Apple doreşte widget-uri cu mai puţină funcţionalitate

03.12.2014
Apple doreşte widget-uri cu mai puţină funcţionalitate

iOS 8 pare să fie cea mai nefinisată variantă a sistemului de operare mobil de la Apple, iar compania încă încearcă să determine ce funcţionalitate vrea să impleementeze în aceasta. Integrarea de widget-uri în centrul de notificări a fost una dintre cele mai importante adiţii la experienţa iOS, iar acum dezvoltatorii de astfel de aplicaţii se plâng că Apple tot schimbă criteriile pentru acceptarea lor pe AppStore.

Deja mai mulţi creatori de software au trebuit să îşi scoată creaţiile de pe magazinul de aplicaţii pentru că încălcau regulile impuse de Apple după lansarea sistemului de operare. De exemplu Neato, o metodă interesantă de a trimite mesaje text, e-mail-uri sau mesaje pe Twitter a trebuit să dispară pentru că oferea posibilitatea de a scrie mesaje din centrul de notificări. Alte aplicaţii precum Pcalc, care puntea un calculator în meniul de notificări a fost scos temporar pentru că Apple nu a prevăzut posibilitatea de a realiza astfel de widget-uri.

Acum, compania aduce noi modificări politicilor de aprobare a acestor mini-aplicaţii. Creatorul Drafts, Greg Pierce, a fost rugat să scoată din widgetul aplicaţiei funcţia „New Note”, care deschide aplicaţia, întrucât în centrul de notificări, widget-urile ar trebui să aibă caracter informativ şi nu ar trebui să includă butoane. Curios este faptul că există multe alte aplicaţii care oferă acces la funcţii avansate prin intermediul butoanelor şi acestea nu au fost încă afectate.

Este şi mai curios însă faptul că prin definiţie, widget-urile ar trebui să ofere atât informaţii la o simplă privire, dar şi funcţionalitate de bază care să elimine necesitatea de a porni aplicaţia principală. Eliminarea funcţiilor active ale acestor aplicaţii le-ar transforma în simple extensii la notificările de tip push care apar deja într-un tab separat. Până când Apple se hotărăşte ce vrea de fapt de la dezvoltatorii de widget-uri pentru iOS 8, probabil că ar fi mai bine pentru dezvoltatori să nu mai încerce să integreze funcţii prea complexe în acestea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult