, iată ce trebuie să faci.

Cum dezinstalezi iOS 15 beta

Din păcate, nu există metode foarte simple pentru a te întoarce la o versiune „stabilă”. Primul pas ar fi ștergerea certificatului de configurare din aplicația Settings în meniul General > Profiles & Device Management.

Doar că singura metodă prin care ai putea să revii la iOS 14 fără să apelezi la un computer este ca Apple să mai lanseze un nou update stabil. Având în vedere că suntem la două luni de la lansarea iOS 15, probabil că nu vom mai primi noi actualizări de iOS 14. Totuși, Apple a mai făcut în ultimele câteva luni lansări surpriză pentru actualizări de securitate.

Dacă nu există însă un update stabil, va trebui să apelezi la un computer și la aplicația iTunes (PC) sau direct la Finder pe macOS.

Apoi, pui telefonul în Recovery Mode:

  • În cazul modelelor de iPad care nu au butonul principal: apasă și eliberează rapid butonul de creștere a volumului. Apasă și eliberează rapid butonul de micșorare a volumului. Apasă lung pe butonul de sus până când dispozitivul începe repornirea. Continuă să ții apăsat butonul de sus până când dispozitivul trece în modul de recuperare.
  • iPhone 8 sau un model ulterior: apasă și eliberează rapid butonul de creștere a volumului. Apasă și eliberează rapid butonul de micșorare a volumului. Apoi apasă lung pe butonul lateral până când vezi ecranul modului de recuperare.
  • Pentru dispozitivele iPhone 7, iPhone 7 Plus și iPod touch (generația a 7-a): apasă simultan și menține apăsate butonul de sus (sau lateral) și butonul de reducere a volumului. Ține butoanele apăsate până când este afișat ecranul modului Recuperare.
  • iPad cu butonul ecranului principal, iPhone 6s sau versiuni anterioare și iPod touch (generația a 6-a) sau versiuni anterioare: apasă simultan și menține apăsate butonul ecranului principal și butonul de sus (sau lateral). Ține butoanele apăsate până când este afișat ecranul modului Recuperare.

Odată intrat în Recovery Mode și conectat la computer cu un cablu Lightning, vei putea alege opțiunea Restore, apoi Restore & Update. Astfel, iTunes va descărca cea mai recentă versiune de iOS stabilă, în cazul de față iOS 14. Este important de știut că toate datele de pe telefon vor fi șterse, iar procesul de restaurare ar putea dura peste 15 minute.

După finalizarea procesului, va trebui să te autentifici din nou cu propriul Apple ID și să alegi restaurarea unei copii de siguranță din iCloud. Alternativ, dacă ai făcut backup local pe PC, vei putea alege din iTunes sau Finder posibilitatea de „restore backup”. Este important de menționat că backup-urile de pe iOS 15 nu vor funcționa pe iOS 14, deci va fi important să ai copia de siguranță de dinaintea instalării iOS 15 Beta. Toată activitatea realizată pe iOS 15 va fi astfel pierdută.

sursa: Apple

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult