Apple anunţă lansarea iOS 12.1. Vine cu funcţii noi şi suport pentru dual SIM

30.10.2018
Apple anunţă lansarea iOS 12.1. Vine cu funcţii noi şi suport pentru dual SIM

iOS 12 este unul dintre cele mai bune update-uri lansate de Apple până acum pentru dispozitivele sale mobile, fiind cel care a îmbunătăţit semnificativ performanţa în special pe dispozitive mai vechi. Acum că Apple are din nou un sistem de operare rapid şi stabil pe toate dispozitivele, a venit momentul să mai adauge din funcţionalităţile promise odată cu lansarea noilor modele iPhone XS şi XR în iOS 12.1.

Apple a anunţat într-un mod destul de necaracteristic faptul că iOS 12.1 va fi lansat astăzi, 30 octombrie, cel mai probabil după conferinţa de presă care va avea loc în această seară în New York, unde sunt aşteptate noile modele de tablete iPad Pro.

Primul lucru pe lista de îmbunătăţiri este noul Group Facetime, o funcţie care permite apeluri video cu până la 32 de interlocutori, fiecare putând folosi în aplicaţie noile filtre video, noile Memoji şi alte efecte realiate folosind senzorul True Depth şi funcţiile AI ale telefonului. Există însă o limitare hardware pentru acest tip de apeluri. Se pare că utilizatorii care încă folosesc modele iPhone 5S, 6, 6S şi SE vor fi limitaţi la apeluri în grup doar audio, întrucât procesoarele lor nu fac faţă unui flux video atât de complex.

Facetime în grup este integrat şi în aplicaţia Messages, putând porni un apel video la comun direct dintr-o discuţie text deja existentă. O altă caracteristică interesantă este intimitatea în aceste apeluri video, Apple promiţând criptare „one-to-one” şi „multi-person” pentru acest tip de apeluri, fluxurile video şi audio fiind imposibil de interceptat.

Apple promite şi integrarea a 70 de noi pictograme emoji, care actualizează multe dintre cele deja existente cu diverse opţiuni de păr (roşcat, creţ, grizonat, chel, etc.) şi noi activităţi sportive, noi feluri de mâncare şi animale, alături de smiley-uri mai emotive. Printre noutăţi se regăsesc pictograme pentru sportul lacrosse, un geamantan, o busolă, lamă, ţânţar, cangur şi rac, plus gogoşi, sare, brioşe şi mango.

Camera foto primeşte un mic upgrade, cât şi un mic „fix”. Imaginile de pe camera frontală, care aplică un filtru cam agresiv pe feţele utilizatorilor ar trebui să fie reparat, în timp ce modul portret primeşte posibilitatea de a modifica intensitatea blur-ului în timp real, nu doar după ce fotografia este realizată. De asemenea, modul portret va primi suport pentru Memoji direct în aplicaţia de cameră.

Nu în ultimul rând, iOS 12.1 va fi prima versiune a sistemului de operare care va adăuga suport pentru dual SIM în mod eSIM, în regiunile în care acesta există. Deja iPhone-urile din gama XS şi XR vândute în Hong Kong şi China veneau cu suport dual SIM cu două cartele fizice, însă în restul lumii, Apple oferă un eSIM integrat direct pe placa de bază a telefonului. Acesta poate fi configurat la orice operator care oferă suport pentru eSIM, nefiind nevoie de o a doua cartelă fizică. În România această funcţionalitate nu există încă, însă Vodafone este unul dintre partenerii Apple din Europa pentru integrare eSIM, deci am putea primi suport în viitor.

Verificaţi în această seară, după ora 20:00, update-urile din meniul de setări sau aşteptaţi notificarea automată care anunţă lansarea lui iOS 12.1 pentru a începe instalarea.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult